Okładka książki - Sukienka z wody

Sukienka z wody

Zauroczona jestem urokliwą, trochę nostalgiczną okładką, która skusiła mnie i skłoniła do sięgnięcia po książkę. Nie jestem zawiedziona, bo na łamach kart autorka zabiera nas do małego, malowniczego miasteczka nad jeziorem.

W trakcie czytania poznajemy Alinę, która po wypadku swojej przyjaciółki , przyjeżdża do Szczecinka. Edyta niestety leży w śpiączce, a rodzina martwi się, że przez jej niedokończone dzieło, straci szansę na wybicie się w świecie wydawniczym. Dlatego kobieta ulega namowom i zgadza się dopisać zakończenie.

Oczywiście wprowadza się do domu przyjaciółki i zagłębia się w tekst, który rozpoczęła Edyta. Podczas śledztwa na jaw wychodzą niezbyt przyjemne fakty, które mogą zaważyć na życiu kilku osób.

Czy Alina podoła wyzwaniu i dopisze finalne rozdziały. Co odkryje podczas próby dotarcia do źródeł, na których opiera się powieść? Czy zapisana treść jest aby na pewno fikcją literacką? Czy jej przyjaciółka wybudzi się?

Powiem wam szczerze, że ta pozycja była dla mnie odskocznią od codzienności i wspaniałe się przy niej zrelaksowałam. Z uwagą i wielkim zaciekawieniem śledziłam poczynania głównej bohaterki, wraz z nią niczym detektyw odkrywałam tajemnice oraz próbowałam zrozumieć jej motywy działania. Mi byłoby ciężko decydować o życiu drugiego człowieka i zamykaniu za niego niedokończonych spraw, ale najwyraźniej są osoby do tego zdolne.

Wątek sensacyjny spowodował świetny klimat i dzięki temu wiele razy pojawiał się u mnie dreszczyk napięcia i oczekiwania. Intensywne emocje jakie ogarniały mnie podczas lektury były niezapomniane.

Dzięki plastycznemu i lekkiemu stylowi pisarki przez powieść się płynie szybko. Kreacja wszystkich postaci zachwyca, cudowne opisy jak i motyw sukienki w wodzie uatrakcyjnia fabułę.

Uważam, że jest to nieprzeciętna, bardzo ciekawa powieść obyczajowa, która zmusza do refleksji i ukazuje jak silna potrafi być prawdziwa przyjaźń. Są chwile radosne, pełne wzruszeń, owiane grozą jak i zabawne. Przygotujcie się na całą gamę odczuć i pozwólcie się wciągnąć tej historii.

Jestem pewna, że trafi ona do waszych serc i zaczaruje was w takim samym stopniu co mnie.

Informacje dodatkowe o Sukienka z wody:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2022-03-09
Dodał/a opinię: Izabela Hebda

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Sukienka z wody

Kup książkę Sukienka z wody

Olszany. Droga do domu
Agnieszka Litorowicz-Siegert0
Okładka ksiązki - Olszany. Droga do domu

Tytułowe Olszany to rodzinna posiadłość Borowiczów, której latami nie udaje się sprzedać. Znajdująca się na życiowym zakręcie Julia postanawia...

Karuzela
Agnieszka Litorowicz-Siegert0
Okładka ksiązki - Karuzela

Weronika przybywa na Pomorze, żeby przygotować dom ojca na jego powrót z Oksfordu. Z różnych powodów (także własnych wyrzutów sumienia związanych z zerwaniem...