Okładka książki - Zaprzaniec

Zaprzaniec

Po zapoznaniu się z tą książką zastanawiałam się jak to jest możliwe że wcześniej nie wpadłam na twórczość tego autora, bo tę pozycję połknęłam w błyskawicznym tempie.

Książka jest trzecią z cyklu o prokuraturze Adamie Szmytcie, ale każda część stanowi odrębną opowieść, więc nie przeszkadza to w rozumieniu treści.

Policjantka Aneta Brudka otrzymuje na telefon dość dziwną informację. Otóż dowiaduje się, że w Rudniku nad Sanem zaginął jej wuj Stanisław Wraga, człowiek o którego istnieniu już dawno zapomniała. Aneta, mająca po traumatycznych przeżyciach przerwę w pracy, postanawia sprawdzić w czym rzecz. Na miejscu z ogromnym zdziwieniem dowiaduje się, że wuj był bohaterem narodowym i miał brać udział w zbliżających się uroczystościach, gdzie nawet miał dostać jakiś order. Aneta początkowo podejrzewa, że staruszek mógł zasłabnąć w pobliskim lesie i może uda się go szybko znaleźć. Jednak atmosfera panująca w miasteczku, typowa zmowa milczenia i wrogość okazywana przyjezdnej, która chce się wtrącić w wewnętrzne sprawy powodują, że Aneta postanawia zbadać sprawę i wzywa do pomocy prokuratura Szmita. Czy zaginiony krewny był faktycznie bohaterem czy wręcz przeciwnie? Co próbują ukryć mieszkańcy małego miasteczka?

Historia i teraźniejszość przeplatają się ze sobą stopniowo prowadząc czytelnika do wyjaśnienia zagadki.

Świetna, mega wciągająca lektura. Autor u mnie już ląduje w gronie ulubionych, a wcześniejsze książki wpisuję na listę do uzupełnienia.

Informacje dodatkowe o Zaprzaniec:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-09-02
Dodał/a opinię: Ksiazkolandia

Zobacz opinie o książce Zaprzaniec

Kup książkę Zaprzaniec

- Nie żyje? - spytał.- Nie... Żyje. Jest w ciężkim stanie.Aż mu ulżyło, bo na to jej "nie" na moment stanęło mu serce.

Rodzący się w jego głowie kac mieszał mu się już z rosnącym przygnębieniem.

Więcej cytatów z tej książki

Szlam
Andrzej Mathiasz0
Okładka ksiązki - Szlam

W sercu lubelskiej starówki dwie licealistki natrafiają na fragment męskiego ciała. Tej samej nocy na pobliskim podwórku zostaje znaleziona...

Maszyna losu
Andrzej Mathiasz0
Okładka ksiązki -  Maszyna losu

To nie on zabija, tylko los. On jedynie losowi pomaga. Gdy prokurator Adam Szmyt odbiera dziwny telefon z pytaniem o pomarańcze, nie podejrzewa, że to...