Okładka książki - Dziwna Sally Diamond

Dziwna Sally Diamond

„Dziwna Sally Diamond” autorstwa Liz Nugent to thriller, który skłania nas do refleksji nad tematem dziwności oraz tego co jest dopuszczalne i ogólnie przyjęte za „normalne” w społeczeństwie.

Autorka z niezwykłą wrażliwością i zrozumieniem ludzkiej psychiki, przedstawia nam główną bohaterkę, Sally Diamond, która żyje na obrzeżach społeczeństwa, nie rozumiejąc jego niewypowiedzianych reguł i konwenansów. Sally, kierując się dosłownym rozumieniem słów swojego ojca, dokonuje czynu, który dla wielu jest nie tylko niezrozumiały, ale i przerażający. Nugent nie osądza jednak swojej bohaterki, zamiast tego, zaprasza nas do świata, w którym “dziwność” nie jest jednoznaczna z błędem czy defektem, lecz stanowi element ludzkiej różnorodności i wyjątkowości.

Narracja książki jest płynna i wielowarstwowa. Autorka zręcznie przeplata wspomnienia z teraźniejszością, tworząc obraz życia Sally, które, choć wydaje się proste i uporządkowane, kryje w sobie wiele tajemnic i nieoczekiwanych zwrotów.

Nugent nie boi się zagłębiać w ciemne tematy, takie jak śmierć, żałoba, trauma czy odrzucenie, ale robi to z taką delikatnością, przy której te nawet najbardziej bolesne momenty są przedstawione z godnością i szacunkiem dla postaci. To również opowieść o poszukiwaniu prawdy, zarówno tej osobistej, jak i uniwersalnej. Sally, w swojej naiwności i prostolinijności, staje się nieoczekiwanie medium, przez które autorka zadaje nam pytania o naturę ludzkiego istnienia i znaczenie empatii.

Czy można żyć w społeczeństwie, nie rozumiejąc jego zasad? Czy “dziwność” jest przekleństwem, czy może darem, który pozwala patrzeć na świat z innej perspektywy?

Książka jest również studium charakteru. Autorka z niezwykłą precyzją oddaje emocje i myśli Sally, które, choć często są sprzeczne z oczekiwaniami społecznymi, są przedstawione jako autentyczne i prawdziwe. To sprawia, że Sally, mimo swojej “dziwności”, staje się nam bliską postacią, z którą można się utożsamiać, a jej losy wzbudzają sympatię i są dla nas angażujące.

Pod względem stylistycznym, “Dziwna Sally Diamond” jest dziełem pięknym i wyrafinowanym. Nugent posługuje się językiem, który jest zarówno prosty, jak i głęboki, pełen metafor i aluzji, które wzbogacają tekst i nadają mu dodatkowe warstwy znaczeniowe. Struktura książki, z podziałem na części i zmieniającymi się narratorami, dodaje dynamiki i sprawia, że lektura jest niezwykle angażująca.

“Dziwna Sally Diamond” to doskonale skonstruowany thriller psychologiczny, który z pewnością zadowoli fanów gatunku oraz czytelników poszukujących głębszego zrozumienia ludzkiej psychiki. To historia, która zmusza nas do zastanowienia się nad granicami normalności, akceptacji społecznej oraz nad własnymi przekonaniami i wartościami. Liz Nugent udowadnia, że jest autorką o wielkim talencie, a jej najnowsza książka jest dowodem na to, że literatura może być zarówno rozrywką, jak i narzędziem do eksploracji najbardziej złożonych aspektów ludzkiej natury. Dla mnie absolutna topka tego roku 🔥 I uwierzcie, musicie ją przeczytać i poznać nietuzinkową Sally Diamond!

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @znakcrime @wydawnictwoznakpl (współpraca reklamowa) 🩷.

Informacje dodatkowe o Dziwna Sally Diamond:

Kup książkę Dziwna Sally Diamond

Pod skórą
Liz Nugent0
Okładka ksiązki - Pod skórą

Chyba mogłabym być aktorką. Udawanie kogoś innego nie jest trudne. Czyż nie robiłam tego przez prawie całe życie? Potłuczone szkło, krew na podłodze...

Nasze małe okrucieństwa
Liz Nugent0
Okładka ksiązki - Nasze małe okrucieństwa

Rywalizacja braci. Rodzinne tajemnice. Zbrodnia? Will, Brian i Luke to bracia. Nienawidzą się. Rywalizują ze sobą od zawsze. Może to wina matki, która...