Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni. Co się wydarzyło?

Data: 2025-03-27 15:32:15 | aktualizacja: 2025-03-27 15:55:08 | Ten artykuł przeczytasz w 5 min. Autor: Piotr Piekarski
udostępnij Tweet

30 sezon programu Kuchenne rewolucje tym razem zawitał nad morze, a konkretnie – do Gdyni. Właściciele restauracji Worek Mąki jednak nie postawili na świeże ryby ani na tureckie specjały – choć jedno z właścicieli pochodzi z Turcji właśnie. Wybrali bezpiecznie - pizzę. Problem w tym, że przed rozpoczęciem się Kuchennych Rewolucji ich kucharz gdzieś... zniknął!

Magda Gessler w restauracji Worek Mąki w Gdyni
fot. TVN / x-news

Ilu właścicieli lokali, proszących o wsparcie Magdę Gessler, tyle problemów! Czasem – bardzo poważnych, innym razem – zupełnie błahych. Każdy z nich wymaga innego podejścia, odmiennych propozycji, innych rozwiązań. Jak poradzi sobie Magda Gessler z właścicielami restauracji Worek Mąki w Gdyni? Przekonajmy się! 

Kuchenne rewolucje: Worek Mąki, Gdynia – przebieg rewolucji

O Gdyni słyszeli niemal wszyscy Polacy, choć nie wszyscy mieli okazję, by miasto to odwiedzić. W lato przez Gdynię przewalają się nieprzebrane tłumy turystów, jednak tylko nieliczni spośród nich (jeśli w ogóle!) docierają do dzielnicy Wiczlina. To właśnie tu restaurację Worek Mąki otworzyli Weronika i Tarik. Oboje doskonale wiedzieli, czym jest gastronomia, chcieli zarazić Polaków miłością do kuchni tureckiej – bo z Turcji właśnie pochodził Tarik. Kupili lokal serwujący pizzę na gdyńskim osiedlu, po czym... zaczęli serwować pizzę, podobnie jak setki restauracji w Gdyni. 

Na dodatek właściciele nie zdecydowali się na wprowadzenie niemal żadnych zmian w „Worku mąki". Sprzedający lokal zapewniali, że pizzeria jest kurą znoszącą złote jajka, jednak rzeczywistość okazała się dużo mniej kolorowa. Zysków nie było – i czas tu niczego nie zmienił. 

W efekcie wszystko zaczęło się psuć - również między właścicielami. Oboje mieli do siebie pretensje - tak to przynajmniej oceniła Magda Gessler. 

Na dodatek właściciele trwali w nieustającym konflikcie z szefem kuchni, który znał się na swoim fachu jak mało kto, ale znał również swoją wartość. Weronika i Tarik nie chcieli, by pracownik wydawał im polecenia - nawet, jeśli chodziło o zamówienie produktów do restauracji. Kucharz więc odszedł - tuż przed przybyciem Magdy Gessler. Niestety, ani Weronika, ani Tarik nie byli specjalistami jeśli chodzi o kuchnię, a siostra jednego z właścicieli, choć znała się na gotowaniu, nie mogła poświęcić restauracji dość dużo czasu. Magda Gessler nie miała więc wyjścia, poprosiła o wsparcie... byłego kucharza. Ten błyskawicznie zaprezentował tureckie potrawy, które zachwyciły restauratorkę. Wydawało się, że jest to przepis na sukces...

W efekcie powstała restauracja „Maleńka Kapadocja". Myślicie, że będzie to kolejne udane miejsce na kulinarnej mapie Polski?

Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – menu

W Worku Mąki serwowano przede wszystkim pizzę - marheritę, napoli, capricciosę czy carbonarę. Wśród zup królowały rosół oraz pomidorowa. Były też dania obiadowe - gnocchi grzybowe, lasagne, devolay czy schabowy. Serwowano burgery i pasty. Maluchy mogły liczyć na nuggetsy, mini pizzę czy frytki. Cóż - menu podobne jak w każdej innej restauracji w dowolnym miejscu Polski.

Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – czy Magdzie Gessler smakowały dania?

Zaserwowany Magdzie Gessler przed rewolucjami rosół smakował jak woda z solą. Burger po prostu śmierdział. Nie lepiej wypadły inne dania - z wyjątkiem devolaja, przyrządzonego przez siostrę właścicielki. Nic w tym jednak dziwnego, skoro w knajpie po prostu brakowało kucharza.

Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – zmiany podczas rewolucji

Magda Gessler zdecydowała się spełnić marzenie właścicieli. Lokal po zmianach zyskał nazwę Maleńka Kapadocja. Na ścianach pojawiły się fotografie z charakterystycznymi dla tej części Turcji balonami. Miejsce nabrało kolorów.  

W menu pojawiły się sałatka tabbouleh, krokiety z bakłażana, mezze dla dwojga (hummus, labneh, baba ganoush, krokiety, oliwki, pomidorki confit, zioła, oliwa i pita), krem z czerwonej soczewicy, zupa jogurtowa z klopsikami wołowymi i pieczoną papryką, guvec - bałkański gulasz z baraniny i wołowin, kofty oraz lody chałwowe. Charakter lokalu określono jako kuchnia imperium osmańskiego. 

Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – gdzie jest?

Magda Gessler postanowiła, że restauracja po zmianach nazywać się będzie Maleńka Kapadocja. Maleńka Kapadocja znajduje się w Gdyni przy ulicy Filipkowskiego 22. Restauracja nadal działa, przygotowała menu walentynkowe, były też dania z ukrytej karty szefa Bartka. Można w niej też zjeść różne rodzaje pizzy. Co ciekawe, przed emisją programu zmieniła się ekipa. Z wpisu wnioskować można, że restauratorzy pożegnali się z dotychczasowym kucharzem. Można tylko mieć nadzieję, że udało się utrzymać poziom rewolucyjnych dań. 

Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Błąd podczas pobierania komentarzy. Spróbuj ponownie.

Książka
Magda
Dominik Linowski2
Okładka książki - Magda

MAGDA Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas...

dodaj do biblioteczki
Reklamy
Recenzje miesiąca
Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba
Dotyk marcepanowych marzeń
Koniec mapy
S.J. Lorenc
Koniec mapy
Ostatnie zadanie
Grzegorz Kozera ;
Ostatnie zadanie
Silesius
Henryk Waniek ;
Silesius
Ocaleni z Drohobycza
Katarzyna Skopiec
Ocaleni z Drohobycza
Czy Nika znika?
Anna Bichalska ;
Czy Nika znika?
Biały mróz
Zdzich Wojtaś
 Biały mróz
Pokaż wszystkie recenzje