Forum

Wątek - Grupa wsparcia - 52 książki 2014
← powrót

Kto Post
danutka
2014-02-24 14:49:27

U mnie 54 przeczytane. I w trakcie trzy następne. Ale trochę już zwalniam, bo słońce zagląda i inne zajęcia zaczynają wołać. :)
Dorota_Dega
Avatar użytkownika - Dorota_Dega
2014-02-24 20:11:20

Witam kochani! Potrzebuję Waszej pomocy. Piszę już dwunastą prezentację maturalną i trochę brak mi pomysłów i energii. Temat obecnie pisanej to ,, Wpływ miłości na wybory moralne człowieka". Potrzebuję trzech tytułów. Mam już ,,Czerń i purpurę" Dutki. Macie pomysł na dwie pozostałe? Od razy zaznaczam, że potrzebne mi pozycję nie z kanonu lektur. ;-). Podzielcie się swoimi pomysłami ;-)
Dorota_Dega
2014-02-24 20:48:08

Chodzi o wybory moralne pod każdym aspektem. Chyba już mam komplet - ,,Czerń i purpura"- esesman zakochany w żydówce, ,,Jesienna miłość"- chłopak, który miał tylko zażartować z dziewczyny, a wbrew swojej woli zakochał się w niej, przez co odsunęli się od niego znajomi. ,,Niemoralna propozycja"- miłość do męża i kuszący milion za jedną noc. . Tak myślę - może dodac jeszcze jedną książke? trzy to chyba za mało.
violabu
2014-02-24 21:00:22

O! A ja w międzyczasie skasowałam swoją wypowiedź o "Niemoralnej propozycji" myśląc, że mój pomysł był nie odpowiedni. Idąc tokiem nie-moralności może "niebezpieczne związki" - intryga jako zemsta. "Duma i uprzedzenie" - pan Darcy w wyniku miłości wyzbył się uprzedzenia do ludzi niższego stanu lub raczej wbrew uprzedzeniom ... (nie napiszę dalej, by nie zdradzać zakończenia osobom, które nie czytały).
Dorota_Dega
2014-02-24 21:10:45

,, Duma i uprzedzenie " to dobry pomysł, na pewno o nim pomyślę. ,,Niemoralna propozycja" to świetny przykład wyborów moralnych- dobrowolna zdrada za pieniądze. Dziękuję violabu ;-**
aishiteru
2014-02-25 10:45:47

Dorota_Dega Jak myślisz, może pasuje tutaj "Kamizelka", nowela Bolesława Prusa? O pewnym małżeństwie, które - kiedy zachorował mężczyzna - "oszukiwało" się z miłości, aby nie martwić tej drugiej osoby.
Dorota_Dega
2014-02-25 15:46:27

,,Kamizelka" jak najbardziej pasuje ;-). Aczkolwiek już wybrałam trzy książki - ,,Romeo i Julia" , ,,Czerń i purpura" oraz ,,Niemoralną propozycję " . Ale dziękuję za podpowiedź ;-).
kalola
2014-02-25 16:39:55

Dorota_Dega, do tego tematu pasuje mi „Wichrowe wzgórza” , „Trędowata” , „Ptaki ciernistych krzewów”.
wika9
2014-02-25 19:47:35

Polecam kryminał Świadek Larsa Keplera, to jest kryminał dokonały, mistrzostwo. A co do wyzwania, idzie powoli, za mną już 6 pozycji skończonych, ale czeka za to ogromny stos biblioteczny. Czytania starczy na kilkanaście dni.
Dorota_Dega
2014-02-25 20:11:41

kalola- dziękuję ;-). Z pewnością zastanowię się nad tymi pozycjami ;-)
basiekgo
2014-02-27 12:34:25

Przeczytałam Książkę Jodi Picoult "Jesień Cudów",początek ciekawy , później trochę monotonni i koniec jak dla mnie taki sobie. zaczynam teraz czytać"Mózg Kennedy"ego, Henninga Mankella.
glaadys
2014-02-27 22:24:57

Ostatnio skończyłam czytać ,,Dom Kości'' Graham'a Masterton'a. Wiem, że na pewno sięgnę po jego książki. Nie sądziłam, że ta historia tak bardzo rozbudzi moją wyobraźnię. Ciekawy jest temat druidów. Polecam!
Faustyna
2014-02-27 22:29:34

W tym roku moje czytanie osiągnęło niesamowite tempo dziś dodałam 13 książkę na półkę wyzwania! no i bardzo serdecznie ją polecam Yalom - Mama i sens życia
Habina
2014-02-28 08:09:25

19 za mną :) Większość to dobre książki, część bardzo dobrych - np ostatnia przeczytana 'Niezbędnik Obserwatorów Gwiazd' - świetna książka. Polecam. Teraz 'Magnolia' - G.Jeromin-Gałuszki. Lubię Jej książki.
MonikaP
2014-02-28 11:25:48

Mam bardzo podobny wynik:) Jestem w trakcie 19 i 20. Dobrze wybieram sobie (z małą pomocą znajomych) lektury, w zasadzie wszystkie trafione:)
JustBooks17
Avatar użytkownika - JustBooks17
2014-03-02 12:34:37

Ja wczoraj skończyłam czytać "Motylka" Katarzyny Puzyńskiej i powiem Wam, że książkę nie przeczytałam ale połknęłam :P Recenzja już zawitała u mnie :) Mam też pytanie, bo teoretycznie jest tutaj założenie, że 1 książka tyg. ale oczywiście to nie jest jakaś umowna granica? Bo ja czasem nawet 2 tygodniowo czytam czy coś :)
nunachopin
2014-03-03 13:35:47

Jestem w trakcie "Maestro" Kąckiego (o Wojciechu Kroloppie). Porażające. Ciężko się to czyta ze względu na temat, aż boli. Skala opisywanego zjawiska, przymykanie oczu przez wszystkich, również przez wielu rodziców, są po prostu niewiarygodne. Nieprzyjemna lektura, choć rzetelnie napisana.
chabrowacczyteln
Avatar użytkownika - chabrowacczyteln
2014-03-04 17:42:15

Im częściej tu piszę tym bardziej mi się te książki mylą. A więc już 12/52 Teraz czytam ,,Jądro ciemności" Krótkie, ale ciężko się czyta. Później ,,Dziewczyny z Portofino" Plebanek i ,,Słoneczny zakątek,, Macomber
wdowa86
2014-03-06 20:14:13

Wspaniała 13-nastka już za mną :) Nowego Cobena polecam, a "Dowód" (Alexander Eben) to duże rozczarowanie.
wika9
2014-03-07 19:39:46

A u mnie 8 zakończonych, nie jest to jakiś imponujący wynik, ale tytuły jak dotychczas prawie wszystkie trafione. Do tego ostrze sobie zęby na nowości jakie mają pojawić się w tym miesiącu, m.in. nowa powieść Kristiny Ohlsson -"Wyścig z czasem", poza tym "Trybunał dusz" Donato Carrisi, którego "Zaklinacz" był naprawdę niezły. Chciałoby się rzec -sensacja górą.
Odpowiedz