Odruch serca

Najnowsza powieść laureatki literackiej Nagrody Nobla, autorki Umiłowanej i Pieśni Salomonowej. Odruch serca urzeka od pierwszej strony.Schyłek XVII wieku, amerykańskie kolonie. Czarnoskóra niewolnica, szesnastoletnia Florence, opowiada o swojej tragicznej przeszłości. Jej historia splata się z opowieścią poślubionej obcemu mężczyźnie Rebeki, która nie radzi sobie z życiem po stracie dzieci w nieprzychylnym jej środowisku Tę książkę zapragniesz przeczytać kilka razy. Sunday Times Proza Mo

Informacje dodatkowe o Odruch serca:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: b.d
Kategoria:

Kup książkę Odruch serca

Odruch serca - opinie o książce

Avatar użytkownika - Dorota_Dega
Dorota_Dega
Przeczytane:2017-01-18, Ocena: 3, Przeczytałam, Do sprzedania,
Pierwsze i najbardziej trafne sformułowanie, które przychodzi mi na myśl, aby opisać tę książkę to - ,,jest to bardzo trudna, ale niezwykle ważna książka" Rozpisana na kilka postaci historia, która podczas lektury wymaga naszego całkowitego oddania i ogromnego skupienia. Autorka pięknie operuje językiem, ale narracja przez podział na kilka osób jest tak zawiła, tak niesłychanie skomplikowana, że bardzo łatwo jest się zgubić. Jest to powieść o niewolnictwie osadzona w czasach końca XVII wieku obfitująca w wiele opisów przyrody i życia na gospodarstwie. Nie chcę za wiele zdradzać z fabuły, gdyż nie na tym to polega. Ale wiem na pewno- powinniscie przeczytać tę książkę. Autorka nie bez kozery jest laureatką Literackiej Nagrody Nobla- operowanie taką formą wymaga niezwykłej zręczności. Mimo chwilami męczącej lektury, cały mój wysiłek został wynagrodzony na ostatniej stronie, gdy przeczytałam ten cytat: ,,(...) otrzymanie władzy nad drugim człowiekiem jest ciężką rzeczą ; zagarnięcie władzy nad drugim człowiekiem jest złą rzeczą; oddanie władzy nad sobą drugiemu człowiekowi jest niegodziwą rzeczą . (...)" . Autorka zakończyła powieść w mistrzowskim stylu, jest ona niedoścignionym wzorem dla wielu, bardzo wielu pisarzy. Mimo oceny ,,3" - polecam gorąco.
Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2015-05-03, Ocena: 4, Przeczytałam, z_52 książki - 2015,
Siedemnasty wiek w Ameryce to czas kolonizacji i ciężkiej pracy na dziewiczej ziemi, czas wyborów, które nie są właściwie wyborami, tylko rozpaczliwą walką o przetrwanie, o kolejny dzień. Szesnastoletnia Florence zostaje w dzieciństwie oddana farmerowi i kupcowi, Jacobowi Vaarkowi, człowiekowi uczciwemu i prostolinijnemu - ma to uratować ją przed lubieżnymi zakusami poprzedniego właściciela. Jednocześnie poznajemy losy żony Jacoba, Rebeki, przybyłej z Anglii, by poślubić nieznanego sobie mężczyznę i dzielić z nim życie. Strata kilku kolejnych dzieci wystawiła jej hart na próbę, której nie każdy mógłby sprostać. W prowadzeniu gospodarstwa pomagają jej Lina i Żałość. Cztery kobiety połączone przypadkami losu i trzymające się razem dzięki osobie Vaarka - to on jest właścicielem i mężem, on zapewnia im rację bytu, materialną i prawną. Kobiety tworzą ciekawą mozaikę, każda inna, z odmiennymi doświadczeniami, z bagażem życia, którego trudy nie skończyły się wcale w chwili, gdy trafiły na nową farmę. Murzynka Florence, Indianka Lina, niewiadomego pochodzenia Żałość i Rebeka, Angielka, uciekająca od biedy i wyzysku rodziców. Skąpa narracja uwypukla to, co istotne w ich historii, pokazuje tylko rzeczy ważne, mający wpływ na decyzje, jakie podejmują. Zaskakująca powieść, zmuszająca do rozmyślań o wielu aspektach życia, o problemach rasy, płci, koloru skóry i religii, niepozostawiająca czytelnika obojętnym.
Avatar użytkownika - Lew_i_ksiazki
Lew_i_ksiazki
Przeczytane:2025-01-15, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2025,

Książka Toni Morrison to poruszająca historia o niewolnictwie i roli kobiet pod koniec XVII wieku. W czasach, gdy wszystko było na sprzedaż, a surowy klimat Nowej Anglii dawał się we znaki osadnikom, kobiety musiały szukać własnych sposobów na przetrwanie.

Autorka pozwala przemówić kilku bohaterkom o różnej pozycji społecznej, dając im możliwość przedstawienia historii z własnej perspektywy. Młoda czarnoskóra Frances, Indianka Lisa, biała znajda Żałość, żona farmera Rebekka, żyją razem na farmie w czasach, gdzie liczył się tylko głos mężczyzn. Warunkiem przetrwania w takim przypadku jest wzajemne wsparcie.

To moja pierwsza książka tej autorki i na początku ciężko było przyzwyczaić się do jej sposobu pisania, ale szybko przywykłam i dałam wciągnąć się fabule. Na pewno sięgnę jeszcze po inne pozycje

Avatar użytkownika - Habina
Habina
Przeczytane:2014-03-07, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2014 r, EBOOKi,
Pieśń Salomonowa
Toni Morrison0
Okładka ksiązki - Pieśń Salomonowa

Toni Morrison, amerykańska pisarka murzyńska, urodziła się w Lorain, stan Ohio, ukończyła Howard University. Przez kilkanaście lat pracowała w wydawnictwie...

Jazz
Toni Morrison0
Okładka ksiązki - Jazz

Rozgrywający się w nowojorskim Harlemie w latach dwudziestych, w epoce rozkwitu jazzu, z pozoru banalny dramat trójkąta miłosnego zyskuje pod piórem Morrison...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk