Forum

Wątek - Grupa wsparcia - 52 książki 2015
← powrót

Kto Post
Deutschland191
Avatar użytkownika - Deutschland191
2015-03-06 10:40:11

13/52 - Cathy Glass - Ukryty. Prawdziwa historia Taya, chłopca, który od pięciu lat przebywał nielegalnie w Wielkiej Brytanii uprowadzony przez matkę alkoholiczkę. Kiedy chłopiec trafia do Cathy jest w jedynym ubraniu,które ma na sobie i jest dobrze wychowany. Jednak wkrótce przerażające szczegóły z życia dziecka wychodzą na jaw. Bardzo poruszyła mnie ta książka, jak każda tej autorki. Autorka porusza los dzieci, które nielegalnie żyją w obcym kraju przechodząc przez rozmaite cierpienia.
Alkestis
2015-03-10 00:13:56

Zabrałam się dziś do "Kamień na kamieniu" Myśliwskiego. To pierwsza moja książka pana Myśliwskiego i zaczynam rozumieć fenomen:)
chabrowacczyteln
Avatar użytkownika - chabrowacczyteln
2015-03-11 16:57:43

21/52 Skończyłam ,,Na Hester Street topnieje śnieg"
Pilar
2015-03-11 21:01:14

Po dłuższej nieobecności witam was czytających ponownie. Nie było mnie tu dosyć długo, ale... ale czytać książek nie przestałam. Wręcz przeciwne w tym czasie przeczytałam kilka fajnych pozycji, po które mam nadzieję i wy kiedyś sięgniecie:) 18/52 Douglas Lloyd C."Sztata" - Rzym i Jerozolima w czasach Chrystusa i sprawy ludzi, przed którymi nagle staje Chrystus - tak jak przed Marcellusem Gallio, posiadaczem wygranej szaty Ukrzyżowanego, która odmienia życie trybuna rzymskiego. Początkowo podchodziłam sceptycznie do tej książki. Już nie raz czytanie książek zawierających historię skończyła się u mnie porażką. Tym razem jednak było naczej. Z kazdą kartką chciałąm wiecej. W nocy spałam po pare gdzin, aby tylko zacząć czytać od nowa. 19/52 Gortner C.W. "Przysięga królowej" - Kolejna z książek historycznych, która zawladneła mna na całe godziny. Jej autor niezwykle ciekawie relacjonuje przebieg zdarzeń Tu nie ma miejsca na nudę. 20/52 C.W. Gortner "Wyznania Katarzyny Medycejskiej" - To losy kolejnej z sióstr królowej Kastylii. Tym razem mamy okazje pozac losy czternastoletniej Katarzyny poślubionej Henrykowi. Przez wiele lat znosi upokorzenia kochanki męża. Przez wiele lat pozostaje w jej cieniu. Kolejna z serii niepozwalajacej spać spokojnie :) 21/52 Danielle Steel "Dom Thurstonów" - Czy może być coś piękniejszego od dostania prezentu od ukochanej osoby? Może być! Może to być dom w prezencie od ukochanego! Czy jednak to jest gwarancją szczęścia małżeńskiego? O tym własnie mówi ta książka. To opowieś o szczęściu, walce o nie i o miłość. 22/52 Steel Danielle "Koniec lata" - Ta książka jest dowodem na to, iż nigdy nie należy rezygnować z marzeń i nie jest na nie za późno. Deanna, główna bohaterka książki, zawsze marzyła by zostać artystką. Jednak życie zweryfikowało jej marzenia. Zamiast oddac się pasji została przykładną matką i zoną. Kiedy jednak jej małżeństwo przeszło kryzys zaczęła myśleć o sobie i swojej zaniedbanej pasji. Cudowna i trzymająca do samego końca książka. Takich możnaby czytać więcej. 23/52 Todd Burpo "Niebo istnieje... Naprawdę!" - książka,a raczej świadectwo małego chłopca, który cudem wyzdrowiał po nagłej operacji wyrostka robaczkowego. Jego świadectwo jest dowodem dla "niedowiarków" na istnienie nieba. Chłopiec relajonuje wszystko, co widział i czego doświadczył. 24/52 Sarah Young "Jezus mówi do ciebie" - tak naprawdę jest to książka na kazdy dzień. Jej czytanie zaczęłam rok temu. Na kazdy dzień znajdujemy fragment Pisma Świetego i opis. Najbardziej nieprawdopodobne a zarazem prawdziwe jest to, ze ta książka, jako jedna z nielicznych idzie razem z naszym życiem. To, co odnajdujemy w niej, a później w Piśmie okazuje się rzeczywistą historią, czymś co Jezus wiedział o nas tysiące lat wcześniej. 25/52 Ks.Michał Olszewski "Egzorcyzm posługa miłosci" - Chyba nie trzeba dopowiadac więcej. Ta książkę, a także pozostałe ks. Michała Olszewskiego powinien przeczytać każdy. Ksiązka zawiera opis, przebieg i istotę rytuału egzorcyzmu. Ksiądz podkreśla przede wszystkim, iż jest on wyrazem niesończonej miłości Boga i Kościoła do czlowieka cierpiacego na skutek zniewolenia duchowego.
Deutschland191
2015-03-12 18:24:15

