Kawę pije się wyłącznie z ekspresu lub parzoną w kafetierze (w dolnej części woda, nad nią kawa). W domach, przygotowuje się też kawę po turecku. Do miedzianego naczynia wsypuje się kawę z odrobiną cukru, zalewa zimną wodą, podgrzewa na bardzo, bardzo wolnym ogniu, do momentu, kiedy kawa zacznie się powoli podnosić i wytworzy się piana. (W niektórych restauracjach serwowana jest kawa po turecku, gotowana na rozgrzanym piasku.)
Kawę pije się wyłącznie z ekspresu lub parzoną w kafetierze (w dolnej części woda, nad nią kawa). W domach, przygotowuje się też kawę po turecku. Do miedzianego naczynia wsypuje się kawę z odrobiną cukru, zalewa zimną wodą, podgrzewa na bardzo, bardzo wolnym ogniu, do momentu, kiedy kawa zacznie się powoli podnosić i wytworzy się piana. (W niektórych restauracjach serwowana jest kawa po turecku, gotowana na rozgrzanym piasku.)