Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2014-08-13
Króciutkie hstoryjki o urwisach że szkoły dla chłopców. Odnoszę wrażenie, że w książce są bardziej niegrzeczni niż w filmach fabularnych
Dobra zabawa dla całej rodziny. Mikołajek i jego koledzy gwarantują ból brzucha ze śmiechu. Szkoła, dom, podwórko wszystkie miejsca są idealne, aby wykorzystać swoje oryginalne pomysły. Występy szkolne, gra w piłkę, zdjęcie klasowe, wizytacja w szkole to sytuacje, nad którymi nie zawsze uda się sprawować kontrolę. Bardzo ciekawe wnioski, jakie dzieci wyciągają obserwując dorosłych.
Klasyka, którą każdy powinien poznać. Odskocznia od problemów w szkole i w pracy.
Mikołajek to niezły łobuziak. Wraz ze swoimi kolegami z kasy doprowadzają do szewskiej paski swoją panią wychowawczynią, Rosoła, a nawet fotografa. Lubią się bić, kłócić, ale zawsze się godzą i świetnie bawią.
Główny bohater, czyli Mikołajek, opowiada o swoich przygodach z niezwykłym humorem. Przy czytaniu ciężko ukryć uśmiech lub powstrzymać głośny śmiech. Książka była dla mnie świetną zabawą i kiedyś sięgnę po kolejne przygody małego nicponia.
Chociaż czytałam tą książkę ze względu na konkurs odbywający się w szkole, to i tak było warto, mimo, że ostatni raz sięgnęłam po ,,Mikołajka" w trzeciej klasie. Moim zdaniem nie ma ona ograniczeń wiekowych, więc jest to książka dla każdego, dostarczająca mnóstwa śmiechu.
Przeczytane:2019-03-10,
Mikołajek to lektura, którą zna każdy z z nas.
Historie, które przeżywają dzieci bawią i uczą pokolenia od lat.
Napisana ciekawym językiem, przystępnym dla każdego dziecka.