Cześć kochani ❣️
Za oknem próżno szukać wiosny , jednak ja przychodzę do Was z recenzją książki, która tchnie ciepłem.
Żuławska Tajemnica-Miriam autorstwa Sylwii Kubik jest częścią cyklu Żuławskie Żywioły opowiadające o losach trzech przyjaciółek.
Po historiach Dobrosławy i Beaty przyszła kolej na najbardziej przebojową czlonknię tego z tego trio-Miriam.
Trzeba przyznać, że życie nie oszczędzało Marianny -choć kobieta używa tego imienia tylko w oficjalnych dokumentach.
Dziewczyna musiała się zmierzyć ze złamanym sercem- i emocjami jakie się z tym stanem ducha wiążą jak i z kłopotami na gruncie zawodowym.
Strata grantu okazała się ciosem który przelał czarę gorczy.
Na szczęście Miri może liczyć na wsparcie przyjaciółek.
Żuławy szykują bowiem dla młodej ambitnej kobiety niejedną niespodziankę, a znalezione przypadkiem listy z czasów Drugiej Wojny Światowej dodatkowo motywują ją do działania.
Jaka historia z przeszłości ujrzy światło dzienne?
I jaką rolę w życiu Miriam odegra tajemniczy Aleksander?
O tym musicie się przekonać sami sięgając po tę książkę.
Dla mnie lektura była niesamowicie zajmująca i ani przez chwilę nie czułam znużenia.
Bardzo polubiłam mieszkańców Wierzbinki a i narratorka powieści szybko zyskała moją sympatię.
Ponadto bardzo cenię realizm zawarty przez autorkę w kolejnych rozdziałach.
To historia o ludziach z ich wadami i zaletami-nie zawsze jest przecież kolorowo.
Niewątpliwie na uwagę zasługuje również wątek wojenny, zaś listy Ingenorg i Heinza są naprawdę piękne.
Sylwia Kubik przepięknie opisuje zarówno Żuławy jak i emocje, co pozwala szybko "wsiąknąć " w klimat tej wypełnionej sielskością i miłością fabuły.
Czytanie było dla mnie prawdziwą przyjemnością i z radością sięgnę po kolejne pozycje pióra autorki.
Serdecznie polecam ❤️💚
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-04-19
KamaZ03
Poruszająca opowieść o miłości i wierze ponad podziałami! Mennonici stanowią zamkniętą społeczność, do której niechętnie wpuszczają obcych. Żyją wiarą...
Ile potrzeba siły, by pogodzić się z przeszłością i ruszyć naprzód? Ta dziewczyna nie ma szczęścia. Dorastała w poprawczaku, jest kelnerką w nocnym klubie...