Za błędy młodości czasem trzeba zapłacić najwyższą cenę. Przekonują się o tym bohaterowie najnowszej książki Anny Kasiuk I będę cię kochać aż do śmierci. W nowej książce poczytana pisarka w interesujący sposób opowiada o trudnych wyborach, jakie często musimy podjąć.
W I będę cię kochać aż do śmierci poznajemy losy Rity, która prowadzi spokojne życie u boku męża. Jej codzienność urozmaica dwóch pełnych energii synów, prowadzony pensjonat oraz stadnina koni, będąca jednocześnie największą pasją kobiety.
Rita skrywa jednak wiele tajemnic. Część z nich sprawia, że życie z Janem – jej mężem – powoli staje się nie do zniesienia. Kobieta nie może wybaczyć mężowi tego, co zrobił, a on sam coraz częściej zagląda do kieliszka. Wkrótce oboje zdają sobie sprawę z tego, że ich małżeństwo to już jedynie pozory.
Jan pragnie odbudować swój związek. Co stanie się jednak, kiedy do spokojnego miasteczka, w którym mieszka wraz z Ritą, trafi ktoś z jej przeszłości? Ktoś, kto zacznie zadawać niewygodne pytania i naruszy status quo? Wkrótce okazuje się, że przed przeszłością nie da się uciec.
Człowiek, który kocha, jest w stanie znieść naprawdę wiele.
I będę cię kochać aż do śmierci (Wydawnictwo Jaguar) to nowa powieść obyczajowa Anny Kasiuk, która opowiada o trudnych relacjach rodzinnych, o problemach w związkach, ale także o pierwszej miłości – pozornie tej najbardziej niewinnej, lecz także i nietrwałej
Anna Kasiuk zdaje sobie jednak sprawę z tego, że życie nie jest czarno-białe, a czasem pierwsze miłości odciskają na nas piętno i towarzyszą nam przez resztę życia. Niejednoznaczni są zatem także bohaterowie jej powieści, których nie można łatwo podzielić na dobrych i złych. Każdy z nas bowiem popełnia błędy; każdy z nas pragnie być szczęśliwy, choć czasem nasza definicja szczęścia może znacznie różnić się od definicji naszego partnera czy partnerki.
I będę cię kochać aż do śmierci to więc powieść o szczęściu, o niespełnionych planach i marzeniach o lepszym życiu. To powieść, w której gorzki smak zawodu miesza się ze skomplikowanymi miłosnymi relacjami pomiędzy bohaterami. Wzajemne zależności między bohaterami, swoista siatka łączących ich powiązań – to ważny element w tej powieści.
Nowa książka polskiej autorki może przywodzić na myśl prozę chociażby Nicholasa Sparksa. Podobnie jak w Sparksowej Bezpiecznej przystani, także i w powieści Anny Kasiuk główna bohaterka poszukuje schronienia w małej miejscowości i próbuje zbudować swoje życie od nowa. Motyw dość popularny we współczesnej literaturze popularnej zrealizowany został jednak w sposób ciekawy i osadzony w polskich realiach.
Anna Kasiuk pozostawia także czytelnikom furtkę do snucia własnych doświadczeń i przemyśleń. W jej książce dużą rolę pełnią emocje za sprawą odkrywanych w kolejnych rozdziałach sekretów bohaterów. Emocje te udzielają się czytelnikom, ale to nie wszystko. Podczas lektury I będę cię kochać aż do śmierci czytelnicy mają szansę także na dokonanie własnej oceny postaw i decyzji podejmowanych przez bohaterów.
I będę cię kochać aż do śmierci to opowieść o tym, że życie nie jest bajką. To historia o miłości, ale także rozczarowaniu i niemożności powrotu do życia sprzed lat. Książka Anny Kasiuk nie jest przewidywalnym romansem, lecz ciekawie skonstruowaną opowieścią obyczajową, po którą warto sięgnąć.
Miłość i czas nie zawsze leczą zadane rany... Majka podejmuje wyzwanie, jakie rzuca jej los. Z wrodzonym sobie zapałem próbuje budować szczęśliwe życie...
Ważne, by umieć przegrywać z godnością i nauczyć się wygrywać z pokorą. Judyta, inteligentna i piękna uczennica maturalnej klasy, ma wszelkie warunki...
Nie radzisz sobie z emocjami, bo nie lubisz przegrywać.
Tę przewagę nad właścicielem pensjonatu dawał mu mundur. To on kierował krokami Jana tak, by zyskać czas na spotkania z Ritą. I powstrzymywał go przed biciem żony, stosując coraz odważniejsze fortele.