Kto | Post |
---|---|
|
2016-06-26 23:13:04
Witam wszystkich "pozytywnie zaczytanych". Postanowiłam utrudnić sobie wyzwanie i zamiast podążać za długą listą planowanych do przeczytania książek fantasy (czyli mojej największej literackiej miłości), dodać trochę ambitniejszych tytułów dotyczących historii, klasyki i literatury pięknej. Wstępny plan - 10 książek: 1. Jerzy Besala "Na zakrętach historii" 2. Włodzimierz Krysicki "Poczet wielkich matematyków" 3. Bolesław Prus "Faraon" 4. pozycja z twórczości Fiodora Dostojewskiego 5. Dante Alighieri "Boska komedia" 6. Albert Camus "Dżuma" 7. pozycja z prozy Jacka Kaczmarskiego 8. jeden z tomów wierszy Juliana Tuwima 9. Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" 10. Iwona Grabska, Diana Wasilewska "Lekcja historii Jacka Kaczmarskiego" Szczególnie wdzięczna będę za pomoc w uzupełnieniu tych numerów, które nie zawierają dokładnych tytułów, ale z chęcią przyjmę każdą sugestię odnośnie zmiany/ rozszerzenia mojej małej listy. Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne komentarze! |
|
2016-06-26 23:49:56
A z książek odkrytych przeze mnie w tym roku serdecznie polecam: > absolutny numer 1, Olgę Gromyko i jej wspaniałą trylogię fantasy "Rok szczura" > Roberta McCammona z dwutomową historią post-apokaliptyczną "Łabędzi śpiew" > niezrównaną Mercedes Lackey w duecie z Larrym Dixonem w idyllicznej trylogii heroic fantasy "Wojny Magów" > Marka Lawrenca w intrygującej trylogii dark fantasy "Rozbite imperium" > oraz ponownie Olgę Gromyko z przesłodką analizą życia Jej ukochanych gryzoni w książce "Szczurynki" Zapraszam również do przejrzenia mojej biblioteczki i dodanych przeze mnie opinii, może coś jeszcze Was zainteresuje. Powodzenia i miłego czytania :) |
|
2016-06-28 09:51:40
O mam tą książkę Jolka Jolka, ale jeszcze nie czytałam. Może się za nią wezmę skoro polecasz :) |
|
|
|
2016-06-30 15:11:07
38/52- Stanisław Srokowski- Strach : Opowiadania kresowe |
|
2016-07-02 15:38:47
39/52- Jill Anderson-Dotrzymana obietnica |
|
2016-07-04 09:34:37
53/52 - Dudley Geoffrey - "Jak podwoić skuteczność uczenia się" 54/52 - Doris Brett - "Bajki które leczą część 1" 55/52 - Tkaczyk Lech - "Postawa, mimika, gest" Dwie ostatnie chciałam jeszcze wrzucić do wyzwania o poradnikach ale nie zdążyłam ich przeczytać na czas, a jeszcze walczę z: 56/52 - Thiel Erhard - "Mowa ciała zdradzi więcej niż tysiąc słów", następnie zabieram się za "Porwanie" Chmielewskiej. |
|
2016-07-13 07:58:56
Czytałam pierwszy tom Ferrinu i kompletnie mi nie podszedł. Chociaż generalnie lubię i fantasy i romanse :) |
|
2016-07-13 14:40:04
Erotyki też czytałam. Pozostanę przy serii Anne Rice :) Z książek Michalak do tej pory najbardziej podeszła mi Bezdomna i jako tako seria Sklepik z niespodzianką. A czytałaś serię Dziewiąty mag? Dla mnie przypomina stylem Ferrin. Może Ci się spodoba... |
|
2016-07-13 20:15:06
Z bardzo ciekawych książek fantasy, napisanych zachwycającym stylem i na długo pozostających w głowie, polecam "Córkę łupieżcy" Jacka Dukaja. Niesamowita pozycja. |
|
2016-07-14 13:04:06
40/52- Hannah Richell- Dom na szczycie klifu |
|
2016-07-17 22:47:27
41/52 Tamara Zwierzyńska-Matzke, Sven Matzke - Czasami wołam w niebo |
|
2016-07-21 13:08:49
