reklama

Kucharze Historii w Domu Spotkań z Historią - tv

Gotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć -- zaskakujące jak język kuchni przenika między określenia z pola walki. Kuchnia, wojna i historia zawsze się ze sobą łączyły. Rola tych, którzy zajmują się żywieniem, wiedzą co i w jakiej ilości należy jeść, a co najważniejsze -- jak należy to przyrządzić, bywa niesłusznie pomijana. Z okazji tłustego czwartku odwrócimy tę zależność. O roli jedzenia w historii dyskutowali: Maciej Nowak (krytyk kulinarny), prof. Jarosław Dumanowski (autor książki Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze), Robert Sowa i Agnieszka Kręglicka (szefowie kuchni, autorzy książek kucharskich). Po spotkaniu odbył się pokaz filmu dokumentalnego Kucharze historii (2009, 88') w reżyserii Peter Kerekes.
Dodano: 2012-02-26 11:29:28, zasugerował: granice_pl 0

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy