"Dzieci Ziemi", niezwykle popularna saga rozgrywająca się w epoce lodowcowej, rozpoczęta trzydzieści lat temu Klanem niedźwiedzia jaskiniowego, dobiega końca.
Ayla jest żoną i matką. Mieszka wśród Zelandoni, pobratymców Jondalara. Nie zapomniała jednak zwyczajów ludu, w którym się wychowała. Szkoli się na duchową przywódczynię, lecz jej poświęcenie dla tego powołania szkodzi związkowi z Jondalarem. Podczas podróży Ayli zagraża nie tylko epidemia prehistorycznej ospy wietrznej czy trzęsienia ziemi, ale także banda wędrownych gwałcicieli i dzikie zwierzęta. Jej śmierci pragnie też myśliwy imieniem Balderan, a Marona chce zdobyć serce Jondalara.
Czy w obliczu takich zagrożeń Ayla i Jandalar uświadomią sobie, jak wiele dla siebie znaczą?
"Miliony czytelników towarzyszących Ayli od początku zapragnie znowu zatopić się w bogatym prehistorycznym świecie przywołanym przez Jean M. Auel i przekonać się, jak kończy się ta popularna na całym świecie saga".
"Booklist"
"Jean M. Auel tworzy przekonujący obraz pradawnego życia, a czytelnicy, którzy zakochali się w małej Ayli, z pewnością zachwycą się jej prehistoryczną dojrzałą kobiecością".
"People"
Informacje dodatkowe o Kraina Jaskiń: