"Piąty smak" - zwiastun - tv
Jeśli jeszcze go nie zgłębiłeś, poznaj „Piąty smak”! Redaktor i smakosz, Łukasz Modelski, wraz ze swoimi rozmówcami oprowadza nas po świecie smaków. Restauratorka i szef kuchni, Agnieszka Kręglicka opowiada o gorzkim, który podbija smak słodyczy. Światowej sławy sommelier, Tomasz Kolecki-Majewicz mówi o emocjach i doznaniach, które stają się naszym udziałem dzięki kwasowości wina. Łukasz Modelski przedstawia smak kultury – słony, a twórczyni serwisu Gastronauci.pl, Ola Lazar mówi o słodkim – smaku natury. Jest i ten najbardziej zagadkowy, bliski doskonałości piąty smak, czyli umami, który kochają wszyscy, również Grzegorz Łapanowski.
A to tylko zapowiedź niezwykłej podróży kulinarnej, opowieści o kulturze biesiadowania, miłości i pasji, którą Łukasz Modelski snuje wraz ze swoimi rozmówcami w książce „Piąty smak”. Trzynaście rozmów przy jedzeniu. Trzynaście sposobów smakowania trunków, potraw i życia.
Powiązana książka: Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w ,,Twoim stylu" i audycji ,,Droga przez Mąkę", którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laurteatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła więcej...