1/52 BABSKA STACJA 08.01.2016 Pomijane milczeniem, wypierany ze świadomości Amerykanów wysiłek wojenny kobiet. Kilka bohaterek powieści przechodzi przeszkolenie i staje się profesjonalnymi oblatywaczkami, z niejedną misją podczas drugiej wojny światowej. Portret pięciu panien z rodu Jurdabralińskich. Przy okazji historia o szukaniu własnych korzeni i próba ocalenia od zapomnienia wyczynów tych dzielnych pilotek. 2/52 Tęczowe San Francisco 23 stycznia Alyssia Abbott wspomina swojego ojca, który wychowywał ją w San Francisco. Był znanym rysownikiem, autorem komiksów, aktywnie działał w obronie praw gejów i lesbijek. Dziewczynka musiała pogodzić się z jego biseksualizmem, wiele zawdzięcza też wieloletniemu partnerowi ojca. Pod koniec życia ojciec zapadł na AIDS, a pełna empatii córka wspomina te trudne chwile. Genialne sportretowane liberalne miasto, ostoja "tęczowych" ludzi. 3/52 Chalepianka 29 stycznia Jedne z piękniejszych zdjeć Krety, także małych miasteczek, z dala od turystycznych szlaków. Smaczne przepisy kuchni greckiej. 4/52 Życie szyte na miarę Reportaż o tym, jak wygląda życie w fabrykach, cały ten biznes w Bangladeszu, Indiach i innych alternatywach dla Chin. Opisy wielu tragedii, które się wydarzyły ( gigantyczny pożar z 2012 r.). Opowieści poszczególnych pracowników unaoczniają prymitywne warunki i totalną pogardę właścicieli fabryk dla zaleceń BHP. 5/52 Charlotte Foekinos fabularyzuje losy żydowskiej artystki, malarki Charlotte Salomon. Miała to nieszczęście, że pod koniec wojny trafiła z mężem do obozu, gdzie zginęła. Na jej rodzinie ciążyło swoiste fatum, bo i matka, i babka, i siostra popełniły samobójstwo. Ostra melancholia, a nawet depresja odebrała jej bliskich, a dzieło zycia to tylko kilkanaście rysunków, także o okrucieństwie wojny. Bardzo ciężka lektura do udźwignięcia. 6/52 Dziewczyny z Powstania 16 marca Znów z historią w tle. 9 relacji z powstania, byłych łączniczek, sanitariuszek, a nawet żołnierek. Świadectwo "przyjaźni polsko-radzieckiej". Podczas gdy się powstanie wykrwawiało, Rosjanie czekali za Wisłą. 7/52 Uległość 22 marca W dobie zamachów w Turcji, czy Francji bardzo aktualny problem. Co ty zrobisz, jeśli nagle wkroczą muzułmanie i zaczną islamizować wszystkie instytucje, każą przejść na islam, o ile chce się zachować pracę? Do czego prowadzi uległość wobec dyktatu Państwa Islamskiego? Porażająca wizja, jak z Orwella. 8/52 Georgialiki 27 marca Katarzyna Pakosińska odbywa podróż sentymentalną do Gruzji, gdzie mając 17 poznała Jurę, który obiecał się z nią ożenić. Pierwsza miłość niestety nie przetrwała, zakochanych rozdzieliły dramatyczne okoliczności. Kasia wielokrotnie powracała do Gruzji, i z ekipą telewizyjną przybliża czytelnikom co piękniejsze zakątki. |
|
2016-07-21 13:14:02
9/ 52 Miłość jest jak toskański deser 3 kwietnia bardzo przyjemna książka o miłości, opisująca także piękno Toskanii i chwaląca uroki życia. Ciepła, zarażająca optymizmem lektura. 10/52 Niezłomny Porażająca relacja oparta na faktach, jak amerykański żołnierz trafił do japońskiego obozu jenieckiego, gdzie pastwił się nad nim komendant. Porusza wątek zemsty po latach i tropienia zbrodniarza. Do tego wstrząsające zdjęcia z niewoli. 11/52 Klątwa Tudorów Literacki portret Margaret Poole, której ród był zagrożeniem dla Tudorów. Margaret opisuje, w jaki sposób złoty książę, nadzieja Anglii, popada w obsesję na tle sukcesji, daje się zwieść kolejnym kochankom, zrywa z kościołem katolickim, by poślubić Annę Boleyn. Nie wiedziałam, że Margaret Poole wraz z synem Reginaldem, kardynałem, została błogosławiona. Nietuzinkowe spojrzenie na epokę, dla fanów serialu "Tudorowie". 12/52 Szpital Babylon " Nie myślałam, że angielska służba zdrowia cierpi na te same bolączki, co polska. A do tego mnóstwo cudzoziemców, którym odmawia się prowadzenia praktyki w określonych specjalizacjach, np jako okuliści/ Opisane są pułapki, jakie zastawia na młodego lekarza bezwzględny przemysł farmaceutyczny. A przytoczone przypadki są i straszne ( narkoman na głodzie na SOR-rze), i śmieszne ( wibrator w odbytnicy). 13/52 Hrabina. Tragiczna historia Elżbiety Batory" Narratorką jest sama hrabina, która stara się wymigać od odpowiedzialności za swoje winy. osadzona w więzieniu, podsumowuje swoje życie, spędzone na walce z przeciwnościami losu, zaskarbianiu uczuć męża, próbach zapewnienia rodowi sukcesora, politycznych rozgrywkach i konfliktach militarnych. 14/52 Arystokratka w ukropie " Typowo rozrywkowa pozycja, jako odskocznia od bardziej wymagających lektur. Wróciłam do Kostki, by podpatrzeć, jak Maria panuje nad służbą i resztą niepokornego towarzystwa podczas nieobecności rodziców, którzy wyjechali na kongres arystokratów. Jak zwykle gwarantowane awantury arabskie i niecodzienne wydarzenia. |
|
2016-07-21 13:32:19
15/72 Gdy zakwitną poziomki Ciekawa opowieść o pragnieniu posiadania dziecka. Karolina omal się nie pogubiła w życiu, bo od lat bezskutecznie stara się o potomstwo. Dobre ostrzeżenie, co się stanie, gdy sfrustrowana kobieta spotyka pół-Chorwata i pół-Serba, który na dodatek tkwi w toksycznym związku. 16/52 Wybór Jasminy Okrutne oblicze irackiej inwazji na Kuwejt. Przemilczany okres, gdy Kuwejtczycy żyli pod codzienną okupacją. Pseudomuzułmanie, bracia w wierze, którzy podbili Kuwejt, wykradali i uprowadzali młode kobiety, które jak bohaterka stały się potem ich "niewolnicami miłości". Gwałcone, torturowane kobiety dają świadectwo ludzkiej nienawiści i arabskiego okrucieństwa. 17/52 Zjawa Ach ten świat rodem z Fenimore Cooper'a. XIX wiek i trudno dostępne rejony, jeszcze nie skażone cywilizacją. W surowej scenerii Gór Skalistych odbywa się pościg Hugha Glassa za towarzyszami futrzanej wyprawy, którzy zostawili go na pewną śmierć. Do czego doprowadzi obsesja i pragnienie zemsty? 18/52 Wszystkie wojny Lary Kobieta, która utraciła syna opowiada o owładniętej wojną Czeczenii oraz o najnowszym konflikcie- wojnie syryjskiej. Dobra reporterska robota, gdzie minimum słów tworzy sugestywny obraz. 19/52 Oczy wuja Sama" Przepiękne zdjęcia wielu amerykańskich parków narodowych. Z chęcią podążyłabym śladami autora, który na wizie studenckiej to popracował, to pozwiedzał świątynie hazardu, to Disneyland, to kaniony i jeziora. 20/52 Stulecie Winnych vol.1 Ponad 20 lat z protoplastami rodu Winnych. Romantyczna historia miłosna ułana walczącego o wolną Polskę. Niesamowite bliźniaczki, Mania i Ania. Wzruszająca opowieść z I wojną śwatowa i historią międzywojennej Polski w tle. 21/52 Stulecie Winnych vol. 2 Druga wojna światowa i nowa władza kontra Winni. Wątki j zagłady Żydów. powstańcze, partyzanckie, tajemnicze zaginięcia i cudowne ocalenia. Bardzo wciągająca saga o ludzkiej naturze. 22/52 Ja, Fronczewski Udany wywiad- rzeka o kulisach aktorskiej profesji, kolegach i mistrzach. Intymne wynurzenia, w których Piotr Fronczewski nie stroni od dyskusji o swoich przewinach, życiu rodzinnym, klęskach i sukcesach. Do refleksji dla współczesnych celebrytów. 23/52 Stulecie Winnych vol.3 24/52 Dzień dobry, jestem z Kobry Doskonała alternatywa na nudę. Z dystansem, humorem o absurdach życia. 25/52 Droga do domu Siedem pokoleń wywodzących się od sióstr przyrodnich. Z jednej strony to Mulaci i biali handlarze niewolnikami, z drugiej- uciemiężone niewolnice wysłane na Południe Stanów Zjednoczonych. Najważniejszy wątek to poszukiwanie własnych korzeni. |