14/52 - Jodi Picoult "Deszczowa noc". Książka pokazuje różne oblicza miłości. Do czego człowiek jest się w stanie posunąć. Porusza temat eutanazji. Jednak było trochę nużąca, autorka porusza za wiele wątków i czasem można się pogubić. Powieść nie jest zła, ale nie należy do najlepszych.
Alkestis
2015-03-12 21:50:48

Z czasem na czytanie różnie bywa. Przez pierwsze dwa miesiące tego roku sen z powiek spędzały mi inne rzeczy więc dwie książki przeczytane dla przyjemności własnej uznałam za sukces. Teraz czasu mam więcej, więc może w tym roku wykażę się systematycznością i 52 książki przeczytam. 1/52 Martwy Punkt, Penny Louise 2/52 Dochodzenie, David Hewson 3/52 Martwe Dusze, Mikołaj Gogol 4/52 Sunset Park, Paul Auster 5/52 Kamień na kamieniu, Wiesław Myśliwski, 6/52 Rzeźnia nr 5, Kurt Vonnegut
chabrowacczyteln
2015-03-13 18:59:32

22/52 Za mną ,,Diamentowy plac" Merce Rodery. Dziwna, oniryczna powieść opowiadająca o szarej codzienności życia. Spodobała mi się jednak. Czytaliście?
MonikaP
2015-03-16 08:40:38

Właśnie skończyłam czytać "Pory roku" Borysa Akunina - do tej pory znałam go tylko jako autora kryminałów. "Pory roku" to znakomita powieść o człowieku, o przemijaniu, starości, o szukaniu sposobu na nieśmiertelność. Znakomita! Wzruszająca, ciepła - polecam! Cieszę się, że mogę czytać Akunina w oryginale :]
chabrowacczyteln
2015-03-16 19:30:29

24/52 Skończyłam ,,Blask runów" Joanne Harris. Ciekawa i śmieszna fantastyka
chabrowacczyteln
2015-03-17 16:18:00

25/52 Nie spodziewałam się, że ,,Chłopak na studniówkę" zajmie mi godzinę. Fajnie się tą książkę czytało chociaż to zwykła młodzieżówka
chabrowacczyteln
2015-03-20 07:50:53

26/52 Zakończyłam trylogię o wilkach z Mercy Falls Maggie Stiefvater. O ile dwa pierwsze tomy czytałam, bo byłam po prostu zaciekawiona jak to się skończy to trzeci tom był naprawdę wciągający i czytałam go z wypiekami na twarzy
basia02033
2015-03-20 13:45:44

Jak tak czytam ile już polkneliscie ;-) książek w tym roku to aż się boje ze chyba nie dam rady podołać temu wyzwaniu, ale jeszcze jestem dobrej mysli i oby do lata:-)
joakrz1983
2015-03-20 17:46:54

Jak narazie tyle przeczytałam. Co jakiś czas będe dopisywać przeczytane książki. 1/52 Baśniobór 1. - Brandon Mull 2/52 Gadająca blacha i inne bajkowe opowieści - Grażyna Kustra 3/52 Pokusa - Nora Roberts 4/52 Niedowiarek - Nora Roberts 6/52 Moje miejsce na ziemi - Elizabeth Adler 7/52 Tajemnica willi Mimoza - Elizabeth Adler 8/52 Zachód słońca w Saint-Tropez - Danielle Steel 9/52 Jej Książęca Wysokość - Steel Danielle 10/52 Taniec marzeń - Nora Roberts 11/52 Kroniki Kresu 1. Za Kresoborem - Paul Stewart, Chris Riddell 12/52 Małżeństwo we troje - Eric-Emmanuel Schmitt 13/52 Kroniki Kresu 2. Łowca burz - Paul Stewart, Chris Riddell 14/52 Czarna ceremonia - Nora Roberts 15/52 Baśniobór 2. Gwiazda Wieczorna wschodzi - Brandon Mull 16/52 Skok w nieznane - Danielle Steel 17/52 Pajączek na rowerze - Ewa Nowak 18/52 Małe zbrodnie małżeńskie - Eric-Emmanuel Schmitt
chemasia
2015-03-21 14:21:04

