Forum

Wątek - Wyzwanie czytelnicze - "Z historią w tle"
← powrót

Kto Post
Martinezzz
2015-05-07 12:27:15

Ja też się bardzo ochoczo zgłaszam!
blackolszi
2015-05-11 20:20:00

Dylematy, dylematy :) czy znajdzie się ktoś, kto mi pomoże? Czy Klub Dumas można tutaj podpiąć? Właśnie zaczęłam czytać i nie jestem pewna, czy mogę to tutaj wrzucić, bo gdzieś tam jednak pojawia się wątek jakichś starodruków, zapisków Dumasa (ojca), zlecenie sprawdzenia autentyczności rękopisów itp... jakaś tam mini dawka "przeszłości" tu występuje - tylko czy to nie jest aż za luźne powiązanie?
slk
2015-05-12 09:10:59

blackolszi - jeśli dobrze pamiętam, w Klubie Dumas było całkiem sporo informacji o pisarzu, więc myślę, że spokojnie można tę lekturę pod wyzwanie "podpiąć"
MonikaP
2015-05-13 12:12:41

Polecam "Matkę Makrynę" Jacka Dehnela, już prawie kończę. Niewiarygodna historia, oszustwa, kłamstwa, które wyszły na jaw dopiero po wielu latach. Napisana pięknym językiem, wymaga skupienia (przynajmniej na początku), ale czyta się szybko, wciąga.
basiekgo
2015-05-20 15:47:14

Zgłaszam swoje uczestnictwo.
just_monca
2015-05-27 17:55:21

Zgłaszam się :)
blackolszi
2015-05-28 16:28:11

ufff... właśnie skończyłam czytać najcięższą (dosłownie i w przenośni) powieść - Grzechy Rodu Borgiów :D i w depresji poksiążkowej nie wiem, za co się w następnej kolejności zabrać :(
Simi_48
2015-05-29 16:03:29

Zgłaszam się ;)
monalizka
2015-06-02 18:31:30

Zgłaszam się :)
Almiria
2015-06-05 12:42:24

Właśnie skończyłam pierwszy tom pierwszej części Cyklu Barokowego, Neala Stephensona. Już wcześniej czytałam jedną z jego książek i byłam zachwycona lekkością z jaka opisuje skomplikowane sytuacje i idee, ale opisy siedemnastowiecznej europy z punktu widzenia członka londyńskiego Towarzystwa Królewskiego są przecudowne. Bardzo wiele można się dowiedzieć o historii zarówno zachodniej części Europy jak samego Londynu, gdzie w tamtym czasie miało miejsce wiele, niekoniecznie szczęśliwych wydarzeń. Początek drugiego tomu "Żywego srebra" jest chyba jeszcze lepszy, ponieważ trafiamy na bitwę Pod Wiedniem, a Polak czytający te fragmenty może poczuć się miło połechtany dzięki świadomości że Jan III Sobieski i jego husaria nie zostały zapomniane i dalej krążą jako całkiem żywa historia pokonania Turków, których bogactwo i waleczność też nie zostały umniejszone. Od dawna się zabierałam za ten cykl, ale jego obszerność mnie przerażała, teraz nie żałuję ani trochę, a na dodatek, będzie to 8 książek przeczytanych w ramach tego wyzwania. Fantastycznie!
blackolszi
2015-06-09 11:22:08

czy ktoś tutaj ogarnia cykl Królowie przeklęci? Warto się tym bliżej zainteresować, czy raczej strata czasu?
slk
2015-06-09 11:44:42

blackolszi - w zasadzie to już klasyk powieści historycznej, mocno polecany przez autora George'a R.R. Martina jako "prawdziwa Gra o tron" i inspiracja do stworzenia serii. Tak naprawdę jednak poza krwawymi wydarzeniami opisywanymi na kartach powieści to trochę porównanie na wyrost. W "Królach przeklętych" wszystko jest wyłożone czytelnikowi jasno i konkretnie, w zgodzie z prawdą historyczną. Jeśli interesuje Cię opisywana epoka i wydarzenia historyczne - warto. Jeśli szukasz przede wszystkim pasjonującego wątku fabularnego i szybko biegnącej akcji - trochę mniej, bo akcja, zgodnie z historią, biegnie tu tempem mocno różnym. Zajrzyj do naszych recenzji pierwszych dwóch tomów cyklu, powinny Ci sporo rozjaśnić: http://www.granice.pl/recenzja,krolowie-przekleci-tom-1-krol-z-zelaza-,4090 i http://www.granice.pl/recenzja,krolowie-przekleci-tom-2-zamordowana-krolowa,4096
blackolszi
2015-06-25 17:10:52

34. książka do wyzwania się czyta, co szalenie cieszy, bo wiem, że gdyby nie to wyzwanie, pewnie byłoby ich raptem z 5-6 :) i przy okazji mam pytanie tak na wszelki wypadek - do wyzwania można wrzucić każdą książkę, której akcja z naszej perspektywy toczy się w przeszłości (lub nawiązuje do przeszłości poprzez wydarzenia, czy postacie historyczne) bez względu na to kiedy została napisana? Tzn czy np. książki napisane 50 lat temu o ówczesnych czasach (latach 60tych XX wieku)też się wliczają?
AlopexLagopus
Avatar użytkownika - AlopexLagopus
2015-07-09 00:54:01

blackolszi - myślę, że tu decydującym powinien być warunek, "niesztampowo, w sposób ogromnie interesujący niejako na marginesie wciągającej fabuły popularyzują historię, przekazują wiedzę historyczną." ;-). Jeśli tak jest to w porządku.
Mamut
2015-07-24 12:08:34

Zgłaszam się dopiero teraz, zobaczymy ile uda się przeczytać:)
Almiria
2015-07-24 19:07:10

A ja się zacięłam na wspaniałym Shogunie i czytam, i czytam, i stwierdzam że ta książka chyba nie ma końca.
MonikaP
2015-07-28 13:19:44

Odkrywam właśnie cykl Sarah Lark, czytam pierwszą część "W krainie białych obłoków" - akcja rozpoczyna się pod koniec XIX wieku, kiedy to dwie kobiety wyruszają w długą podróż z Anglii do Nowej Zelandii. Polecam wielbicielom obyczajowych powieści, pełnych wyrazistych postaci i skomplikowanych wątków. Mam nadzieję, że kolejne tomy też będą tak rewelacyjne!
wages
2015-07-30 13:24:23

Również się zgłaszam :) Może być ciekawie :)
anim
2015-08-02 17:31:55

jeśli lubicie powieści historyczne to koniecznie musicie przeczytać Zapomniany legion, mnie ta książka zachwyciła.
hajduczek
2015-08-24 15:30:05

Skoro wyzwanie ma trwać aż do listopada, też się zgłaszam:)
Odpowiedz