30 sezon programu Kuchenne rewolucje tym razem zawitał nad morze, a konkretnie – do Gdyni. Właściciele restauracji Worek Mąki jednak nie postawili na świeże ryby ani na tureckie specjały – choć jedno z właścicieli pochodzi z Turcji właśnie. Wybrali bezpiecznie - pizzę. Problem w tym, że przed rozpoczęciem się Kuchennych Rewolucji ich kucharz gdzieś... zniknął!

Ilu właścicieli lokali, proszących o wsparcie Magdę Gessler, tyle problemów! Czasem – bardzo poważnych, innym razem – zupełnie błahych. Każdy z nich wymaga innego podejścia, odmiennych propozycji, innych rozwiązań. Jak poradzi sobie Magda Gessler z właścicielami restauracji Worek Mąki w Gdyni? Przekonajmy się!
Kuchenne rewolucje: Worek Mąki, Gdynia – przebieg rewolucji
O Gdyni słyszeli niemal wszyscy Polacy, choć nie wszyscy mieli okazję, by miasto to odwiedzić. W lato przez Gdynię przewalają się nieprzebrane tłumy turystów, jednak tylko nieliczni spośród nich (jeśli w ogóle!) docierają do dzielnicy Wiczlina. To właśnie tu restaurację Worek Mąki otworzyli Weronika i Tarik. Oboje doskonale wiedzieli, czym jest gastronomia, chcieli zarazić Polaków miłością do kuchni tureckiej – bo z Turcji właśnie pochodził Tarik. Kupili lokal serwujący pizzę na gdyńskim osiedlu, po czym... zaczęli serwować pizzę, podobnie jak setki restauracji w Gdyni.
Na dodatek właściciele nie zdecydowali się na wprowadzenie niemal żadnych zmian w „Worku mąki". Sprzedający lokal zapewniali, że pizzeria jest kurą znoszącą złote jajka, jednak rzeczywistość okazała się dużo mniej kolorowa. Zysków nie było – i czas tu niczego nie zmienił.
W efekcie wszystko zaczęło się psuć - również między właścicielami. Oboje mieli do siebie pretensje - tak to przynajmniej oceniła Magda Gessler.
Na dodatek właściciele trwali w nieustającym konflikcie z szefem kuchni, który znał się na swoim fachu jak mało kto, ale znał również swoją wartość. Weronika i Tarik nie chcieli, by pracownik wydawał im polecenia - nawet, jeśli chodziło o zamówienie produktów do restauracji. Kucharz więc odszedł - tuż przed przybyciem Magdy Gessler. Niestety, ani Weronika, ani Tarik nie byli specjalistami jeśli chodzi o kuchnię, a siostra jednego z właścicieli, choć znała się na gotowaniu, nie mogła poświęcić restauracji dość dużo czasu. Magda Gessler nie miała więc wyjścia, poprosiła o wsparcie... byłego kucharza. Ten błyskawicznie zaprezentował tureckie potrawy, które zachwyciły restauratorkę. Wydawało się, że jest to przepis na sukces...
W efekcie powstała restauracja „Maleńka Kapadocja". Myślicie, że będzie to kolejne udane miejsce na kulinarnej mapie Polski?
Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – menu
W Worku Mąki serwowano przede wszystkim pizzę - marheritę, napoli, capricciosę czy carbonarę. Wśród zup królowały rosół oraz pomidorowa. Były też dania obiadowe - gnocchi grzybowe, lasagne, devolay czy schabowy. Serwowano burgery i pasty. Maluchy mogły liczyć na nuggetsy, mini pizzę czy frytki. Cóż - menu podobne jak w każdej innej restauracji w dowolnym miejscu Polski.
Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – czy Magdzie Gessler smakowały dania?
Zaserwowany Magdzie Gessler przed rewolucjami rosół smakował jak woda z solą. Burger po prostu śmierdział. Nie lepiej wypadły inne dania - z wyjątkiem devolaja, przyrządzonego przez siostrę właścicielki. Nic w tym jednak dziwnego, skoro w knajpie po prostu brakowało kucharza.
Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – zmiany podczas rewolucji
Magda Gessler zdecydowała się spełnić marzenie właścicieli. Lokal po zmianach zyskał nazwę Maleńka Kapadocja. Na ścianach pojawiły się fotografie z charakterystycznymi dla tej części Turcji balonami. Miejsce nabrało kolorów.
W menu pojawiły się sałatka tabbouleh, krokiety z bakłażana, mezze dla dwojga (hummus, labneh, baba ganoush, krokiety, oliwki, pomidorki confit, zioła, oliwa i pita), krem z czerwonej soczewicy, zupa jogurtowa z klopsikami wołowymi i pieczoną papryką, guvec - bałkański gulasz z baraniny i wołowin, kofty oraz lody chałwowe. Charakter lokalu określono jako kuchnia imperium osmańskiego.
Kuchenne rewolucje: Worek Mąki w Gdyni – gdzie jest?
Magda Gessler postanowiła, że restauracja po zmianach nazywać się będzie Maleńka Kapadocja. Maleńka Kapadocja znajduje się w Gdyni przy ulicy Filipkowskiego 22. Restauracja nadal działa, przygotowała menu walentynkowe, były też dania z ukrytej karty szefa Bartka. Można w niej też zjeść różne rodzaje pizzy. Co ciekawe, przed emisją programu zmieniła się ekipa. Z wpisu wnioskować można, że restauratorzy pożegnali się z dotychczasowym kucharzem. Można tylko mieć nadzieję, że udało się utrzymać poziom rewolucyjnych dań.
Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,
Błąd podczas pobierania komentarzy. Spróbuj ponownie.