1. Targi Książki Kulinarnej - Qchnia Artystyczna - Marta Gessler - tv
Od 19 do 21 lipca trwały Pierwsze Targi Książki Kulinarnej. W jednym miejscu zebrali się wydawcy, którzy w swoich portfolio mają publikacje dotyczące jedzenia i gotowania.
Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Julia Child, Siostra Anastazja -- książki tych i innych popularnych autorów można było zobaczyć i kupić w trakcie trzydniowego kulinarno-wydawniczego święta. Wśród wystawców znalazły się zarówno wydawnictwa, jak i księgarnie, w ofercie których można znaleźć pozycje napisane przez szefów kuchni i pasjonatów jedzenia z Polski i całego świata.
„Idea Targów Książki Kulinarnej narodziła się z chęci dzielenia się wiedzą dotyczącą kuchni. Chcę pokazać, że restauracja może być nie tylko biznesem, czy miejscem produkowania „żywności", ale też zdobywania wiedzy i pasji. Przepisy, są rodzajem przewodnika. Najlepsze książki to te pobrudzone mąką, poplamione sosem. Inaczej -- te, które są czytane i wywołują emocje" -- mówi Marta Gessler, organizatorka wydarzenia.