Forum

Wątek - Wyzwanie Noir sur Blanc: książki, które znamy z ekranizacji
← powrót

Kto Post
blackolszi
2015-04-17 09:31:16

zgłaszam się :) mimo, że wiele już pasujących książek przeczytałam wcześniej - Dan Brown, Rodzina Borgiów, Trylogia Sienkiewicza, cała masa lektur, Harry Potter, 4 książki o Lecterze, parę książek Gerritsen i Cooka, o zgrozo nawet saga Zmierzch i 50 Twarzy Greya :) ale może do maja znajdę coś jeszcze, co mnie zainteresuje :)
nureczka
2015-04-18 20:21:09

Z przyczyn niezależnych ode mnie, muszę się wycofać z wyzwania. Bardzo mi przykro, ale zwyczajnie nie dam rady. Przeceniłam swoje możliwości.
megami91
2015-04-27 17:40:34

Tyle wyzwań! Ale postaram się podołać i temu :) Zatem zgłaszam się
nati104
2015-04-27 21:29:11

Zgłaszam się
Almiria
2015-04-28 12:20:28

Wyzwanie uświadamia mnie, że większość filmów jest bardzo marną atrapą tego co mogę znaleźć w książce. Ostatnio oglądałam na przykład Solaris. Jak bardzo mnie ten film rozczarował, to nawet nie da się opisać, bo z pięknej głębokiej historii o usilnym poszukiwaniu porozumienia, zrobiono płytkie romansidło z d*** Georga Clooneya w tle. Wielki Gatsby - sama książka nie jest rewelacja, ale żeby robić adaptację tylko po to żeby wydać budżet na przerysowanie historii przerysowanymi kostiumami i przerysowaną scenografią, to też lekka przesada. Ja, robot - książka Asimova porusza wiele kontrowersyjnych kwestii obecnych już teraz w naszym życiu, a zrobiono z tego marny film akcji o buncie niedobrych robocików. Gdzie był w tej książce jakiś jawny bunt robotów, ja się pytam. Zabito wszelkie subtelne niuanse na rzecz 'pościgów i wybuchów'. Jestem niesamowicie rozczarowana. Jedynym filmem który w miarę trzymał poziom, był Fight Club, który prawie do samego końca był wierną adaptacją książki, przebojową, interesującą i zaskakującą, ale na koniec musieli, no po prostu musieli dodać 10 minutową scenę bicia się dwóch gości ze sobą (bez spoilerów), oraz wygraną miłości ponad wszelkie przeciwności. To tak jakby miły jazzowy utwór zakończyć jakimś nachalnym, ciężkim, elektronicznym bitem - nie trzyma się kupy. Może jestem za bardzo wymagająca? Nie wiem, lecz oglądanie tak słabych adaptacji dobrych książek powoduje, że w sumie cieszę się że wyzwanie się kończy i raczej nie zwiększyło mojego zainteresowania kinematografią. Cóż, dobrze dla literatury :)
Aramina
2015-04-29 23:57:26

Trochę późno, ale również się zgłaszam! :)
Cairine
2015-05-01 23:29:17

Pierwsza (dopiero) książka z wyzwania przeczytana, więc mogę się zgłosić ;-)
blackolszi
2015-05-14 22:46:07

czy książki przeczytane jutro też się wliczają? bo nie wiem czy wyzwanie trwa do 15.05 włącznie, czy kończy się dzisiaj?
slk
2015-05-15 10:36:53

blackolszi Wyzwanie trwa do 15 maja włącznie, więc jeszcze spokojnie można dodawać książki przeczytane dzisiaj.
Shi4
2015-05-15 11:04:13

Ja właśnie dodałam ostatnią.
szpachela
2015-05-15 18:45:47

Ja może zdążę z "Portretem Doriana Graya" :) Jestem zadowolona, że udało mi się sięgnąć po książki, które długo czekały na swoją kolej.
Almiria
2015-05-15 19:52:23

A ja odkąd miesiąc temu przeczytałam "Mechaniczną pomarańczę" próbuje znaleźć czas na film, ale dalej mi się nie udało. Cóż, nieważne, ważne że książka przeczytana. Gratuluję wszystkim udziału w wyzwaniu!
slk
2015-05-25 12:54:29

Czas na rozstrzygnięcie naszego wyzwania. Nagrody książkowe otrzymają dayna15, Almiria oraz blackolszi. Serdecznie gratulujemy, prosimy o przesłanie danych adresowych na pr@wwpol.com z dopiskiem "wyzwanie - ekranizacje" Mamy też pakiety punktów dla wszystkich, którzy zdecydowali się wziąć udział w rywalizacji. Dziękujemy za udział i zapraszamy do udziału w pozostałych wyzwaniach.
violabu
2015-05-25 13:34:58

Dziekuję za punkty! Gratuluję wygranym :-)
dayna15
2015-05-25 13:38:41

dziękuję bardzo :) ale się cieszę :) gratuluję pozostałym osobom, które ukończyły wyzwanie :)
basiekgo
2015-05-25 15:15:13

Dziękuje za punkty a wygranym życzę dalszego powodzenia w konkursach.
papetka
2015-05-25 16:27:21

Gratuluję wygranym i dziękuję za punkty ;)
nikolsosna
2015-05-25 17:44:07

dzięki za punkty, no czekam kiedy uda się wygrać książkę :P
Almiria
2015-05-25 18:43:04

Dziękuję za wyróżnienie i gratuluję wszystkim pozostałym uczestnikom. Muszę przyznać że wyzwania czytelnicze znacznie wpływają na wybór książek które czytam, przez co poszerzają się moje zainteresowania i poznaję wiele naprawdę dobrych książek, po które w innym wypadku niekoniecznie bym sięgnęła. Jako osoba która na pytanie o ulubiony gatunek literatury odpowiada 'Fantastyka', bardzo cenię sobie to że skłaniacie mnie do oderwania się od tego dość zamkniętego działu literatury, i przeczytania zupełnie innych, a równie wartościowych książek. Dziękuję więc po raz kolejny i liczę że wyzwania czytelnicze będą cieszyły się coraz większą popularnością. :)
izabela81
2015-05-26 09:26:35

Gratuluję zwycięzcom i dziękuję za punkty :)
Odpowiedz