Nowe wydanie thrillera kryminalno - obyczajowego „Zabij mnie tato" Stefana Darda.
Trzynastoletnia Wiktoria zostawia na rynku dwie młodsze siostry przekonana, że same wrócą do domu. Dziewczynki niestety nie docierają na miejsce. Nakręcająca się spirala bezsilności, procedury policyjne utrudniające dochodzenie sprawiają, że śledztwo zaczyna prowadzić przyjaciel rodziny, emerytowany policjant. Pytanie czy zdąży, zanim będzie za późno.
Wciągająca historia rodem z koszmarów naszpikowana fałszywymi tropami, poruszającymi scenami, a ostateczna konfrontacja satysfakcjonuje. Zazębiające się wątki tworzą mieszankę różnych gatunków literackich. Każdy aspekt śledztwa został dokładnie, wręcz dogłębnie, przedstawiony i barwnie opisany, a myśli oraz uczucia bohaterów analizowane na każdej płaszczyźnie. Zatrważający obraz, kiedy głupi błąd, nieodpowiedzialne zachowanie okazuje się trampoliną do tragicznych wydarzeń. Pokazuje ból i cierpienie rodziców od rozpaczy po niemoc, obojętność i niedowierzanie małego środowiska oraz desperację, która zapędza człowieka w ślepy zaułek. Trzymające w napięciu zdania sprawiają, że nie wszystko jest tu takie, jak się wydaje. Nigdy nie wiadomo co przyniesie kolejna strona, nie łatwo jest je przewracać, ponieważ potrafią łamać serce, wzbudzają skrajne emocje, a mimo to nie pozwalają się od siebie oderwać. Wrażenie robi to, że Autor nie boi się uśmiercać bohaterów, zgrabnie lawirując między akcentami brutalnych mordów, a znakomicie zbudowaną intrygą.
Nieoczywista opowieść, bardzo dobrze dopracowana o mordercy wykorzenionym z rzeczywistości, o rodzinie, której miłość zostaje poddana próbie oraz o przyjaźni ponad wszystko. Warto wspomnieć o tytule i jego przewrotności, który niemal tworzy tę lekturę.
Polecam powieść będącą świadectwem siły ludzkiego ducha z dobrze zbalansowanym złem, które nie wszystko pochłania.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-02-28
Urszula_Chlasta
Minęło kilka miesięcy od dnia, w którym Hubert Kosmala po raz ostatni odwiedził Wyręby, jednak wydarzenia, które miały tam miejsce na początku 1996 roku...
Nowa powieść Stefana Dardy – „Czarny Wygon” – nawiązuje klimatem do dzieł Stephena Kinga. Bohaterem książki jest Witold Uchmann...