Okładka książki - Dom nad jeziorem

Dom nad jeziorem

Inne wydania:

Czy ja już mam trochę przesyt kryminałów i czas na odskocznię? A może trafiłam na naprawdę fantastyczną książkę, która pozwala na powolne delektowanie się lekturą?

"Dom nad jeziorem" to opowieść o rodzinie i jej tajemnicach, o poświęceniu, sile miłości i poczuciu winy.

Majątek Loeanneth w Kornwalii zamieszkuje rodzina Edevan'ów, składająca się z rodziców, trzech dorastających córek i niespełna rocznego chłopczyka. W czasie corocznego przyjęcia z okazji nocy świętojańskiej mały Theo zostaje uprowadzony. Mimo starań policji nie udaje się wpaść na trop porywaczy, a załamana rodzina porzuca dom na zawsze. Siedemdziesiąt lat później młoda policjantka Saddie, której grozi dyscyplinarne zwolnienie z pracy, udaje się na przymusowy urlop do dziadka. W czasie porannej przebieżki trafia na zaniedbany Loeanneth i od miejscowych ludzi dowiaduje się o jego historii i porwaniu chłopca. Z braku zajęć stawia sobie za punkt honoru rozwiązanie tajemnicy, więc usiłuje nawiązać kontakt z wciąż żyjącymi siostrami Theo.

Kate Morton wciąga czytelnika w ten niezwykły, dawno już miniony świat. Przez opowieść prowadzoną równolegle w czasie wydarzeń z 1933 roku oraz stopniowo odkrywane przez Saddie tajemnice możemy poznać bohaterów od podszewki. Możemy czuć ich radości i namiętności, ale też wzajemne animozje. Przeżywamy wszystkie wydarzenia jakbyśmy sami braki w nich udział. Autorka sprawiła, że po każdej kolejnej stronie chce się więcej i więcej.

To moja pierwsza książka z serii "butikowej" @wydawnictwoalbatros , ale już widzę że chętnie sięgnę po kolejne. Ja jestem zachwycona lekturą.

Informacje dodatkowe o Dom nad jeziorem:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2016-05-18
ISBN: 978-83-7985-750-0
Dodał/a opinię: Ksiazkolandia

Zobacz opinie o książce Dom nad jeziorem

Kup książkę Dom nad jeziorem

Strażnik tajemnic
Kate Morton0
Okładka ksiązki - Strażnik tajemnic

W wiejskiej angielskiej posiadłości, w swingujących latach 60. szesnastoletnia Laurel wymyka się z rodzinnego pikniku urodzinowego i chowa w domku na...

Córka zegarmistrza
Kate Morton0
Okładka ksiązki - Córka zegarmistrza

Ojciec wołał na mnie Birdie, mawiał, że jestem jego małym ptaszkiem. Dla wszystkich byłam jego dzieckiem, córką zegarmistrza. Edward nazywał mnie...