Gniew. Radość. Zdziwienie. Smutek. Wstyd. Lęk.
Emocje towarzyszą nam we wszystkim, co robimy. Wpływają na nasze decyzje, kształtują charakter.
Poradnik pozwoli Ci je zrozumieć i docenić. Bo emocji nie wolno tłumić – trzeba je oswoić.
Wydawnictwo: SBM
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Psychologia
Przeczytane:2023-04-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2023,
"Emocje A-Z" to książka w bardzo prosty sposób opisująca podstawowe emocje, jakie nam towarzyszą. Możemy się dowiedzieć z niej jak dana emocja się objawia, co wywołuje daną emocję, jak sobie z nimi radzić, czemu nam służą. W książce można też znaleźć kilka ciekawostek z nimi związanych. Na końcu książki umieszczono również ćwiczenia do pracy z różnymi emocjami. Można tutaj znaleźć ciekawe rzeczy. Poznać techniki pozwalające oswoić niechciane emocje. Jest to nawet interesująca lektura. Dobra na początek zapoznawania się z takim tematem lub gdy nie ma się wiele czasu na czytanie opasłych tomów o psychologii albo chciałoby się coś w lżejszej formie. Taka lektura na szybko, lekko, ale że nie ma tutaj nic, czego nie dowiemy się z książek głębiej poruszających temat, to też do przeczytania na raz, bo gdzie indziej dowiemy się więcej.