Przepisy Magdy Gessler poznają w programie Kuchenne rewolucje restauratorki i restauratorzy. Jednak najpopularniejsza w Polsce kreatorka smaku postanowiła zdradzić swoje przepisy także i wszystkim tym, którzy cenią sobie dobrą kuchnię. Poznajcie nowe przepisy Magdy Gessler!
Zaprezentowane poniżej przepisy to oficjalne przepisy Magdy Gessler, które pochodzą z książki kucharskiej Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. W publikacji znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Magda Gessler przepisy
Poniżej znajdziecie przepisy na wybrane potrawy Magdy Gessler. To doskonały wybór zarówno na codzienny obiad, jak i kolację z partnerem czy znajomymi. Wybraliśmy dla Was przepisy zarówno dla osób stosujących dietę tradycyjną, jak i wykluczającą mięso.
Przepis na dorsza Magdy Gessler
Dorsz w zielony sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem
sezon 5, odcinek 14
dla 4 osób
SKŁADNIKI
Ryba
- 1 kg filetu z dorsza ze skórą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 cytryny
- 3 łyżki cukru
- olej
- sól
Sos
- 1 duży por
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml białego wytrawnego wina
- kilka gałązek tymianku
- sól, mielony biały pieprz
Salsa
- 1 biała cebula
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.
Przepis na pieczeń Magdy Gessler
Pieczeń wieprzowa w ziołach pieczona na parze
sezon 6, odcinek 2
dla 6 osób
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso. Danie udekoruj świeżymi ziołami.
Potrzebujesz innych przepisów? Koniecznie sprawdź nasz poprzedni artykuł z pierwszą częścią przepisów Magdy Gessler!