Mój dorobek czytelniczy do tej pory składa się w większości z książek polskich autorek, które są moimi ulubionymi, ale często niedocenianymi:) 1/52 Cienie przeszłości – Edyta Świętek 2/52 Córeczka – Liliana Fabisińska 3/52 Dla Ciebie wszystko – Katarzyna Michalak 4/52 Dziedzictwo von Becków – Joanna Jax 5/52 Gwiazd naszych wina – John Green 6/52 Kawiarenka pod Różą – Katarzyna Michalak 7/52 Obietnica Łucji- Dorota Gąsiorowska 8/52 Pierwsza na liście – Magdalena Witkiewicz 9/52 Przytul mnie – Monika Rebizant-Siwiło 10/52 Stulecie winnych, ci którzy przeżyli – Ałbena Grabowska-Grzyb 11/52 Stulecie winnych, ci którzy walczyli – Ałbena Grabowska-Grzyb 12/52 Szczęście all inclusive – Krystyna Mirek 13/52 Ta druga – Karolina Wilczyńska 14/52 Szukaj mnie wśród lawendy Tom I Zuzanna – Agnieszka Lingas-Łoniewska 15/52 Szukaj mnie wśród lawendy Tom II Zofia – Agnieszka Lingas-Łoniewska Co jakiś czas napiszę jakie są kolejne:)
chabrowacczyteln
2015-03-23 18:23:46

27/52 ,,Oddajcie mi dzieci" Melissy Hawach to wstrząsająca lektura
nunachopin
2015-03-24 21:17:54

Czytam, tradycyjnie, kilka książek jednocześnie. Między innymi "Wielką masakrę kotów i inne epizody francuskiej historii kultury" Roberta Darntona. Świetna. W międzyczasie kończę "Wielkiego Gatsbiego" Fitzgeralda i podczytuję "Gdziekolwiek jesteś, bądź" Jon Kabat-Zinn. Poza tym, na zmianę co wieczór baśnie Perraulta i braci Grimm oraz "Kajtusia czarodzieja" -- z konieczności i zamiłowania. ;) Spora rozbieżność przedmiotu, ale ja tak lubię.
chemasia
2015-03-25 16:15:10

Do mojego skromnego dorobku mogę dopisać książkę nr 16/52 - "Nakarmić wilki" Marii Nurowskiej. Początkowo do tej lektury podchodziłam dosyć sceptycznie i jej tematyka wydawała mi się mało interesująca. Muszę jednak przyznać, że jestem mile zaskoczona po jej przeczytaniu. Maria Nurowska od kilku lat jest jedną z moich ulubionych polskich autorek i sięgam po każdą kolejną jej powieść. Jak mówi jeden z cytatów „Każdy z nas nosi w sercu wiele wilków, miłość, gniew, odwagę, strach… Przeżyją tylko te, które nakarmisz.” "Nakarmić wilki" to moim zdaniem mądra powieść, która uczy jak radzić sobie z wszelkimi przeciwnościami losu i jak pokonywać obecne w nas lęki czy słabości. Uważam, że warto sięgnąć po tę pasjonującą i wzruszającą powieść.
joakrz1983
2015-03-27 15:58:05

Witam oto kolejne które przeczytałam 19/52 Opowieści o niewidzialnym - Eric Emmanuel Schmitt 20/52 Tysiąc dni w Toskanii - Marlena de Blasi
Deutschland191
2015-03-27 20:19:50

15/52 Nele Neuhaus "Kto sieje wiatr" - Rewelacyjna książka, w której od początku wszystko jest skomplikowane. Autorce nie brakuje pomysłów, mogę śmiało stwierdzić, że znakomicie przygotowuje się do pisania swoich książek. Napięcie gwarantowane
Almiria
2015-03-28 19:26:39

No i co? Mam przeczytane 3 książki do przodu, ale nie mogę napisać opinii, bo nie mogę się zabrać za obejrzenie filmów, nakręconych na ich podstawie. Problemy mola książkowego :p
Odpowiedz