Biję czołem przed autorką, bo w powieści Times New Romans dosłownie… rozbiła bank! Julia Biel z lekkością i wprawą tworzy współczesny romans idealny, który pokocha wiele czytelniczych serc. Ta książka to zjawisko!
Przede wszystkim: zjawisko kulturowe, które w bardzo świadomy, choć nienachalny sposób, zbiera wszystkie najważniejsze trendy literackie ostatnich lat i wkłada je do jednej historii. Mamy więc nawiązanie do takich romansowych hitów, jak The Love Hypothesis, czy Beach read. Julia Biel tworzy heteroseksualną parę, która rozpala wyobraźnię. Oboje są młodzi i ładni. Nienawidzą się. Mają wspólną przeszłość. Muszą zrobić coś razem, choć tego nie chcą. I – na dodatek – zawodowo piszą książki! Przepis na pikantną komedię romantyczną gotowy!
Julia Biel wie doskonale, że w gorącym romansie kluczem jest powolne rozgrzewanie atmosfery, dlatego wykorzystuje motyw „slow burn“. Czytelnik ma wrażenie, że ciągle czyta to samo, ale jest coraz intensywniej, aż w końcu następuje eksplozja! Leją się łzy, emocje pochłaniają bez reszty. Od nienawiści do miłości w bajkach bywa tylko jeden krok. I autorka ma świadomość tego, że czytelniczki w różnym wieku kochają czytać i fantazjować o takim scenariuszu.
A skoro o fantazjach mowa: Times New Romans, jak większość gatunkowych powieści wydanych w ostatnich latach, niepozbawiony jest pikantnych scen erotycznych. To kolejny sposób na karmienie wyobraźni i zmysłów czytelnika.
Relacja między Ellie i Theo jest skomplikowana. Bohaterowie nie są płascy, czasem – irytujący, czasem – słodcy. Można ich kochać albo nienawidzić. Na pewno jednak zależy nam, żeby ostatecznie byli szczęśliwi!
Obok całej tej zabawy konwencją, Julia Biel serwuje czytelnikowi kawał dobrej opowieści romantycznej. Czasem zabawnej, czasem – gorzkiej, zwariowanej. To niezła rozrywka, napisana lekkim stylem. Ja bawiłam się doskonale, nieraz parsknęłam śmiechem, nieraz przewróciłam oczami. Dodatkowym smaczkiem jest dla mnie światek wydawniczy, pokazany z nieco innej strony. Obawiam się, że pomysły wydawców (czy też agencji marketingowych) w prawdziwym świecie bywają zbliżone!
Świetna zabawa, rozrywka na kilka wieczorów (książka to cegiełka!). Polecam nie tylko miłośnikom gatunku!
Kontynuacja Detox Love Story. Historia, która pobudza, rozgrzewa i dodaje energii! Ella i Jonasz zapraszają swoje rodzeństwo na dziesięciodniowe zimowe...
Julia Biel, autorka bestselleru To nie jest, do diabła, love story, tym razem w powieści z wątkiem fantastycznym i mnóstwem zagadek - nie tylko dla fanów...