SPA i smog, romanse i mordobicie, b¼dzi±gwa w futrze oraz zaginiony trup, czyli druga czê¶æ ¶wietnie przyjêtej komedii kryminalnej "Dywan z wk³adk±".
Za namow± mê¿a Tereska Trawna raz jeszcze daje siê skusiæ wizj± ¶wiêtego spokoju z widoczkami. Tym sposobem cztery kobiety i psica wyruszaj± na babski wypad do SPA. Niestety, zaplanowane wellness i b³ogi relaks w górskich okoliczno¶ciach przyrody ju¿ pierwszego dnia id± w niepamiêæ, gdy na horyzoncie pojawia siê przyczajony zbrodzieñ.
Có¿. Niektórzy nigdy nie ucz± siê na b³êdach.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2021-09-29
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Ale gdy siê tak zastanowi³a ciut g³êbiej... panda to ca³kiem mi³e zwierz±tko. Silne, a zarazem miêciutkie i puchate. I mimo to nikt mu siê nie ka¿e odchudzaæ.
Skoro nawet zepsuty zegar dwa razy na dobê wskazuje dobr± godzinê, to moja skacowana matka chyba te¿ mo¿e b³ysn±æ intelektem.
Kiedy¶ podchodzi³am z rezerw± do ksi±¿ek pope³nionych przez Martê Kisiel. Po zapoznaniu siê z cyklem Do¿ywocie zmieni³am zdanie i sta³a siê Autork±, której ksi±¿ki kupujê po prostu w ciemno. Jest dla mnie gwarantem dobrej rozrywki, ujmuj±cej zabawy s³owem, natychmiastowej poprawy nastroju i æwiczeñ dla przepony.
Tereska Trawna mia³a nadziejê na chwilê spokoju, relaksu i na zag³êbienie siê w swojej ulubionej pracy tj. w VATach i innych CITach. Niestety nadzieje okaza³y siê p³onne. Z Francji niespodziewanie przyjecha³a mama kobiety i zdecydowa³a, ¿e zabierze córkê, wnuczkê, te¶ciow± Tereski i psa Pindziê na kilka dni do SPA. Pocz±tkowo pomys³ wydawa³ siê niez³y: masa¿e, rozgrzewaj±ce maseczki, wino, domek z widokiem na góry i ¶wiêty spokój.
Jednak ju¿ po przyje¼dzie do Angelique Dzier¿±¿nia- Zdroju kolejne nadzieje zosta³y rozwiane. Nie do¶æ, ¿e rezerwacja okaza³a siê ponad miarê wype³niaj±ca czas, ¿e s±siad z apartamentu obok okaza³ siê bucem, to jeszcze jego ¿ona zniknê³a w podejrzanych okoliczno¶ciach... Trawne znów wkraczaj± do akcji!
Efekt pandy jest drug± czê¶ci± przygód Tusi Trawnej i jej rodziny, któr± poznali¶my w Dywanie z wk³adk±. Stwierdzam, ¿e najlepiej czytaæ zgodnie z kolejno¶ci±, poniewa¿ bêdzie wtedy mo¿na w pe³ni zrozumieæ aluzje i niuanse, jak równie¿ niektóre dialogi bohaterek nawi±zuj±ce do wydarzeñ w³a¶nie z pierwszego tomu. Wed³ug mnie bez znajomo¶ci pierwszego cyklu czê¶æ zabawy s³owem mo¿e umkn±æ, satysfakcja z lektury bêdzie mniejsza, a szkoda, bo jak ju¿ siê bawiæ, to na ca³ego. A z klanem Trawnych i psem Pindzi± nie sposób siê nudziæ.
W tej czê¶ci w±tek kryminalny jest mniej rozbudowany ni¿ w Dywanie, ale ca³o¶æ czyta siê naprawdê dobrze, lekko i przyjemnie. Wprowadzenie nowej bohaterki w postaci mamy Tereski rozrusza³o atmosferê. Bri¿it nie tylko zaskoczy³a u¿ywaniem i mieszaniem 3 jêzyków naraz w jednym zdaniu, ale równie¿ charakterkiem, sposobem bycia i postrzegania otaczaj±cej rzeczywisto¶ci.
P³ynna i do¶æ szybka akcja, humor sytuacyjny, plastyczno¶æ opisów to jest mieszkanka, która idealnie rozja¶ni nam najciemniejszy wieczór i poprawi najbardziej pod³y nastrój. Nic tylko wymo¶ciæ siê w ulubionym fotelu z rozgrzewaj±c± herbat±, zestawem s³odko¶ci i zag³êbiæ siê w lekturze!
