Forum

Wątek - Czytelnicze wyzwanie - konkurs
← powrót

Kto Post
agnik66
2013-02-28 19:27:03

Dodałam opinię do książki i jest ona widoczna tylko w mojej biblioteczce. Czy to dlatego, że książka została dodana do bazy, ale jeszcze nie zaakceptowana?
white_swan
2013-03-01 19:03:36

Czy jeżeli dodałam książkę do bazy, a nie została ona jeszcze zaakceptowana, to mogę dodać ją jako przeczytaną do biblioteczki (jest to pozycja z wyzwania)? Będzie ona brana pod uwagę przy ogólnym rozrachunku?
annia
2013-03-02 19:31:02

Ja mam pytanie, czy do wyzwania ogólnego i wyzwania "Literatura faktu" mogę zgłaszać te same książki? Czytam dużo reportaży i biografii, więc tamten konkurs mi pasuje.
slk
2013-03-02 21:38:41

@white_swan - tak, można dodawać nieuaktywnioną książkę do bazy, można ją znaleźć za pośrednictwem naszej wyszukiwarki. @annia - tak, można, oczywiście
agnik66
2013-03-04 16:48:27

dlaczego niektóre moje opinie nie są widoczne?
slk
2013-03-04 19:14:23

agnik - to jest przejściowy błąd, nad którym pracujemy. Po prostu jeśli teraz zmieniasz półkę swojej książki z "czytam" na "przeczytałem" i w tym momencie dodajesz opinię, wówczas wyświetla się ona tylko w Twojej biblioteczce. Błąd leży po stronie administratora, będziemy pracować nad jego naprawieniem, a przy rozpatrywaniu zgłoszeń do poszczególnych wyzwań będziemy brali pod uwagę zarówno opinie pod książką, jak i te, które są tylko w biblioteczkach. W międzyczasie spróbujemy naprawić problemy, pozdrawiamy i przepraszamy :)
zoooosia
2013-03-08 09:32:43

Mam na imię Zosia i mam 7 lat. Jestem w pierwszej klasie i uczę się czytać, ale chce w tym roku przeczytać dużo książek! Pisać tutaj pomaga mi mama, która chce przeczytac aż 52 książki
slk
2013-03-08 09:45:00

Cześć, Zosiu, dzień dobry szanownej Mamie :) Cieszymy się, że z nami jesteście i że przyłączacie się do naszego wyzwania. Mamy nadzieję, że będzie to dla Was tak wspaniała przygoda, jak dla większości spośród nas! Pozdrawiamy
agnik66
2013-03-09 19:37:45

Właściwie wyzwanie już ukończyłam (po podliczeniu wyszło mi, że przeczytałam 54 książki), teraz tylko muszę dodać opinie. W związku z tym mam pytanie. Czy do tej półki (52 książki w 2013) mam dodawać dalej książki czy pozostać przy 52?
white_swan
2013-03-10 09:11:42

Wow, agnik, czy ty robisz jeszcze coś innego poza czytaniem książek ;)? Ja nawet w swoich najlepszych czasach (gimnazjum i cieniutkie książeczki dla nastolatek jak te z serii "Nie dla mamy, nie dla taty...") czytałam max ze 150 książek rocznie. Gratuluję wyniku :) Cieszę się, że są takie osoby (praktycznie my wszyscy, którzy bierzemy udział w wyzwaniach), które podnoszą trochę statystyki. Ale nadal dziwne wydaje mi się to, że osoba, która sięgnęła w ubiegłym roku po 7 książek, jest już regularnym czytelnikiem. Dla mnie to niepojęte, nawet jeśli ktoś ma mało czasu wolnego.
slk
2013-03-10 10:44:50

agnik, rzeczywiście, wgniotłaś nas w fotel :) Nawet my, "robiący w literaturze" i z pasji, i niejako z obowiązku zawodowego, tyle nie czytamy! Dodawaj kolejne książki na półkę "52 książki", prosimy :) Pozdrawiamy przy tym najserdeczniej!
agnik66
2013-03-10 10:57:06

Poza czytaniem uczę się, ale nauka przychodzi mi łatwo, więc resztę czasu przeznaczam na czytanie książek.
alison2
2013-03-10 14:08:03

brawo agnik :-) Ja póki co jestem mniej więcej na półmetku wyzwania i muszę przyznać że to bardzo fajna sprawa. Od kiedy wyzwanie się zaczęło jakoś bardziej zżyłam się z Granicami i dopiero teraz doceniłam, jak fajne jest to miejsce. Jednym słowem korzyść za korzyścią :-)
Shi4
2013-03-12 08:22:24

Agnik66 podziwiam ;) Mi niestety praca i obowiazki domowe strasznie ograniczaja czas na czytanie.
agnik66
2013-03-12 19:20:16

Mam pytanie odnoście recenzji. Niby do wyzwań liczą się zarówno opinie jak i recenzje, ale skąd będziecie wiedzieli, że książki te zostały przeczytane np. w ramach wyzwania "czytamy literaturę faktu"? Czy można robić tak, że napisze się recenzję, a ten sam tekst opublikuje się jako opinię? Jeszcze jedna sprawa. Czy będą się liczyły recenzje napisane dzień przed zakończeniem wyzwań ( myślę o wyzwaniach tematycznych)? Przecież recenzje publikowane są co jakiś czas.
slk
2013-03-12 19:38:06

agnik - jeśli daną książkę masz na półce "wyzwanie - literatura faktu", a dodatkowo opublikowałaś recenzję tej książki, to wiemy, że recenzję zamieściłaś w ramach naszego wyzwania. Odpowiedź na drugie pytanie jest mocno związana z pierwszym. Po prostu prześledzenie wszystkich zgłoszeń zajmie nam trochę czasu. Dlatego z dużą dozą pewności mogę napisać, że wyniki ogłaszać będziemy dwa, a w skrajnych przypadkach (52 książki na przykład) nawet trzy tygodnie po zakończeniu wyzwania. To po pierwsze daje czas na korektę i publikację zaległych recenzji. Po drugie: recenzje dodane do serwisu, a nie opublikowane przez nas, będą również brane pod uwagę. A z innej beczki - wielkie gratulacje 52 książek w ciągu mniej niż kwartału. Wynik to imponujący :) alison2 - bardzo dziękujemy, strasznie się cieszymy. Staramy się cały czas w serwisie co nieco zmieniać, cały czas go udoskonalać, tak, by stał się jeszcze bardziej przyjaznym dla wszystkich miejscem. Oczywiście na wszelkie uwagi czekamy zawsze z dużą dozą otwartości :)
Shi4
2013-03-12 20:52:12

Ja także dzięki tym wyzwaniom odkryłam w ogóle taki portal (i jego możliwości) jakim są Granice ;)
agnik66
2013-03-13 07:38:47

Dziękuję za odpowiedź :)
violabu
2013-03-13 12:07:37

Jak mogę usunąć książkę z biblioteczki? Dodała się inna pozycja niż zamierzałam.
slk
2013-03-13 12:18:58

violabu - musisz kliknąć przycisk "Biblioteczka" w pasku w górnej części strony, a następnie wcisnąć przycisk "Usuń" przy okładce błędnie dodanej pozycji.
Odpowiedz