Okładka książki - Osada

Osada

Tom 1 cyklu Zbrodnie czorsztyńskie

Igor Schutt znany pisarz, właśnie opuścił mury więźnia i zamierza zacząć nowe życie od początku. Postawia osiedlić się w pięknym i malowniczym Czorsztynie, w miejscowości zlokalizowanej nad jeziorem. Budową domu i cała organizacja zajmował się jego przyjaciel Paweł Biernacki.

~

Mężczyzna krótko po swoim przybyciu odnajduje zwłoki młodej kobiety w spalonej restauracji. Okazuje się, że mieszkańcy miasteczka mają jakieś mroczne tajemnice z przeszłości. Mężczyzna postanawia zaufać swojej intuicji kryminalnej i darzy do wyjaśnienia wszystkich tajemnic.

~

Wszystko komplikuje odkrycie kolejnych ciał młodych kobiet, i zaginione rodzeństwo. Dodatkowo policja zataiła pewne fakty z przeszłości osady. Czy Igor rozwiąże zagadkę? Czy wszystkie tajemnice w końcu zostaną rozwiązane? Co takiego się wydarzyło lata temu w osadzie? Czy przeszłość ma związek z młodymi ofiarami?

~

Książka została napisana w dwóch przestrzeniach czasowych, które zostają ze sobą przeplatane. Wszystko fajnie że sobą współgra i tworzy jedna całość ale przede wszystkim pozwala rozwiązać całą zagadkę. Autorka od samego początku wodzi czytelnika za nos ale to akurat jest na plus bo emocje towarzyszą do stałego końca.

~

Trochę na początku nie ogarniam tych wszystkich bohaterów. Pojawiali się oni w dużej ilości i nie wiedziałam, którzy mają duży wpływ na dalszy ciąg fabuły. Ale na szczęście autorka z każdym kolejnym rozdziałem rozwiewa moje wątpliwości co do bohaterów. Fajnie, że mogłam się przenieść w takie piękne i urokliwe miejsce jak Czorsztyn chociaż fabularne w książce.

~

Mogę Wam ją naprawdę polecić bo są wątki, które potrafią wbić w fotel. Te zwroty akcji i pełne napięcia i emocji sytuację. Ja już miałam tyle podejrzanych o morderstwa osób, ale żadna z moich potencjalnych podejrzanych nie była sprawca. Polubiłam też bardzo Dobrochne i Igora zdecydowanie oni do siebie pasują i fajnie, że autorka chciała trochę dostać wątku miłosnego dla tych bohaterów.

~

"Osada" jest to świetny kryminał, w którym przeszłość miesza się z teraźniejszością. Książka trzyma w napięciu i naprawdę potrafi zaskoczyć a miejsce osadzenia fabuły sprawia, że chciałabym podążać śladami książki i zobaczyć Czorsztyn na żywo. Kochani myślę, że i Wam się spodoba.

Dziękuję wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ♥️

Informacje dodatkowe o Osada:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-04-10
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Klasyka kryminału

Zobacz opinie o książce Osada

Kup książkę Osada

Teraz w gabinecie na każdej powierzchni walały się przedmioty należące do niej. Powiesiła na ścianie nawet dyplom ukończenia Akademii Policyjnej w Szczytnie. Gdy patrzyła na kawałek papieru, który napawał ją dumą, zastanawiała się, czy jej wykładowcy byliby z niej zadowoleni.

Stali w milczeniu, nienawykli do zła. Nawet jeżeli wokół nich ciągle wydarzało się coś niewłaściwego, w naturalnym odruchu spychali to na obrzeża świadomości. Nie chcieli roztrząsać przyczyn, dla których ich sąsiedzi bili żony, wszczynali burdy po pijaku, zaniedbywali dzieci i katowali zwierzęta.

Więcej cytatów z tej książki

Samotnia
Anna Olszewska0
Okładka ksiązki - Samotnia

W pienińskich lasach, u podnóża Zamkowej Góry żył pustelnik. Legenda głosi, że sypiał w drewnianej trumnie, a jego kolekcja świątków przyciągała do samotni...

Usłysz mnie
Anna Olszewska0
Okładka ksiązki - Usłysz mnie

Jedyny dźwięk, który pamięta Lidka, to ten, który najbardziej chciałaby wymazać z pamięci. Jedyne wspomnienia Filipa o rodzicach to te, których wolałby...