Moja tratwa

Owiana mroczną tajemnicą historia trojga przyjaciół.
Chociaż Nel, Oliwia i Aleks są od siebie zupełnie różni i borykają się z odmiennymi problemami, to są też nierozłączni od wielu lat. Relacje między licealistami komplikują się, gdy do miasteczka przyjeżdża Maks. Wraz z upływem czasu życie nastolatków diametralnie się zmienia.
Dlaczego śmierć zabiera bohaterów po kolei? Co się dzieje w miasteczku nad Kryształowym Jeziorem?
Szalejące hormony i niekontrolowane emocje tylko utrudniają wszystkim zmierzenie się z takimi przeżyciami jak pierwsza miłość, odrzucenie, konflikty, samotność, cierpienie, kłamstwa i niezrozumienie.

Informacje dodatkowe o Moja tratwa:

Wydawnictwo: Melanż
Data wydania: 2023-04-12

Kup książkę Moja tratwa

Moja tratwa - opinie o książce

,,Każdy ma tylko jedną tratwę, dla niej i dzięki niej dryfuje przez życie, a bez niej tonie." ,,Moja tratwa" to debiutancka powieść Julii Wierzbickiej, wydana nakł mem Wydawnictwo Melanż, która swoją premierę świętowała 12.05.2023. Jest to książka z gatunku literatury młodzieżowej z wątkami obyczajowymi, psychologicznymi i kryminalnymi. Głowni bohaterowie to troje przyjaciół - Nel, Oliwia i Aleks. Wszyscy są uczniami klasy maturalnej. Każde z nich ma różne strapienia i wspólnie starają się wspierać. Ich relacje ulegają zmianie, gdy w klasie pojawia się nowy uczeń - Maks. Nagle dwójka młodych ludzi traci życie. Czy to samobójstwa? Czy może ktoś je pozoruje? Autorka stworzyła opowieść o młodych ludziach, którzy zmagają się z wieloma problemami adekwatnymi do ich wieku: pierwsza miłość, samotność, odrzucenie, trudne relacje w rodzinie. Każda z postaci jest realistyczna, co sobie bardzo cenię w książkach, gdyż dzięki temu czytelnik może się z nimi utożsamić. Styl Julii jest bardzo przyjemny w odbiorze, a poruszone tematy ważne. W klasie maturalnej byłam 19 lat temu, a lektura ta pozwoliła mi powrócić do czasów, które bardzo dobrze wspominam. Co istotne, z perspektywy lat mogłam inaczej spojrzeć na pewne sprawy. Niekiedy z punktu widzenia osób starszych, młodzież wielokrotnie przesadza, ich dramaty są wręcz wyolbrzymione. Warto pamiętać, że wkraczanie w dorosłość jest trudne, a szalejące hormony często utrudniają racjonalne myślenie. I tu potrzebna jest ta tytułowa tratwa - ktoś, kto otrze łzy, przytuli, a czasem nawet w dobrej mierze krzyknie. Pełnoletność na papierze nie oznacza dojrzałości emocjonalnej. Debiut uważam za udany i polecam zarówno nastolatkom, jak i osobom dorosłym. Zakończenie to istna wisienka na torcie - zaskakuje do tego stopnia, że musiałam przeczytać dwukrotnie.