Forum

Wątek - Najpiękniejsze cytaty o miłości
← powrót

Kto Post
Azathra
2014-02-05 16:14:36

Zgadzam się z tym, że jest wiele pięknych cytatów o miłości. Mam kilka swoich ulubionych. "Ale dlaczego jest tak, że właśnie ta miłość, która nie ma szans powodzenia, czyni nas najbardziej kreatywnymi?" (Federico Moccia, Amore14) "Cokolwiek się wydarzy, twoje serce będzie moim domem." (L. H. Zelman, Tożsamość Anioła) I oczywiście do moich ulubionych cytatów należy fragment "Harry'ego Pottera i Insygniów Śmierci": -Szpiegowałem dla ciebie, kłamałem dla ciebie, narażałem dla ciebie życie, a wszystko to robiłem, by zapewnić bezpieczeństwo synowi Lily. A teraz mówisz mi, że hodowałeś go jak prosiaka na rzeź... -To bardzo wzruszające, Severusie - powiedział z powagą Dumbledore. - A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca? -Jego losem? - wykrzyknął Snape. - Expecto patronum! Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez. -Przez te wszystkie lata?... -Zawsze.." :)
hajduczek
2014-02-05 17:13:17

Nie żyje się, nie kocha się, nie umiera się - na próbę. słowa naszego Polaka Papieża Jana Pawła II
blackithilien
Avatar użytkownika - blackithilien
2014-02-05 17:29:51

" Miłość w swej prostej i nieśmiałej mowie. Powie najwięcej, kiedy najmniej powie." 'Sen nocy letniej', William Shakespeare
Mamut
2014-02-05 18:02:37

Ma miłość jest jak róży krew, Krew róży w czerwca świt. Ma miłość jest jak rzewny śpiew, Melodii cudnej rytm. W piękności twojej strojna blask, Jak w łunę jasnych zórz, Ma miłość przetrwa świat i czas, Gdy dna juz wyschną mórz. Gdy wszystkich mórz dna wyschną w krąg, Skał w słońcu zniknie ślad, Wyciekną piaski z Czasu rąk, Ma miłość przetrwa świat. Więc czym rozłąka? – Zdrowa bądź! Do ciebie wrócę ty, Choć mil tysiące miałbym brnąć Bez sił, bez tchu, bez snu. Robert Burns
kozunia97
2014-02-05 21:24:09

"Miłość jest jak narkotyk. Na początku odczuwasz euforię, poddajesz się całkowicie nowemu uczuciu. A następnego dnia chcesz więcej. I choć jeszcze nie wpadłeś w nałóg, to jednak poczułeś już jej smak i wierzysz, że będziesz mógł nad nią panować. Myślisz o ukochanej osobie przez dwie minuty, a zapominasz o niej na trzy godziny. Ale z wolna przyzwyczajasz się do niej i stajesz się całkowicie zależny. Wtedy myślisz o niej trzy godziny, a zapominasz na dwie minuty. Gdy nie ma jej w pobliżu - czujesz to samo co narkomani, kiedy nie mogą zdobyć narkotyku. Oni kradną i poniżają się, by za wszelką cenę dostać to, czego tak bardzo im brak. A Ty jesteś gotów na wszystko, by zdobyć miłość." ~ Paulo Coelho "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"
Martine02032009
Avatar użytkownika - Martine02032009
2014-02-06 12:00:54

" zdałem sobie sprawę , ze nigdy jeszcze nie żywilem do nikogo tak mocnych uczuć. Odwzajemniajac jej spojrzenie , po raz milionowy zapragnalem odwrócić bieg wydarzeń. Gdyby to było możliwe , oddałbym za nią swoje zycie " Nicholas Sparks " Jesienna Milosc "
mollymaya
2014-02-06 12:30:48

"Miłość jest namiętnością. Wytrąca z równowagi. Gubi rytm. Zaburza spokój. Zmienia wszystko. Przewraca świat do góry nogami. Wywraca wszystko na lewą stronę, zachód zmienia w południe, a północ we wschód, to, co złe, w dobre, każe otwierać serce bez warunków. W takim obłąkaniu cierpienie i lęk są niezauważalne. Paradoksalnie, bez nich miłość nie ma sensu." Janusz Leon Wiśniewski (z książki "Czy mężczyźni są światu potrzebni?")
mollymaya
2014-02-06 12:31:45

"Miłość jest namiętnością. Wytrąca z równowagi. Gubi rytm. Zaburza spokój. Zmienia wszystko. Przewraca świat do góry nogami. Wywraca wszystko na lewą stronę, zachód zmienia w południe, a północ we wschód, to, co złe, w dobre, każe otwierać serce bez warunków. W takim obłąkaniu cierpienie i lęk są niezauważalne. Paradoksalnie, bez nich miłość nie ma sensu." Janusz Leon Wiśniewski (z książki "Czy mężczyźni są światu potrzebni?")
izabela81
2014-02-06 14:29:23

"Jeśli mnie przyjdzie odejść pierwszemu, Nie daj zachmurzyć się swemu niebu. I myśl uparcie, bez chwili wątpienia: To tylko zmiana, a nie rozstanie. Bo tak jak śmierć jest częścią życia, Zmarły wciąż żyje pośród żywych. I wszystkie zdobycze wspólnej podróży, Chwile zachwytu, dzielone olśnienia, Nagromadzone skarby intymności, Rzeczy, które wzbudzały w nas śmiech, płacz lub śpiew, Śnieg błyszczący w słońcu i pierwszy powiew wiosny, Bezgłośny język spojrzenia, dotknięcia, Wzajemna wiedza, Każde darowanie i przyjęcie, Nie są to kwiaty, które więdną, Ani też drzewa, co walą się lub próchnieją, Ani kamienie, Bo i te w końcu ulegną wichrom i ulewom, A dumny szczyt zamienia się w piasek. Czym byliśmy – jesteśmy. Co mieliśmy – posiadamy. Jest wspólna przeszłość niezniszczalna teraz, Kiedy więc idziesz lasem, po którymśmy kroczyli, Lub próżno szukasz nad rzeką mego obok cienia, Albo zatrzymujesz się na szczycie w miejscu, Skąd zwykliśmy rozglądać się po łąkach, Czy też na widok czegoś bezwiednie szukasz mojej ręki, A gdy jej nie ma czujesz, jak rośnie w tobie smutek- Poczekaj. Przymknij oczy. Odetchnij. Wsłuchaj się w moje kroki w twoim sercu. Wcale nie odszedłem, ja dalej idę z tobą." Nicholas Evans - "Serce w ogniu" http://www.granice.pl/ksiazka,serce-w-ogniu,269483 Przepiękny wzruszający fragment o miłości i oddaniu.
mlejowska
2014-02-06 15:13:46

"Idziemy przez ten świat samotnie, ale jeśli mamy szczęście, to przez jedną chwilę należymy do kogoś i ta jedna chwila pozwala nam przetrwać całe wypełnione samotnością życie." Paullina Simons "Tatiana i Aleksander"
celalala
2014-02-06 17:16:32

Dla mnie najpiękniejszym cytatem o miłości jest początek jednej z moich ulubionych piosenek Piotra Szczepanika "Kochać". Autorem słów jest Andrzej Tylczyński. "Kochać – jak to łatwo powiedzieć Kochać – to nie pytać o nic Bo miłość jest niepokojem Nie zna dnia, który da się powtórzyć."
kupczykkkkk
Avatar użytkownika - kupczykkkkk
2014-02-06 18:40:31

