Znaki bywają różne i subtelne. Trzeba patrzeć uważnie, nie tylko z wierzchu, ale zaglądać też pod spód, gdzie często zbiera się trucizna. Młoda pieczarka ma różowe blaszki, które brązowieją, gdy dojrzeje. Jeśli człowiek się nie zna, ciemny spód bierze za niezdrowy objaw, a biały uzna za dowód, że grzyb jest dobry. Smardz może być ciemny, ale jest zawsze uszkodzony, a grzyb trujący też jest ciemny, ale za to gładki. Zewnętrzna szorstkość i brzydota może oznaczać zdrowie i życie, a gładka i piękna skórka zniszczenie i śmierć. Podob
Znaki bywają różne i subtelne. Trzeba patrzeć uważnie, nie tylko z wierzchu, ale zaglądać też pod spód, gdzie często zbiera się trucizna. Młoda pieczarka ma różowe blaszki, które brązowieją, gdy dojrzeje. Jeśli człowiek się nie zna, ciemny spód bierze za niezdrowy objaw, a biały uzna za dowód, że grzyb jest dobry. Smardz może być ciemny, ale jest zawsze uszkodzony, a grzyb trujący też jest ciemny, ale za to gładki. Zewnętrzna szorstkość i brzydota może oznaczać zdrowie i życie, a gładka i piękna skórka zniszczenie i śmierć. Podob