Opera i kuchnia na pozór nie mają ze sobą nic wspólnego. Ale to tylko pozory. Książka Dobrissimo! pokazuje, że jednak mają – i to wiele. Jak dużo? Czas zacząć oddziałującą na zmysły podróż po miejscach, wydarzeniach, operach i potrawach. Wszak Dobrissimo! to właśnie Opera od kuchni.
Duet twórczy bardzo interesującej publikacji stanowią dwie przyjaciółki: zadająca pytania dziennikarka telewizyjna i radiowa Marzena Rogalska oraz wielka operowa diva – Aleksandra Kurzak, prezentująca swoje zdolności na najznakomitszych scenach świata. Dwadzieścia rozdziałów Dobrissimo! to splot dwudziestu historii z zakresu operowego świata oraz kuchni. Na schematyczny układ rozdziałów składają się: tytuł opery, zacytowany fragment dzieła, informacje szczegółowe (historia powstania, twórcy, pierwowzory, fabuła, premiera, spektakle, próby, paradoksy), zapisane w formie wywiadu etapy kariery zawodowej i życia prywatnego divy, a także przepisy kulinarne (składniki, sposób wykonania, triki kuchenne) wraz z kolorowymi zdjęciami gotowych potraw. Zaproponowane dania są proste, ale i oryginalne, o łatwym stopniu trudności, wyliczone składniki zaś – powszechnie dostępne. W każdym rozdziale podano jeden przepis autorstwa Aleksandry Kurzak (spaghetti alla carbonara to jedyne danie serwowane przez jej męża, Roberto Alagnę). Przepisy dobrane zostały w sposób przemyślany, odzwierciedlają bowiem cechy regionów, z jakimi związane są prezentowane w poszczególnych rozdziałach dzieła sceniczne.
Publikacja Wydawnictwa Znak warta jest uwagi. Tekst wzbogacają kolorowe fotografie (wykaz źródeł zamieszczono na końcu książki). Zainteresują czytelnika wiadomości ogólne (daty, nazwiska, liczby, tytuły utworów operowych, pojęcia z dziedziny muzyki, nazwy geograficzne, fakty historyczne), rodzinne historie, anegdoty. Chętnie skorzysta czytelnik z przepisów na potrawy bardziej lub mniej znane: na przykład na tartę z porem, knedle ze śliwkami, kopytka z masłem i szałwią, gulasz, makaron z boczkiem i jajkami, rabarbarotkę oraz tort z truskawkami. Z przyjemnością przyrządzi befsztyk po florencku czy faszerowaną paprykę po kalabryjsku. Sięgnie po przepis na królika w musztardzie dijon, bakłażany zapiekane w pomidorach i mozzarelli, risotto z zielonymi szparagami oraz smażone kalmary z sosem czosnkowym. Będzie miał też okazję poznać smak ratatouille, arancini oraz miłosnego napoju soupe de champagne. Bez wątpienia nawet najbardziej wybredne podniebienia będą usatysfakcjonowane.
Dobrissimo! Opera od kuchni to lektura pasjonująca, wiele wyjaśniająca, zapewniająca mnóstwo wrażeń.
Historia, dzięki której uwierzysz, że z miłości nie wolno rezygnować. Agata wreszcie uporała się z demonami przeszłości. Otaczają ją wierni przyjaciele...
Pełna tajemnic saga Marzeny Rogalskiej Bywa, że jeden człowiek potrafi odmienić nasze życie. Ukryta pod fortepianem w salonie krakowskiego mieszkania...