Forum

Wątek - Wyzwanie czytelnicze - "Z historią w tle"
← powrót

Kto Post
Fluorium
2015-09-02 10:44:47

zgłaszam się.
Almiria
2015-09-06 21:59:08

Przypomniałam sobie o pewnej autorce, Pearl S. Buck, której książki z wielkim uwielbieniem czytałam dobrze ponad 6 alt temu. Wtedy znalazłam je w bibliotece miejskiej, dobrze pamiętam te wtedy wielkie księgi opisujące Chiny - tak różne od tego co spotykamy na co dzień, pomimo że akcja dzieje się nie tak daleko i nie tak dawno, jak można by przypuszczać. Czytałam je z zapartym tchem, nie mając zielonego pojęcia że autorka tych książek dostała swego czasu literacką Nagrodę Nobla. Jestem zachwycona, ze udało mi się wrócić do tej literatury, dzisiaj zaczęłam "Cesarzową" i mam wrażenie, że tę książkę również kiedyś zaczęłam czytać, choć na pewno jej nie skończyłam. Cóż, najwyższy czas wrócić to tej cudownej literatury, pełnej przepięknych, obrazowych, wręcz żywych opisów, tworzących tło niesamowicie wciągających historii, które w znacznej mierze, pomimo swojej niezwykłości, zdarzyły się naprawdę.
martucha180
Avatar użytkownika - martucha180
2015-09-12 23:13:43

21 książek historycznych przeczytałam. Szukam kolejnej ciekawej....
Lusia1987
2015-09-14 11:54:57

Zglaszam sie ;)
Dizzy
2015-09-25 22:32:50

Zgłaszam się. :)
blackolszi
2015-10-04 00:31:59

numer 45 i 46 się czytają, ale i tak nie jestem zadowolona z wyniku (który mimo że jest lepszy niż kiedykolwiek zakładałam, to i tak wiem, że dałabym radę nawet kolejną dyszkę przeczytać), bo przez wakacje musiałam trochę spowolnić czytanie :( I najgorszy jest fakt, że mam tak pokaźną listę książek z historią w tle, którą chciałabym przeczytać, a został mi raptem miesiąc... Teraz, będąc w połowie 4. tomu Królów Przeklętych, jestem w nich absolutnie, nieodwołalnie zakochana! Zdecydowanie najlepsze książki, jakie poznałam dzięki temu wyzwaniu :D
MonikaP
2015-10-06 14:21:10

Czas trwania wyzwania określono "do listopada". Proszę o doprecyzowanie, w listopadzie jeszcze czytamy, czy kończymy wyzwanie z końcem października?
blackolszi
2015-10-07 18:43:33

z tego, co gdzieś czytałam (chyba na fb), wyzwanie trwa do końca października :)
blackolszi
2015-10-31 11:35:16

Rzutem na taśmę jest - 55. książka w wyzwaniu przeczytana. Szczęśliwcem została Wilczyca z Francji, czyli piąty tom Królów Przeklętych. Zapewne dziś nie dam rady przeczytać już kolejnej pozycji (chociaż szykuję się do kolejnego Szekspira), dlatego chciałam podziękować organizatorom tego wyzwania. Dzięki tej "zabawie" mogłam zapoznać się z wieloma książkami, do których pewnie nigdy bym nie dotarła (zapewne z braku czasu na czytanie czegoś poza kryminałami). Przenosiłam się do wspaniałych czasów Średniowiecza, poznawałam klimat i życie w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, zapoznawałam się z historią, o której w szkołach zapomniano, lekceważono albo pomijano z braku czasu. I rzecz jasna, co najważniejsze, sięgałam po najróżniejsze gatunki, których zazwyczaj nie czytam. Do tego wyzwania (poza powieściami stricte "historycznymi") udało mi się sięgnąć po kryminał, przygodówkę, a nawet romans (za którymi nigdy nie przepadałam) historyczny, co cieszy, bo wyszłam poza ramy mojego gustu i ta wyprawa okazała się bardzo ciekawa i pouczająca. Na pewno w przyszłości nie porzucę książek "z historią w tle" i zdecydowanie chętniej będę po nie sięgać między kolejnymi i kolejnymi thrillerami i kryminałami. Podsumowując jednym zdaniem wszystkie 55 książek, przeczytanych na potrzeby tego wyzwania - po tym półroczu czuję się mądrzejsza historycznie, niż kiedykolwiek byłam w szkole na jakimś sprawdzianie!
Almiria
2015-11-02 12:47:03

