„Ostatni Olimpijczyk” kończy serię opowieści o losach młodego herosa, syna greckiego boga Posejdona. Dotychczas wydane cztery tomy serii „Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy” cieszyły się ogromną popularnością wśród polskich czytelników. Bohaterowie książek Riordana mają licznych fanów, którzy niecierpliwie czekają na kolejne historie z ich życia. Oczekiwania mijają na tworzeniu własnych hereosowych opowieści, które fani Percy’ego publikują na www.blog.percyjackson.pl. Tam też można już teraz przeczytać pierwszy rozdział „Ostatniego Olimpijczyka”.
O popularności serii świadczy fakt, że od wielu tygodni znajduje się na liście najlepiej sprzedających się książek dla dzieci, publikowanej przez New York Timesa, a prawa autorskie do książek sprzedano w ponad 30 krajach. Na podstawie pierwszego tomu powstał film wyreżyserowany przez Chris’a Columbusa - twórcę filmów takich, jak „Harry Potter i Komnata Tajemnic”, „Harry Potter i Kamień Filozoficzny” czy "Kevin - sam w domu".
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2010-11-09
Tytuł oryginału: The Last Olympian
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Fulińska
- Udawajmy, że jesteśmy dwojgiem zwykłych ludzi.(..)
- Okej.- przytaknąłem. - Zwyczajne popołudnie dwojga zwykłych ludzi.
Kiwnęła głową
- I wiesz... Teoretycznie gdyby tych dwoje ludzi lubiło się nawzajem, co trzeba by zrobić, żeby ten głuptas pocałował dziewczynę, hę?
- Och... - poczułem się jak jedna za świętych krów Apollina: powolny, głupi i jaskrawoczerwony.
„Percy Jackson i bogowie olimpijscy” – pierwsza zapowiedź serialu. Jak prezentuje się obóz półbogów?
To naprawdę już... koniec?
Pożegnanie z Percym?
Aż łezka w oku się zakręciła...
Na szczęście wiem, że nie :) bo mocno się wciągnęłam w te historie o młodych herosach. Mamy już kolejną przepowiednię, zakończona została Wielka Bitwa - aż zacieram ręce na myśl, co będzie dalej!
Wyśmienite zwieńczenie serii! Przepełniona akcją od pierwszej do (prawie) ostatniej strony piąta część Percy'ego daje odpowiedzi na wszystkie pytania, wyjaśnia każdy wątek fabularny z poprzednich części i spokojnie domyka ten rozdział Obozu Herosów. Mnóstwo wzruszeń, ścisków serca i dumy z bohaterów - ich odwagi, mądrości i dojrzałości, której rozwój mogliśmy śledzić przez wszystkie części. Akcja niebywała, nie ustaje ani na moment - prawie dwudniowa bitwa o Manhattan to jeden z najlepiej opisanych pojedynków, jakie czytałam w tego typu książkach. Rick Riordan serią o Percym zdobył moje serce i z pewnością chętnie poznam resztę jego literackiego dobytku.
Percy ostatecznie się przekonuje, że to właśnie on jest herosem z Wielkiej Przepowiedni- że jego przeznaczeniem jest pokonanie Kronosa. Razem z Nicem Di Angelo chłopak wędruje do Hadesu, gdzie kąpie się w rzece Styks, by zdobyć niezniszczalność i mieć szansę w walce z Kronosem. Czeka ich wiele poświęceń i rozczarowań, ale czy powstrzymanie króla tytanów jest ich warte? Percy'ego nachodzą wątpliwości, które stara się przegonić, powierzając mityczną Puszkę Pandory Hestii- ostatniej olimpijce, bogini ogniska domowego. Chłopak staje przed wieloma trudnymi wyborami, które doprowadzają go na górę Olimp, na której stacza ostateczną walkę z Kronosem, przybierającym postać Luke'a, którego ciało przejął duch tytana. Czy uda mu się powstrzymać króla tytanów? I czy możliwe to jest bez poświęceń ze strony przyjaciół? Miejmy nadzieję... świetnie i dowcipnie napisana, cudowne zamknięcie serii. Gorąco polecam!
Szczerze jestem zawiedziony że to już koniec konkretnie tej serii. Ta książka była ewidentnie o przełamywaniu swoich słabości. Normalnie ostatnia wielka wojna o władzę nad światem. Była trochę inna niż pozostałe. Bardzo mocno polecam. PS: Jestem dyslektykiem
Takiego zakończenia się spodziewałem, cieszę się, że się nie zawiodłem. Pomimo tego, że wydaje się ono banalne, wszystko jest dobrze. Na końcu dowiadujemy się o kolejnej przepowiedni, może jeszcze poczytamy o przygodach Percy'ego Jackson'a?
Czytając każdy tom, ma się coraz większą ochotę na kolejny. Bardzo pasjonująca i wciągająca seria. Książka po książce nadal jest zwarta i pełna akcji, nie ma kiedy się nudzić. Chce się je wchłaniać jak najszybciej. Do tego autor w prosty sposób przekazuje, że należy pamiętać o dobrych cechach np. honorze, oddaniu, przyjaźni. Również sama znajomość mitologii przez Riordan'a, ogarnia zachwytem. Przedstawił multum wątków i postaci, o których nigdy dotąd nawet nie słyszałem. Jestem pod wrażeniem. Zainteresował mnie tym. Polecam!
Jak ukarać nieśmiertelnego? Czyniąc go śmiertelnikiem. Apollo rozgniewał swojego ojca Zeusa i za karę został strącony z Olimpu. Słaby i zdezorientowany...
Młot Thora znów zaginął. Bóg piorunów ma niepokojący zwyczaj gubienia swojej broni - najpotężniejszego oręża w dziewięciu światach. Tym razem jednak stało...
Spojrzała na mnie, jakby rozkoszowała się świadomością, że nadal tam jestem. A ja uświadomiłem sobie, że robię to samo. Świat się rozpadał, a ja myślałem jedynie o tym, że ona żyje.