Magda Gessler ujawniła swoje przepisy! Najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski w nowej książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler.
W książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Sięgnijcie po książkę. Wypróbujcie część zamieszczonych w niej przepisów, które premierowo publikujemy:
Przepis na proziaki z masłem czosnkowym
Proziaki z masłem czosnkowym dla 6 osób
przepis pochodzi z 9 odc. 7 sezonu
SKŁADNIKI
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Masło czosnkowe
- 200 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, foremką wycinaj okrągłe lub kwadratowe placki i piecz na suchej patelni (lub na blasze kuchni opalanej drewnem) z każdej strony po 3–4 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Podawaj gorące z masłem czosnkowym.
Masło czosnkowe: Masło roztop w rondelku. W blenderze zmiksuj pietruszkę z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dolewając powoli roztopione masło. Gotowe masło przełóż do czystego pojemnika i wstaw na 20 minut do lodówki.
Przepis na babeczki z mięsem z kaczki
Kruche babeczki z mięsem z kaczki - przepis na mniej więcej 35 babeczek
przepis pochodzi z 4 odcinka 8 sezonu
SKŁADNIKI
Ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania foremek
- mąka do podsypywania
Mus z kaczki
- 600 g mięsa kaczki z rosołu lub pieczonej
- 100 ml śmietany 36%
- 3 jajka
- 3 białka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy dużym nożem posiekaj wszystkie składniki ciasta i szybko je połącz, formując kulę. Zawiń kulę w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmaruj masłem. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki, wyłóż nimi foremki do babeczek. Piecz przez mniej więcej 15 minut, aż będą złociste. Kiedy ostygną, nadziewaj je musem z kaczki. Babeczki udekoruj kawałkami truskawek.
Mus: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Czosnek obierz. Cebulę obierz i pokrój. Mięso zmiel z cebulą, jajkami i czosnkiem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Całość ucieraj na gładką masę, stopniowo dolewając śmietanę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą mięsną.
Przepis na naleśniki z bryndzą
Naleśniki z bryndzą dla 4 osób
przepis pochodzi z 10 odc. 5 sezonu
SKŁADNIKI
Farsz
- 300 g bryndzy
- 200 ml śmietany 22%
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 świeżo starta gałka muszkatołowa
- słodka i ostra mielona czerwona papryka
- sól, świeżo mielony pieprz
Naleśniki
- 375 ml tłustego mleka
- 375 ml wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,25 łyżeczki soli
- klarowane masło
PRZYGOTOWANIE
Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą.
Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.
Potrzebujecie więcej przepisów? Sprawdźcie nasz drugi artykuł z pozostałymi przepisami z książki Magdy Gessler!