Marta Kisiel - smutków rozproszyciel!
"Z pandy w p³achcie wyszed³ efekt pandy."
By³o mi bardzo mi³o wróciæ ponownie na chwilê do kolejnej czê¶ci zwariowanych przygód opisanych przez Martê Kisiel. Tereska Trawna mimo wstêpnych oporów wybra³a siê do spa. Oczywi¶cie nie sama, jej wielojêzyczna matka ( ±, ê) wykupi³a tygodniowy pobyt w ekskluzywnym o¶rodku w górach i pojecha³y tam same kobiety, czyli Tereska z matk± i córk±, te¶ciowa Tereski oraz suczka Piñdzia. Zapowiada³o siê nie¼le...
"O¶rodek by³ du¿y, naprawdê du¿y i nafaszerowany atrakcjami jak jaja na Wielkanoc."
Perypetie zaczynaj± siê ju¿ podczas procedury meldowania w o¶rodku wypoczynkowym. Obs³uga nie bardzo potrafi³a zrozumieæ wszystkie zalecenia, które zastrzeg³a mama Tereski robi±c rezerwacjê. Córka próbuje przet³umaczyæ (o m± Bo¿ê) te wielojêzyczne zapisy. ¯eby by³o ¶mieszniej, to niemal wszyscy bior± Tereskê za tê bogat±, dziwnie mówi±c± kobietê, która rezerwowa³a ten pobyt w spa, gdy¿ s± w du¿ej mierze do siebie podobne. Powoduje to wiele zabawnych nieporozumieñ a w koñcu do z³apania zbrodzienia.
Od samego niemal pocz±tku Mira, te¶ciowa Tereski ma pewne podejrzenia, wytypowa³a ju¿ zbrodzienia, tylko brakuje jej jeszcze nieboszczyka. Chce aby synowa w³±czy³a siê w poszukiwania, lecz ona ma inne plany.
"- Wziê³am koc, ksi±¿kê i laptopa - przerwa³a jej ch³odno synowa - i stanowczo domagam siê, ¿eby siê przez ten tydzieñ ode mnie siê odchromoliæ. Oraz dostêpu do baru siê domagam - doda³a po namy¶le. - Albo chocia¿ gor±cej czekolady."
Bardzo lubiê humor Tereski Trawnej i jej rodziny, ka¿da osoba w tym babskim gronie ma swoje ciekawe odzywki, które mo¿na wykorzystaæ w wielu sytuacjach. Pobyt w luksusowym o¶rodku mia³ byæ odprê¿eniem, ale jak zwykle gdzie Tereska tam i niespodzianki, nie ma mowy o nudzie w spa. Zawsze znajdzie siê jaka¶ afera, któr± wytropi czujne oko i musi zostaæ wyja¶niona do samego koñca.
Ksi±¿ki Marty Kisiel to ¶wietny relaks, taki odstresowywacz mo¿na powiedzieæ, przynajmniej dla mnie. Chcia³abym mieæ tak± rezolutn± przyjació³kê jak Tereska Trawny, lecz bez zbêdnego balastu matki i te¶ciowej. Maj±c takie kobiety przy sobie mo¿na delikatnie mówi±c zwariowaæ ze szczê¶cia...
Lekka komedia kryminalna, któr± mo¿na poleciæ ka¿demu dla rozrywki, relaksu i u¶miechu.
Polecam.
Teresa Trawna nie da sobie w kaszê dmuchaæ, o czym wiemy nie od dzi¶. Ale gdy na scenê wchodzi jej matka, Bri¿it, eskalacja najgorszych zachowañ kobiety jest jeszcze bli¿ej...
Jej rodzicielka, na sta³e mieszkaj±ca za granic±, raczej nie odczuwa wobec córki instynktu macierzyñskiego i pozwala jej ¿yæ swoim ¿yciem, bez nadmiernych odwiedzin. Tak przynajmniej t³umaczy to sobie Tereska. Ale gdy ju¿ sobie o niej przypomni, to tylko wstawiennictwo jakiego¶ ¶wiêtego mo¿e uchroniæ ¶wiat przed wybuchem pani Trawnej. Bo wszyscy- ³±cznie z potomstwem sztuk dwie, te¶ciow± i mê¿em cz³owiekiem- labradorem wiedz±, jak to wygl±da. I jak g³êbokimi urazami psychiczno- fizycznymi grozi.
