9 z dziewięciu światów

Magnus jest w odwiedzinach u swojej kuzynki Annabeth, a tymczasem jego przyjaciele wpadają w najrozmaitsze, niekiedy wręcz śmierdzące kłopoty, próbując poradzić sobie z przygłupimi olbrzymami, morderczymi stworzeniami i bogami wsadzającymi nos w nieswoje sprawy. Czy uda im się odwlec Ragnarök przynajmniej do powrotu Magnusa?

Informacje dodatkowe o 9 z dziewięciu światów:

Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2018-10-17
Tytuł oryginału: 9 From the Nine Worlds
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Duda-Gryc Marta
Ilustracje:James Firnhaber, Jim Madsen, Yori Elita Narpati

Tagi: Magnus Chase i bogowie Asgardu

Kup książkę 9 z dziewięciu światów

9 z dziewięciu światów - opinie o książce

Świetna, można poznać jeszcze więcej historii ze świata Magnusa Chase'a, co trochę rekompensuje brak następnych części.

Jak to dodatek - za mało czegokolwiek i rwano szarpana konstrukcja. W sumie u Riordana wypada to jeszcze gorzej, bo w sumie dostajemy tylko trochę slapsticku i humor kuposikowy o pierdach Thora... Nieszczególne, acz jako dodatek do serii dla młodszych czytelników może być fajne.

Lepsze niż Hotel Walhalla, ale też szału nie było. Bardziej jako ciekawostka i mini dopowiedzenie niż coś do poczytania. Thor biegajacy po 9 światach i wplatający się w te mini fabułki wygrywa... :P

Avatar użytkownika - arcytwory
arcytwory
Przeczytane:2018-10-00, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Przeczytane przez M.,

Co wiecie o mitologii nordyckiej? Moja znajomość ograniczała się do wiedzy z filmów o Thorze (<3) i pierwszej części przygód Magnusa Chase'a. Wiedziałam, że jest dziewięć światów i prawie każdy kończy się „heim”. Jednak wiem już trochę więcej dzięki niezawodnemu Rickowi Riordanowi, który kolejny raz zabiera nas na przygodę w swojej najnowszej książce „9 z dziewięciu światów”.
Pierwsze, na co zwrócę uwagę to przepiękne wydanie. Cudna okładka, twarda oprawa, wstawki z kolorowymi rysunkami... Aż chce się szybciej czytać! A to nie jest trudne, bo książka jest naprawdę ciekawa. Jest podzielona na dziewięć rozdziałów (a raczej opowiadań), z czego każdy ma miejsce w innym ze światów. Dodatkowo poszczególne opowiadanie jest opowiedziane z perspektywy innej postaci znanej z poprzedniej części. Tak więc dowiadujemy się, co jak Mallory nauczyła smoka obrzucać innych obelgami, z jakiego powodu Halfborn odwiedził Wanaheim czy jak Alex uratował Amira przed specyficznymi spodniami. A wszystko to połączone biegającym, puszczającym bąki Thorem.
Całą książkę przez swoją niedużą objętość można przeczytać w jeden długi jesienny wieczór (ja przeczytałam w dwa, bo podczas pierwszego zasnęłam, ale to nie książka mnie utulała do snu!). Na ogół nie czytam opowiadań, ale muszę Wam powiedzieć, że te z „9 z dziewięciu światów” są bardzo dobre. Wszystkie z nich tworzą jedną, spójną całość, ale można też czytać w innej kolejności niż ta zasugerowana w książce. Każde z nich jest ciekawe, pełne sarkazmu i humoru specyficznego dla Ricka Riordana. Jego lekki styl sprawiał, że strony same się przewracały. Autor chyba umie opowiedzieć dosłownie każdą historię w zabawny sposób.
Całość stanowi świetną całość. Jest to idealny dodatek do serii o Magnusie Chase. Dodatkowo można czytać bez znajomości dwóch ostatnich tomów, ponieważ nie pojawia się znaczące spoilery z tych części. Dla fanów autora jest to pozycja obowiązkowa, a innym osobom polecam koniecznie się zapoznać z twórczością pisarza.

Avatar użytkownika - klaud
klaud
Przeczytane:2019-05-26, Przeczytałem,
Percy Jackson i bogowie olimpijscy (#4). Bitwa w Labiryncie
Rick Riordan0
Okładka ksiązki - Percy Jackson i bogowie olimpijscy (#4). Bitwa w Labiryncie

Percy Jackson nie spodziewa się niczego dobrego po dniu otwartym w nowej szkole. Ale kiedy nagle pojawia się jego tajemnicza znajoma śmiertelniczka...

Pamiętniki półbogów
Rick Riordan0
Okładka ksiązki - Pamiętniki półbogów

Młodzi herosi! Już znacie swój los! Musicie się przygotować na trudną przyszłość: będziecie walczyli z potworami, przeżywali przygody na całym świecie...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;