Blackolszi zazdroszczę wyniku! Z moim wynikiem który jest dokładnie 5 razy mniejszy, wiec mogę się schować, jednak bardzo dziękuję za możliwość uczestniczenia w tym jakże interesującym i przydatnym wyzwaniu.
MonikaP
2015-11-02 13:23:13

Almiria - schowam się razem z Tobą! ;) Pomysł na takie wyzwanie był świetny, dzięki niemu sięgnęłam po książki, których nie miałam w planie. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie podobne. A teraz czekamy z niecierpliwością na wyniki!
blackolszi
2015-11-02 15:30:22

dziękuję Almiria :) ale nie miałabym takiego wyniku, gdyby nie to, że "porzuciłam" wszystkie inne gatunki i skupiłam się tylko na historii i gdyby nie to, że uwielbiam historię mogłabym powiedzieć, że już mi bokiem wychodzą te książki :D (co nie zmienia faktu, że i tak pewnie nie odpuszczę póki nie przeczytam tego, co miałam w planach i z braku czasu czeka jeszcze na półce w kolejce)
dayna15
2015-11-02 15:47:09

Blackolszi - imponujący rezultat :) Wyzwanie bardzo mi się podobało, dzięki tematycznym sięgnęłam po kilka książek, których normalnie pewnie bym nie przeczytała. Ostatnio nieco zaniedbałam moje ukochane kryminały i thrillery, a stos książek, które chcę przeczytać stale rośnie, ale i tak w tym roku przeczytałam rekordową liczbę książek - jednak bezrobocie robi swoje.
violabu
2015-11-02 20:06:21

A ja utknęłam przy "Obcej"- męcząca, bo napisana językiem z płytkich powieści czy ronansów. Nie ma się czym zachwycić. Pomimo tego, że pomysł na fabułę bardzo dobry. Przerzuciłam się na "Damę kameliową", którą z zachwytem odkrywam na nowo.
dayna15
2015-11-02 20:26:04

Violabu - miałam dokładnie ten sam problem z "Obcą", przeczytanie całości zajęło mi miesiąc, a czytałam po max. 30-40 stron dziennie, większa dawka jednorazowa była zbyt męcząca. Wczoraj zaczęłam oglądać "Outlander" i jakoś bardziej mi podchodzi niż książka.
szpachela
2015-11-04 22:53:58

Gratuluję Wam dziewczyny wyników :) Ja ostatnio miałam bardzo mało czasu na czytanie :( A tu jedno wyzwanie, drugie, no i jeszcze chciałam przeczytać książki, które nie należały do powyższych kategorii. A czytam tę jedną na 1,5/2 tygodnia... Teraz mam trochę więcej czasu, to może nadgonię z książkami :)
AlopexLagopus
Avatar użytkownika - AlopexLagopus
2015-11-05 09:45:37

Ja też przez "Obcą" nie przebrnęłam. Aż wstyd się przyznać, myślałam, że to taka buntownicza postawa w stosunku do książki z takimi dobrymi opiniami, a tu widzę, że nie tylko ja miałam z nią problem...
slk
2015-11-05 12:11:50

Wszystkim gorąco dziękujemy za udział w wyzwaniu. Cieszymy się, że niezależnie od tego, jak oceniliście serię Diany Gabaldon, tak regularnie sięgaliście po książki "z historią w tle". Dlatego też tym razem przyznamy nietypowe zestawy nagród. Nagrody główne otrzymają od nas: - blackolszi - majkanew. Nagrody drugiego stopnia otrzymają: - MonikaP - izabela81 - danutka - martucha180 - papetka - Shi4 - iwona-w - Dorota_Dega - kalola - megami91 - monalizka Natomiast pozostali uczestnicy wyzwania jako nagrody pocieszenia otrzymają zestawy punktów. Laureatom serdecznie gratulujemy i prosimy (zarówno zdobywców nagród głównych, jak i tych z nagrodami drugiego stopnia) o przesłanie danych adresowych (wraz z numerem telefonu, loginem w serwisie i dopiskiem "Wyzwanie - z historią w tle") na skrempa@granice.pl
MonikaP
2015-11-05 12:23:27

Bardzo się cieszę! Dziękuję za nagrodę i gratuluję pozostałym laureatkom! :)
dayna15
2015-11-05 12:46:07

Ale ekspresowe wyniki :) gratulacje dla zwycięzców :) i dziękuję za punkty :) mam nadzieję, że uda mi się upolować w sklepiku coś równie fajnego, jak wczorajsza książka :)
Odpowiedz