I ¿eby samej francusko- rosyjsko- polskiej obecno¶ci Bri¿it by³o ma³o, to matka postanawia zabraæ kobiec± czê¶æ familii na tygodniowy wypad do spa. Maj± odpoczywaæ, piæ wymy¶lne alkohole (to g³ównie Tereska) i oddawaæ siê wszelkiego rodzaju zabiegom upiêkszaj±cym. Szkopu³ w tym, ¿e ju¿ w pierwszych dniach pobytu trafia im siê s±siad buc, a pó¼niej po nocnej awanturze w ich domku jego ¿ona... znika. Nêkane traum± dywanow± Tereska i Mira, s³ysz±c k³ótniê ma³¿onków i rejestruj±c kolejne dziwne zachowania ¯elingtona (jak nie omieszka³y nazwaæ s±siada), postanawiaj± zbadaæ sprawê. Osobi¶cie.
A to nigdy nie wró¿y nic dobrego.
£aknê historii o Teresce Trawnej jak kania d¿d¿u, jak Romeo swej Julii, jak pies widoku swojego w³a¶ciciela. Na sam widok propozycji przeczytania ksi±¿ki naszej polskiej autorki mam palpitacje serca i oczywi¶cie przygotowujê siê na lecznicz± dawkê ¶miechu i dobrej zabawy w wersji literackiej. Komedia kryminalna nigdy nie nale¿a³a do moich ulubionych gatunków, dopóki na swej drodze mola ksi±¿kowego nie natrafi³am na Dywan z wk³adk±. A teraz idzie ju¿ z górki, gdy¿ Tereskê Trawn± albo siê kocha, albo nienawidzi. Je¿eli decydujecie siê na tê drug± opcjê, to jeste¶cie baaaardzo odwa¿ni.
Tereska ani my¶li ruszaæ w podró¿ z matk±, te¶ciow± i córk±. O ile Zoja zupe³nie jej nie przeszkadza, o tyle wie, ¿e po po³±czeniu si³ Bri¿it i Miry dojdzie do wybuchu. Niekwestionowanego. A jednak Andrzej, naj³agodniejszy cz³owiek na ziemskim padole, skutecznie j± do tego zachêca. Zawsze przecie¿ mo¿e jakim¶ cudem ignorowaæ starsze panie i w trybie przy¶pieszonym ewakuowaæ siê do baru. Ta wizja podoba siê Trawnej o wiele bardziej. No, ale przecie¿ obie z Mir± wci±¿ nêkane s± traum± dywanow±. I wiadomo, ¿e gdy tylko co¶ wzbudzi ich zastrze¿enia, wbrew wszystkiemu bêd± chcia³y dotrzeæ do prawdy. A zreszt±, ¯elington jest takim bucem, ¿e mo¿na siê po nim spodziewaæ nawet tego, ¿e zamordowa³ w³asn± ¿onê.
Uk³ony dla pani Marty Kisiel. To ju¿ druga ksi±¿ka o Teresce Trawnej i spodziewa³abym siê pewnie, ¿e wyjdzie trochê mniej zabawnie, a tu proszê- wrêcz przeciwnie. Poziom nadal utrzymany, ¿arty zabawne, a wydarzenia... te¿ zabawne, ale i zastanawiaj±ce. Razem z naszymi bohaterkami ¶ledzimy poczynania s±siada- buca (i oczywi¶cie równie¿ szczerze go nie znosimy) i rozmy¶lamy nad motywem. Szczerze powiedziawszy nigdy nie spodziewa³abym siê tego, co nim kierowa³o. Dziêki temu nie lubiê go jeszcze bardziej.
W serii o Teresce Trawnej podoba mi siê ten wywa¿ony humor. Jest zabawnie, ale autorka nie stara siê czytelnika rozbawiæ na si³ê; po prostu ma talent do takiego opisywania rzeczywisto¶ci i stworzonych przez siebie postaci, ¿e nie mo¿emy siê nie u¶miechn±æ. I nie ma w tym ¿adnej przesady, co niestety czêsto zdarza siê w innych lekturach tego typu. Jak ju¿ wspomina³am przy okazji recenzji innych komedii kryminalnych, zawsze mia³am problem z tym po³±czeniem- wydawa³o mi siê, ¿e zabójstwo to na tyle powa¿ny temat, ¿e po prostu profanacj± by³oby opisywanie go w sposób lekki. Oczywi¶cie, w miarê "wchodzenia" w gatunek zmieni³am zdanie, a ju¿ zupe³nie gdy siêgnê³am po twórczo¶æ pani Kisiel. Mo¿e byæ i zabawnie, i powa¿nie.
Dlaczego ta seria tak przypad³a mi do gustu? Bez w±tpienia dziêki naszej Teresce, choæ i pozosta³e postacie s± bardzo dobrze stworzone. Pani Trawna (co oczywiste) wysuwa siê jednak na pierwszy plan, g³ównie dziêki swojemu wybuchowemu temperamentowi. Jej ciête komentarze niejednokrotnie wzbudza³y mój ¶miech, a i gdybym tylko prowadzi³a zeszycik z ripostami, na pewno niejedno zdanie z tej ksi±¿ki zosta³oby w nim zanotowane. Teresy po prostu nie da siê nie lubiæ- to osoba, któr± chêtnie pozna³abym w prawdziwym ¿yciu.
My¶lê, ¿e bardziej nie muszê Was ju¿ zachêcaæ. Kto czyta³ tom poprzedni, ten wie, co czeka go w kolejnym- warto siêgn±æ!
Do tañca i do ró¿añca? Bardziej do tañca i do ¶ledztwa, a w³a¶ciwie do wyszukiwania kolejnych zbrodziejów, bo w tym ostatnim Tereska Trawna i jej kobieca dru¿yna sprawdzaj± siê najlepiej. Kolejna przezabawna kryminalna komedia spod pióra Marty Kisiel. Je¿eli wydawa³o siê, ¿e ludzka sajgonka ("Dywan z wk³adk±") to by³ maks mo¿liwo¶ci Tereski & Co, to nie, zdecydowane nie. "Efekt pandy" pod wzglêdem dialogów g³ównych bohaterek oraz samego pomys³u na zbrodniê, jest bardzo dobry, bardzo zabawny i bardzo zagmatwany. Sposób, w jaki Marta Kisiel kre¶li tê historiê, nie wydaje siê w ¿adnym razie przerysowany, sztuczny czy ci±gniêty "na si³ê". Tu wszystko jest tak wywa¿one, ¿e absurdalna pogoñ za zbrodniarzem próbuj±cym ukryæ swoj± zbrodniê, nie przestaje zaskakiwaæ i wci±gaæ w wir coraz to dynamiczniejszej akcji. Rozmowy pomiêdzy bohaterkami ociekaj± sarkazmem, nie brak w nich ciêtych ripost, ale przede wszystkim to humor w najczystszej postaci, ten czarny te¿. Nie samym ¶ledztwem jednak ta powie¶æ ¿yje, a wellnessowe perypetie wielojêzycznej i wielokulturowej mamy Tereski, s± chyba nie mniej interesuj±ce, jak samo poszukiwanie cia³a, bo winny jest, tylko dowodu winy w postaci trupa brak.
Na uwagê zas³uguje równie¿ Andrzej, którego przez wiêkszo¶æ ksi±¿ki jest ma³o, jednak przy koñcu wchodzi i to z przytupem. Co mo¿e zgotowaæ Teresce jej flegmatyczny m±¿? Przekonajcie siê sami. Polecam.
Marta Kisiel to jedna z moich ulubionych autorek. Przeczytam bez wahania wszystko, co wyjdzie spod jej pióra. Tym razem wpad³a w moje rêce kolejna ods³ona przygód Teresy T. domoros³ej detektyw z przypadku... Tereska Trawna - wulkan energii napêdzany tonami kasztanków. Matka dzieciom, ¿ona, kochanka i ksiêgowa. Zdaje siê prowadziæ spokojne i uporz±dkowane ¿ycie. Nic bardziej mylnego! Co mo¿e pój¶æ nie tak podczas babskiego wypadu do Spa? Kiedy jest on zarezerwowany przez matkê Tereski Bri¿it - absolutnie wszystko! Zamiast obiecanego relaksu tropienie kolejnego zbrodzienia i zaginiony trup. B³yskotliwy humor, dialogi doprowadzaj±ce do ³ez i du¿y relaks. M± bo¿ê, po prostu manifik.
Terezka Trawna powraca, aby zabraæ Was do Spa "Angelique Dzier¿±¿nia - Zdrój na babski weekend. Wyjazd ten bêdzie pe³en emocji, dziêki Bri¿it, rodzonej matce Tereski oraz pewnego bufona zza ¶ciany.
Polecam.
Marta Kisiel jak zawsze w formie! M± Bo¿ê, ale siê po¶mia³am!
Nie jestem wielk± fank± krymina³ów (czy komedii kryminalnych), ale s± tacy autorzy, których biorê w ciemno. I Marta Kisiel nale¿y w³a¶nie do tego w±skiego grona.
Pierwszy tom tego cyklu równie¿ mnie ubawi³, ale chyba nie a¿ tak bardzo jak Efekt Pandy.
Wielojêzyczna matka, te¶ciowa fanatyczka zdrowego trybu ¿ycia, postrzelone dzieciaki i ¯ELINGTON. Same pseudonimy ju¿ mnie bawi³y!
Akcja pêdzi³a od samego pocz±tku, tym razem by³ zbrodzieñ, a nie by³o trupa, co powodowa³o, ¿e ca³o¶æ by³a jeszcze zabawniejsza i wrêcz momentami surrealistyczna.
Nie wiem czy kiedy¶ wrócê do tej serii, nie tak jak w przypadku fantastyki, która wysz³a spod pióra tej autorki, ale mimo wszystko nie ¿a³ujê, ¿e kupi³am tê ksi±¿kê :)
M± bo¿ê... jakie to by³o dobre, najdobrzejsze od dawna! Kiedy czyta³am "Dywan z wk³adk±", my¶la³am, ¿e bardziej siê ju¿ nie da. Ale otó¿, da siê! Marta Kisiel umie w bardziej, mo¿ecie mi wierzyæ. Strach pomy¶leæ, ile siê uchichram, je¶li kiedy¶ (mam nadziejê!) pojawi siê trzeci tom tereskowych akcji i atrakcji.
Tym razem ¿eñska czê¶æ mniej lub bardziej Trawnych w liczbie czterech pañ i psicy wyrusza do spa, gdzie atmosfera sielska i anielska ma pomóc im wypocz±æ i uskuteczniæ mnóstwo fantastycznych zabiegów upiêkszaj±cych. Nietrudno siê domy¶liæ, ¿e ka¿da z nich ma swój cel, do którego zamierza d±¿yæ. Jednak¿e zestaw pañ Trawnych jest i¶cie wybuchowy, co sugeruje pewne perturbacje... Tereskê do tego wyjazdu zachêci³ Andrzej, wiêc w³a¶ciwie... to wszystko, co siê wydarzy³o, to jakby jego wina. A co siê wydarzy³o? ¯eby Wam nie psuæ zabawy spoilerami, napiszê tylko, ¿e na kartach powie¶ci napotkacie bucowatego zbrodzienia, którego wybrane panie Trawne bêd± niezmordowanie tropiæ. Bêd± te¿ poszukiwaæ TRUPA, a jak¿e. Po drodze pojawi± siê atrakcje w postaci uczulenia na zabieg z laktoz±, znikniêcia s±siadki z domku obok, kopi±cego po nocy podejrzane rzeczy faceta, a tak¿e pewnej b¼dzi±gwy z chudymi nogami. No mówiê Wam, dzieje siê wiele.
Akcja jest dynamiczna i wci±ga jak wodny wir. W±tków jest pod dostatkiem, aby wystarczy³o na wszelkiego rodzaju wybuchy g³upawki i ¶miechawki, wiêc nie wiem, czy nale¿y tê ksi±¿kê zabieraæ ze sob± na przyk³ad do komunikacji miejskiej b±d¼ innych miejsc publicznych. Bierzecie na w³asn± odpowiedzialno¶æ ;-)
Marta Kisiel to porz±dna literacko-jêzykowa firma, która nawet w przypadku ksi±¿ki "przed korekt±" pisze cudownie po polsku. Tego stylu nie da siê podrobiæ ani skopiowaæ, no ni hu-hu. "Efekt pandy" nie odbiega od standardów, a poprzeczkê stawia sobie autorka wysoko od samego pocz±tku.
Podsumowuj±c, meldujê, ¿e pisarka w formie, gwarantujê ¶wietn± zabawê i zachêcam do lektury bardzo, a nawet bardziej.
Tytu³owa Sza³awi³a, Oda Krêciszewska, ma trzydzie¶ci osiem lat i w³a¶nie zmar³a jej matka. Po dziesiêciu latach podró¿owania po ¶wiecie i ku przera¿eniu...
Pocz±tkuj±cy pisarz dziedziczy dom razem z zamieszkuj±cymi go do¿ywotnikami. Wszystko mog³oby byæ piêknie, gdyby nie fakt, ¿e w gotyckiej willi znajduje:...