Jak ona mogła?

Zwykła biedna rodzina z robotniczych przedmieść Edynburga. Za drzwiami komunalnych mieszkań i domków, dzieją się rzeczy, jakie trudno sobie wyobrazić. Dwie siostry – pięcioletnia i czteroletnia – wykorzystywane seksualnie przez ojczyma, rodzinę, obcych ludzi. A wszystko za wiedzą i przy aktywnym udziale ich rodzonej matki. Matki, która zdradziła własne dzieci. Jak ona mogła?

Informacje dodatkowe o Jak ona mogła?:

Wydawnictwo: HACHETTE
Data wydania: 2011-09-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Jak ona mogła?

Jak ona mogła? - opinie o książce

Avatar użytkownika - basiekgo
basiekgo
Przeczytane:2014-06-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
Przerażająca historia dziewczynki i jej siostry wykorzystywanej przez pedofilii,własną rodzinę. Gdy jest dorosła zaczyna dopiero o tym mówić ale najgorsze jest w tym że własna matka była jedną z tych oprawców. Miłość do matki jest tak silna że dopiero po najgłębszych przemyśleniach prawda wychodzi na jaw. Dla ludzi o silnych nerwach.

Książkę przeczytałam w ciągu jednej nocy.  Jej główną ,, bohaterką" jest autorka. Opowiada ona o swoim i swojej siostry dzieciństwie, które było okrutne. Sama mam dwie córki i dwie wnuczki i nie wyobrażam sobie, żeby matka w tak brutalny sposób wykorzystywała dzieci, szczególnie  własne. Matka powinna kochać swoje dzieci bezwarunkowo. Tylko, że matka Dany to socjopatka, a mimo wszystkiego zła jakie uczyniła swoim dzieciom to córki ją kochają. Książka jest napisana prostym językiem ale jest ciężka i trudna w odbiorze. Trudno uwierzyć, że matka podstawia swoje dzieci pedofilom i jest obojętna. Opowieść Dany jest przerażająca i szokująca. Szacunek dla niej, że odważyła się wyrzucić to całe zło i posłać oprawców do więzienia, gdzie jest ich miejsce. Cieszę się, że spotkała na swojej drodze ludzi, którym na niej zależało, którzy pomogli jej uporać się z przeszłością i dodatkowo zaopiekować się swoją młodszą siostrą.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk