Kto | Post |
---|---|
|
2012-01-24 13:59:34
Czy szacowna redakcja raczy odpowiedzieć, kiedy będą wyniki konkursu "Cybulski o sobie"??? |
|
2012-02-02 10:23:13
Znakomitym przykladem na swietna filmowa adaptacje jest "Rzez" Romana Polanskiego.Sprawnie zrobiony,wciagajacy obraz ze znakomita gra aktorska.Probowalem czytac dramat "Bog mordu" na ktorym oparto film i musze sie przyznac,ze szlo mi ciezko. |
|
2012-02-03 13:20:08
Zreszta Polamski ma dobra reke do filmowych adaptacji! |
|
|
|
2012-02-03 15:47:59
Ogłosiliśmy już wyniki naszego konkursu! http://www.granice.pl/konkursy.php?idk=337 Laureatów prosimy o przesłanie informacji, czy chcieliby otrzymać nagrodę książkową, czy punkty wymienne na książki w naszym sklepiku. Dodatkowo informujemy, że wszyscy aktywni w temacie otrzymają od nas w poniedziałek punktowe "nagrody pocieszenia" |
|
2012-03-14 21:47:29
czy ktoś z laureatów otrzymał książkę? Ja nadal czekam. |
|
2012-03-16 19:33:21
ja też czekam... |
|
2012-03-18 18:50:52
osobiście w piątek zaniosłem ponad 70 paczek z książkami na pocztę w poniedziałek jeszcze 20 dla tego nie będę pisał kto dostanie bo się nie odkopię ale już są w drodze |
|
2012-03-21 19:17:31
Książka dzisiaj dotarła, serdecznie dziękuję! |
|
2014-04-15 15:51:59
Filmy na podstawie książek nie są w stu procentach odwzorowaniem książek, zwykle są zmieniane przez twórców... ostatnio oglądałam Hobbita, który z literaturą nie ma w zasadzie niewiele do czynienia, ale film jest świetny i książka też:) Twoje mieszkanie kojarzy Ci się z niekończącymi się remontami? Masz już dość? Wejdź na http://remontimieszkanie.blox.pl/html . Skończ z tym raz na zawsze i żyj spokojnie. |
|
2014-05-18 08:15:30
Ja uwielbiam mini seriale BBC! Szczególnie te na podstawie powieści Jane Austen oraz Charlesa Dickensa. A i wspomniany Sherlock Holmes uważam za genialny. Może dopowiem jeszcze do wypowiedzi (drugiej) heaen o Gwiezdnym Pyle - o ile się nie mylę to Gaiman dość intensywnie współpracował przy produkcji tego filmu i to on odpowiadał za te poprawki (szczególnie jeśli chodzi o zakończenie, które było jednak lepiej skonstruowane niż w książce). |
|
2014-06-02 12:01:40
Weźmy przykład Hobbita - Tolkiena, książka ma zaledwie kilkadziesiąt stron, a sam film został podzielony na trzy, naprawdę obszerne części, jest to przykład tego, jak z niewielkiej treści można zrobić naprawdę imponującą ekranizację:) No jak już wszystko wszystkim to ja lubię uzupełniać mój blog. Czasem jak mi sie nudzi to się zabieram za jego treść i uzupełniam go nawet do oporu tu jest http://letsshopperuniverse.tumblr.com/ |
|
2014-07-07 20:49:22
Jakby się nad tym zastanowić, to każda filmowa adaptacja literatury jest "niezbyt wierna", bo to jednak dwa różne środki wyrazu i każdy rządzi się swoimi prawami. To trochę tak, jakby piec ciasto na podstawie tańca ;) Nawet bardzo wierna ekranizacja, jak choćby "Hańba" na podstawie J. M. Coetzee, przy której to wierności oryginałowi upierał się sam autor, siłą rzeczy traci coś z pierwowzoru. |
|
2014-07-21 17:40:05
Trudno znaleźć ambitniejszy film nie oparty na książce. W bardziej, lub mniej odległy sposób (np. inspiracje). Może takie arcydzieła jak "Śmierć w Wenecji" Viscontiego (na podst. T. Manna), czy "Rękopis znaleziony w saragossie" Hasa (na podst. J. Potockiego)... Albo taki "Popiół i diament"... |
|
2014-07-24 11:39:22
Faktycznie z reguły jest tak, że książki powstają na podstawie książek , jeżeli mamy na myśli dobre filmy, bo jest szereg filmów, które z książkami nie mają nic wspólnego, a tez są dobre lub wręcz przeciwnie - fatalne, dlatego warto sięgać raczej po książki a potem po filmy.. |
|
2014-07-24 13:55:03
Ja również tak robię jeżeli chcę pójść na film który powstał na podstawie książki to najpierw sięgam po książkę, z reguły jest tak że książka mnie zachwyca a film nie.... dlatego wolę najpierw przeczytać |
|
2014-07-26 22:27:28
Ja też zdecydowanie wolę najpierw przeczytać książkę a później obejrzeć film, bo wiem że książka nigdy mnie nie zawiedzie a z filmami to różnie bywa na pewno nie oddaje tego co książka |
|
2014-07-28 11:22:33
A u mnie to jest różnie raz obejrzę film i tak mnie zaciekawi że muszę przeczytać książkę, a czasami zdarza się zupełnie odwrotnie, al częściej zdarza się że to film mnie zawodzi książka nigdy ... :) |
|
2014-08-01 12:27:57
Na pewno bardziej rozwiniemy wyobraźnię przez czytanie książki niż oglądanie filmu powstałego na jej bazie. W tej pierwszej znajdziemy narrację oraz liczne opisy, czego brakuje w ekranizacjach. Szczególnie ważną rolę odgrywają opisy uczuć. |
|
2014-08-07 22:55:16
Ja polecam wszystkie trzy części millenium. Jak dla mnie rewelacyjne wszystkie trzy czesci.Wszystkie wrecz "pochlonelam".W calej tej trylogii,znalazlam wszystko to co chce od dobrego thrillera i kryminalu.Napewno jeszcze kiedys do nich wroce.Naprawde warto przeczytac,polecam! |
|
2014-08-22 22:52:44
Ja też przeczytałem wszystkie trzy części i na prawdę byłem nimi zachwycony .... filmem natomiast zawiodłem się i to bardzo, ale zazwyczaj tak jest dlatego zdecydowanie wolę czytać książki przynajmniej wiem że się nie zawiodę |