Czas na trzecią odsłonę nowego, 28 sezonu Kuchennych rewolucji. Magda Gessler kocha Śląsk i śląską kuchnię. Okazało się jednak, że w Rybniku, w knajpie Don Martinez, serwowano meksykańskie jadło. Magda Gessler zdecydowanie nie była zachwycona ani restauracją, ani menu, ani jakością potraw. W dodatku okazało się, że nie było zbyt czysto. Po rewolucjach powstał Szynk Siała Baba Mak. Czy restauracja funkcjonuje? Czy warto się tam wybrać?
W Rybniku mieściła się restauracja Don Martinez, którą – podobnie jak w przypadku Karczmy u Ceprów (wcześniejszej Karpielówki) postanowił poprowadzić dotychczasowy pracownik. Nowa właścicielka postanowiła kontynuować serwowanie dań meksykańskich, których ją wcześniej nauczono. Czy była w Meksyku? Nie wiemy. Z czasem okazało się, że restauracja nie przynosi zysków. Właścicielka nie potrafiła odkryć, co powinna zmienić. W dodatku pracownicy wielokrotnie podkreślali, że nie czują się tu szanowani. Poza tym - było strasznie brudno. Po zmianach restauracja Don Martinez zmieniła się w Szynk Siała Baba Mak. Ale czy była to udana rewolucja?
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – opis
Po szybkiej wyprawie na nieodległy Ursynów w 2 odcinku 28 sezonu Kuchennych Rewolucji Magda Gessler wybrała się w dużo bardziej odległą podróż – na Śląsk. Nie trafiła jednak w samo serce aglomeracji, ale na peryferia - do położonego wśród przepięknych lasów Rybnika. Tam funkcjonowała restauracja Don Martinez.
Czytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Niestety, i tu właścicielka nie stanęła na wysokości zadania - podobnie jak w przypadku ostatnich warszawskich rewolucji. Poważne problemy finansowe, rosnące długi, niezbyt elegancki wystrój i brak szacunku dla pracowników - to tylko niektóre „grzechy" tego miejsca. W dodatku właścicielka nie miała wiary we własne siły i uważała, że jakakolwiek inwestycja - nawet ta w ekipę sprzątającą - raczej jej się nie opłaci. W końcu jednak lokal wysprzątano. Czy udało się później utrzymać czystość? Koniecznie obejrzyjcie odcinek w serwisie Player.pl.
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – czy restauracja dalej istnieje?
Oczywiście. Zdarza się, że nawet nieudane rewolucje sprawiają, że po emisji programu restauracje wypełniają się gośćmi, zamknięcie knajpy wcześniej nie byłoby więc zbyt mądre. Zawsze można też poprawić to, co Magdzie Gessler się nie udało - tym bardziej, że nie były to sprawy najpoważniejsze, prowadzący kuchnię mieli smak, musieliby tylko popracować na swoim podejściem i zadbać o szczegóły.
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – czy warto?
W internecie można znaleźć opinie klientów po „Kuchennych Rewolucjach". Są mieszane. Wiele osób narzeka na obsługę, która ignorowała klientów. Sporo osób pisze, że gdy powróciło do knajpy, zmieniła się praktycznie cała obsada i było dużo lepiej. Są odwiedzający, którzy chwalą szynk Siała Baba Mak, są i tacy, którzy mocno go krytykują. Niektórzy twierdzą, że dania były bardzo dopracowane i przepyszne, inni - że zupełnie nieudane. Możliwe więc, że kuchnia jest nierówna i można trafić dobrze, na dzień, gdy kucharze są w znakomitej formie, a można trafić na dzień, gdy dania będą nieudane. Ocena 4.0 w mapach Google nie jest zła, natomiast spoglądając na opinie, trudno jednoznacznie ocenić, czy warto zjeść w szynku po rewolucjach
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – lokalizacja, gdzie jest?
Szynk Siała Baba Mak położony jest w Rybniku, przy ulicy kardynała Bolesława Kominka 46.
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – parking
Wzdłuż ulicy można znaleźć kilka miejsc parkingowych, ogólnie jednak nie jest łatwo. Nieopodal mieści się duże osiedle, na którym parkingi zarezerwowane są raczej wyłącznie dla mieszkańców. Kilka ulic dalej znaleźć można sklep Lidl, który dysponuje własnym parkingiem – być może tam będzie można pozostawić samochód, choćby za niewielką opłatą.
Kuchenne Rewolucje: Siała Baba Mak – menu
W szynku Siała Baba Mak Magda Gessler postawiła na tradycyjną kuchnię śląską. Dania rewolucyjne to swojski krupniok z jabłkiem, krupnik na bogato, golonko w miodzie czy śląski kołocz. Ale to nie jedyne propozycje.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje - restauracja Don Martinez. Jak wypadły zmiany w Rybniku?
W Szynku Siała Baba Mak możemy zjeść dania dla dzieci - nuggetsy, ale też wielkie golonko, makaron ryżowy w sosie śmietanowym, filet z kurczaka z tagliatelle, żeberka, pstrąg oraz halibut.
Siała Baba Mak – ceny
W szynku Siała Baba Mak ceny są zróżnicowane. Wiadomo, potrawy Magdy Gessler nie będą najtańsze. Krupniok z jabłkiem kosztuje tu 26 zł, krupnik na bogato z szarpaną wołowiną - 29 zł, golonko w miodzie z ciapkapustą i kopytkami - aż 62 zł. Deser - śląski kołocz – to cena 19 zł.
Dzieci zjedzą nuggetsy za 22 zł, spaghetti za 25 zł. Jeśli skusimy się na tatara, zapłacimy 34 zł. Tradycyjna wątróbka to cena 36 zł, schab z cebulką kosztuje 39 zł, a makaron ryżowy w sosie śmietanowym z warzywami - aż 43 zł, co jest ceną mocno zaskakującą. Na koniec rolada wołowa w cenie 59 zł, filet z kurczaka - 65 zł, żeberka xxl za 69 zł a golonko bbq z ciapkapustą - 73 zł.
Siała Baba Mak – godziny otwarcia
Kiedy możemy odwiedzić szynk Siała Baba Mak? Na pewno nie w poniedziałek - wówczas restauratorzy mają zamknięte.
Od wtorku do piątku zjemy od 14:00 - 21:00, a w sobotę i niedzielę - od 12:00 do 22:00.
Przeczytaj także:
Planujecie wybrać się do szynku Siała Baba Mak?
Tagi: kuchenne rewolucje,