|
2016-07-21 17:02:01
26/52 Czarnobylskie truskawki Spodziewałam się więcej informacji o katastrofie i jej konsekwencjach. Tymczasem dostajemy relację z czasów młodości w Jugosławii, wzruszające świadectwo zakochanej w synku matki oraz posępną opowieść o walce z chorobą. Problemy psychiczne po mastektomii sprawiają, że jest to ciężka w odbiorze literatura. 27/52 Wyspa Klucz Poruszający reportaż o Ellis Island, stacją na której rozstrzygały się losy milionów emigrantów. Małgorzata Szejnert przybliża system funkcjonowania urzędu emigracyjnego, procedur, sylwetki kierowników tego przybytku, historię wyspy. Dołącza opowieści emigrantów, nigdy nie wysłane listy i zaproszenia do USA, okrutne i celowe rozłączanie imigrantów z rodzinami, by ich nie mogli ściągnąć. Archiwalne zdjęcia. 28/52 Harem Sulejmana Historia pięknej niewolnicy, Rusinki Roksolany, która przybrała imię Hurrem. Poprzysięgła zemścić się na imperium osmańskim, które pozbawiło ją wolności i uwięziło w złotej klatce. szesnastowieczny świat haremów i arabskich tajemnic. 29/52 Ptaki drapieżne. Historia "Sępa" jak to jest być likwidatorem, wykonującym wyroki na konfidentach, agentach, volksdojczach i mundurowych podczas niemieckiej okupacji? Kulisy żenujących wpadek, poszczególnych udanych lub nie akcji, charakterystyka mocodawców. Sprawy kontrowersyjne, jak np. likwidowanie prostytutki, która ulokowała się blisko "gniazda" AK-owców. Smutne świadectwo walk frakcyjnych w samej organizacji. Trauma powstańcza wybitnego i słynącego z zimnej krwi "Sępa". 30/52 Zygzakiem przez życie Intymne wyznania Henryka Gołebiewskiego, o spektakularnej karierze w filmach i serialach młodzieżowych. Dowiemy się, dlaczego na 20 lat zniknął z ekranu. Fantastyczne gawędy o figlach na planie, wycieczka w młodość moich rodziców. Polecam 31/52 Łzy księżniczki. Sułtana aktywnie walczy o polepszenie sytuacji kobiet w Arabii Saudyjskiej. Przytacza wstrząsające historie kobiet idziewczynek gwałconych przez ojców i meżow, obrzezanych w wieku nastu lat, walczących po rozwodzie oprawo do dzieci. Na ddatek lista 10 krajów, w których życie kobiet jest najtrudniejsze. Czemu Gwatemala? 32/52 Jesienna sonata 33/52 Tańcząc z wrogiem |
|
2016-07-23 10:00:06
42/52 Guillaume Musso- Telefon od anioła |
|
2016-07-23 16:33:11
i kolejne małe podsumowanie: 38/52 "Jedyny pirat na imprezie" Lindsey Stirling, Brooke S. Passey 39/52 "Ból za Ból" Jenny Han, Siobhan Vivian 40/52 "Mango, nie mów nikomu" Wendy Mass 41/52 "Habbatum" Augusta Docher 42/52 "Username: Evie" Joe Sugg 43/52 "Real" Katy Evans 44/52 "Błękitne dziewczyny" Ewa Podsiadły-Natorska 45/52 "Nie omijaj szczęścia" Ewa Podsiadły-Natorska 46/52 "Bez pamięci" Martyna Kubacka PREMIERA 22 sierpnia 2016! POLECAM!!!!!! 47/52 "Chłopak na zastępstwo" Kasie West |
|
2016-07-24 10:19:19
43/52- Eileen Goudge- Zastępcza żona |
|
2016-07-25 13:14:37
Także lubię książki Pani Magdy. Raz udało mi się na Targach Książki otrzymać od niej autograf i to całkiem sympatyczna osoba :) |
|
2016-07-25 15:59:14
Jestem przy numerze 29, czyli Ptaki Drapiezne. Historia "Sępa". Wciąga, bo o losach likwidatorów konfidentów gestapo i zdrajców wszelkiej maści, w tym szmalcowników niewiele się dotychczas mówiło. zresztą całą seria, zapoczątkowana "Made in Poland" jest świetna. |