Powstańcy

Poszli walczyć uzbrojeni w biało-czerwone opaski

Nie wyskoczyłbyś po ten karabin? Przydałby się nam!” – usłyszał „Julek” od swojego dowódcy. Pod niemieckim ostrzałem zdobył upragnioną broń.

„Dziewczyn do tego nie biorą” – dowiedziała się „Pączek”, gdy oświadczyła, że chce walczyć z bronią w ręku. By móc strzelać, udawała mężczyznę.

„Gdybyś po niego nie przyszedł, toby żył” – oświadczyła „Jurowi” matka kolegi poległego w powstaniu.

Powstanie miało trwać maksymalnie trzy doby. Na tyle mieli być przygotowani. Walczyli 63 dni. Codziennie musieli żegnać przyjaciół, z którymi ramię w ramię brali udział w nierównym boju z Niemcami.

Magda Łucyan, reporterka TVN, przeprowadziła rozmowy z ostatnimi żyjącymi świadkami tamtych wydarzeń. Zapytała ich o wspomnienia z tamtego okresu. Dlaczego poszli walczyć? Jak wyglądało ich pożegnanie z rodzicami? Nie bała się pytać ani o tragedie, ani o dobre chwile – o dzień, który określają jako „najpiękniejszy w ich życiu”.

Powstańców jest coraz mniej. Jesteśmy ostatnim pokoleniem, które ma szansę posłuchać ich opowieści. Dowiedzieć się, jak zapamiętali chwile w powstańczej Warszawie. Usłyszeć, jak oceniają podjęte wówczas decyzje i co chcieliby przekazać następnym pokoleniom.

„Wolność nie jest dana raz na zawsze i trzeba o tym pamiętać”.

Informacje dodatkowe o Powstańcy:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-07-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-240-5737-5

Tagi: biografie historyczne

Kup książkę Powstańcy

Są ludzie, którzy twierdzą, że Powstanie było błędem. Zbędnym zrywem, który doprowadził do całkowitego zburzenia miasta i śmierci blisko dwustu tysięcy ludzi. Powstańcy widzą to inaczej.

Więcej cytatów z tej książki

Powstańcy - opinie o książce

To druga książka pani Magdy Łucyan, którą przeczytałam. I nie zawiodłam się. Tak jak we wstępie napisała autorka książki, że jesteśmy ostatnim pokoleniem, które może wysłuchać naocznych świadków tamtych wydarzeń.

"Jesteśmy ostatnim pokoleniem mającym możliwość słuchania naocznych świadków i uczestników tamtych tragicznych dni. Myślę, że najważniejszym, co możemy im podarować, jest wysłuchanie ich historii, zrozumienie ich motywów i uhonorowanie poświęcenia. Wszak stawką w tamtej grze było życie."

Niestety wielu Powstańców z książki pani Magdy już odeszło:

Hanna Stadnik ps. "Hanka" zm. 1 grudnia 2020

Andrzej Wiczyński ps. "Antek" zm. 17 listopada 2018

Eleonora Galica-Zarembina ps. "Maja" zm. 11 maja 2020

Edmund Baranowski ps. "Jur" zm. 29 grudnia 2020

Zbigniew Ścibor-Rylski ps. "Motyl" zm. 3 sierpnia 2018

Posłuchajmy co o samym Powstaniu mówią powstańcy:

"Niektórzy mówią, że Powstanie nie było potrzebne. To nieprawda. W nas tkwiła bardzo mocna potrzeba odzyskania wolności, w której byliśmy wychowani. Dlatego uważam, że Powstanie było potrzebne i nie dało się go uniknąć."

"Powstańcami jesteśmy tylko w okolicach 1 sierpnia. Tylko! Przez resztę roku dla większości ludzi jesteśmy tylko balastem, ciężarem. Po prostu się o nas nie pamięta."

"Powstanie było dla mnie i dla wielu młodych ludzi w tamtym czasie wydarzeniem, na które długo czekaliśmy. Z pełną świadomością tego, co nam grozi, walczyliśmy o niepodległość dla następnych pokoleń, by mogły żyć we własnym, wolnym kraju, w sposób, jaki chcą żyć. Choć ponieśliśmy ogromną ofiarę, był to dla mnie jeden z najważniejszych okresów w życiu.(...) Powstanie Warszawskie z perspektywy starego żołnierza i dowódcy w wymiarze moralnym oceniam na najwyższym poziomie patriotyzmu i będę to głosił aż do śmierci!" -  Słowa najstarszego żyjącego uczestnika Powstania Warszawskiego Kazimierza Klimczaka ps. "Szron" (107 lat)

"Wolność nie jest dana raz na zawsze i trzeba o tym pamiętać."

Ciekawa, są to wzruszające i wstrząsajace przeżycia młodych ludzi walczących za Polskę, za Warszawę. jedyny minuts to taki, że chciałoby się przeczytać więcej niż 10 historii.

Rok szarańczy
Terry Hayes