 Dwie piękne rzeczy posiada świat. Miłość i Śmierć !- (G. Leopardi)  I jedno wiemy tylko, I nic się nie zmienia. Śmierć chroni od miłości, a miłość od śmierci” - (J. Lechoń)  Niestety, w życiu przeżywa się tylko dwie miłości prawdziwe: pierwszą, która umiera i ostatnią, od której się umiera” - (A. Dumas)  Albowiem miłość mocna jest jak śmierć, a namiętność mroczna jak świat podziemny”- (Pieśń nad pieśniami, Stary Testament)  Śmierć chroni od miłości, a miłość od śmierci- (J.Lechoń)  My, ludzie jesteśmy tacy, że kochamy dopiero, gdy śmierć nas rozdzieli”-( przysłowie duńskie)  Nie umrzejmy nigdy. Nie. My nie. Umiera tylko czas. Przeklęty czas. Wciąż umiera. My żyjemy (…)Kiedy kochamy się, stajemy się nieśmiertelni i niezniszczalni jak bicie serca, jak deszcz lub wiatr, a o cóż więcej chodzi? (…) Godzina to całe życie, chwila ociera o wieczność, twoje oczy błyszczą, gwiezdny pył sypie się poprzez nieskończoność. Bogowie się starzeją, ale usta twoje są wiecznie młode- (E.M.Remarque)  I gdy myślę o tobie to tak jakby motyl trzepotał w dłoni uwięziony i ślepy- (H. Pośniatowska)  Między nami jest przepaść, przepaść niezgłębiona, I choćbyśmy wykochać po brzeg dusze chcieli, To wszystko, co nas łączy, jest miłość szalona, A wszystko, co jest prawdą, na wieki nas dzieli- (J.Lechoń)  Pozginaj moje ciało, miażdż i płyn zamieniaj, Przeplataj, krusz, zatapiaj, łam, niszcz bez litości, Tylko zbliż się choć o krok z tego oddalenia, W którym błądząc, wciąż szukam szczęścia-Twej miłości- (W.Bąk)  nie wiem, skąd się wzięła moja miłość do ciebie, ale skądkolwiek zaczerpnęła swój początek i swoje pierwsze oczarowanie, nigdy cię kochać nie przestanę, ponieważ jeśli istnieję, to tylko dlatego, aby, sam niekochany, potrzebę miłości całym sobą potwierdzić… - (J.Andrzejewski)  Z dzikim płomieniem w oczach przyjdziesz niespodzianie, Piorunem w serca nasze ból uderzy, co w oczach nagle stanie, By my jak wrogi, drżąca miłość w nas, na urąganie- (W.R.Benet)  Kocha się tylko to, od czego się cierpi –(G.Flaubert)  Ludzie, którzy kochają, potrafią zadawać najboleśniejsze ciosy. Potrafią uśmiercać nie pozbawiając życia swej ofiary- (A.Bahdaj)  Kto kocha, często jest zawiedziony, często obolały i często nieszczęśliwy, ale kocha i kiedy znajdzie się na krawędzi grogu, obraca się, aby spokojnie spojrzeć wstecz, i powiada sobie: często cierpiałem, myliłem się niekiedy, ale kochałem. To ja żyłem, a nie jakaś sztuczna istota wylęgła z mojej pychy i nudy- (A.de Musset)
inspired7
2014-02-06 18:47:12

„Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka”. - Paulo Coelho "Alchemik"
KatyAnnCarly
Avatar użytkownika - KatyAnnCarly
2014-02-06 22:39:13

"Jakim sposobem światło dociera do wnętrza domu? Poprzez okna otwarte na oścież. A jak dociera do ludzkiej duszy? Przez wrota miłości, o ile są otwarte." Cytat ten pochodzi z dzieła Paula Coelho "Jedenaście minut".
hajduczek
2014-02-07 16:31:53

"Wiek nie jest istotny, kiedy ludzie się kochają..." z ostatnio przeczytanej przeze mnie ksiażki "Siostry" Danielle Steel
Mamut
2014-02-07 17:48:17

"Kocha się za nic, nie istnieje żaden powód do miłości." Paulo Coelho
Katarzyna78
Avatar użytkownika - Katarzyna78
2014-02-07 18:48:14

"Staram się usilnie, by nie zmuszać tych, których kocham, by kochali wszystko to, co sam kocham. Tak łatwo można popełnić ten błąd. Powiedzmy, że to szaleństwo filozofa, a może szaleństwo ludzkości określa mój wybór. Byłoby wspaniale, gdybyśmy potrafili cieszyć się z tego, że nasi ukochani są zawsze tylko i wyłącznie sobą, a nie próbowali nieustannie przerabiać ich na swoją modłę." William Wharton "Wieści"
MariaR
2014-02-07 19:33:23

"I opanowało go to nieokreślone uczucie, uczucie nieposkromionej radości z czegoś, czego jeszcze nie znał, ale czuł, że jest to najlepsza rzecz, jaka go czeka w życiu. Rumo nie wiedział o tym, ale śnił o miłości." W. Moers
annabethlewis
Avatar użytkownika - annabethlewis
2014-02-07 21:18:44

Cytatów o miłości w przeczytanych przeze mnie książkach jest mnóstwo. Na myśl jako pierwszy nasunął mi się cytat z mojej ulubionej sagi zatytułownej "Harry Potter": „Jeśli ktoś kocha nas aż tak bardzo, to nawet jak odejdzie na zawsze, jego miłość będzie nas zawsze chronić.”
mika19
2014-02-07 22:43:23

Kocham to piękne słowo ko szybko odchodzi cham zostaje....
Odpowiedz