Czasem w najgorszym momencie naszego życia pomóc może jedynie osoba, która dzieli problemy podobne do naszych. Przekonuje się o tym bohaterka najnowszej książki Anety Krasińskiej Gorzki smak marzeń. Nowa książka polskiej autorki to opowieść o radzeniu sobie ze stratą i odnajdywaniu sensu życia.
Życie Laury wali się jak domek z kart po tym, gdy Igor, jej narzeczony, w ciężkim stanie trafia do szpitala. Mimo zaangażowania lekarzy, mężczyzny nie udaje się uratować, a będącej w szoku Laurze nie dane jest pożegnać się z ukochanym.
Kobieta nie może otrząsnąć się po stracie, coraz częściej sięga po alkohol i nie pozwala, by inni pomogli jej wyjść na prostą. Kiedy zaś, pogrążona w żalu, powraca do domu, w którym mieszkała wraz z Igorem, okazuje się, że jest on zamieszkany przez… dziką lokatorkę.
W czasie jej nieobecności do domu wprowadza się Nicole, nastoletnia uciekinierka, która twierdzi, że jest córką zmarłego. Laura początkowo nie może uwierzyć w to, że jej narzeczony miał dziecko z inną kobietą. Jednak mimo braku dowodów coś każe jej uwierzyć nastolatce.
Nicole prosi o pomoc, jednak czy Laura będzie w stanie jej udzielić? I czy pogrążona w żałobie kobieta zniesie kolejne problemy w swoim życiu?
W Gorzkim smaku marzeń autorka pokazuje, że prawdziwe życie nie przypomina przesłodzonych historii rodem z romansów. Zamiast tego nierzadko bywa cierpkie, na co wskazuje już tytuł nowej powieści Anety Krasińskiej.
Czas leczy rany – mówi stare przysłowie. Bywa, że rany te goją się bardzo wolno. Doskonale wie o tym główna bohaterka powieści, Laura, która stara się pogodzić ze stratą ukochanego. Aneta Krasińska pokazuje, jaką drogę musi przejść bohaterka po śmierci najbliższej osoby. Z drugiej strony przybliża opowieść o nastolatce, która postanawia zawalczyć o własne życie. Nicole ryzykuje, czyni to jednak po to, by móc wreszcie być szczęśliwą. Ostatecznie okazuje się, że różne jak ogień i woda bohaterki potrzebują się wzajemnie, by móc rozwiązać życiowe problemy.
Aneta Krasińska z dużą wrażliwością i bardzo przystępnie pisze o sprawach naprawdę poważnych. Gorzki smak marzeń stanowi świetny przykład dobrej literatury obyczajowej. Życiowe problemy bohaterów nie są przerysowane, kolejne zdarzenia z życia Laury oraz Nicole przykuwają uwagę czytelnika i wzbudzają jego zainteresowanie kolejnymi rozdziałami.
Gorzki smak marzeń to lektura pokazująca, że czasem trzeba podjąć odważne decyzje, by wyrwać się z zaklętego kręgu. Nie wolno jednak się poddawać, bo tylko determinacja i samozaparcie sprawiają, że jesteśmy w stanie zmienić coś w naszym życiu.
Ucieczka z Łodzi miała stanowić dla Matyldy i Wojtka przepustkę do nowego życia. Tymczasem nic nie układa się po myśli Daszkowskich i w nowym miejscu napotykają...
Łódź okresu międzywojennego to mozaika społeczna złożona z czterech narodowości. Polacy mieszkają obok Żydów, Niemców i Rosjan. Koegzystencja tak różnych...