Obrazoburcza, prowokacyjna, mroczna...
Powieść historyczna, futurystyczna, ponad konwencjami
Nieślubny syn króla Kazimierza Wielkiego i córki norymberskiego kupca, Paszko, ginie pod Grunwaldem jako jeden z rycerzy zakonnych. Umiera, by obudzić się do ozycia wiele razy w różnych czasach. Walczy ze wszystkimi i ze wszystkim. Nie ma pewności, kim jest. Polakiem czy Niemcem? Rycerzem czy mordercą?
Prowadząc swojego bohatera przez kolejne przestrzenie czasowe, alternatywne wcielenia i odmienne rzeczywistości, Szczepan Twardoch przedstawia własną wizję odwiecznego konfliktu polsko-niemieckiego.
Szczepan Twardoch (ur. 1979) - jeden z najbardziej cenionych współczesnych polskich pisarzy. Autor głośnych, bestsellerowych powieści: Morfina (2012), Drach (2014), Król (2016), Królestwo (2018), Pokora (2020). Uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami, m.in. Paszportem ,,Polityki", Nagrodą im. Kościelskich, EBRD Literature Prize, Brücke Berlin-Preis, Śląskim Wawrzynem Literackim, Nagrodą Kulturalną Onetu O!Lśnienie, Nagrodą Czytelników Nike i rekordową liczbą nominacji (m.in. do nagród Nike, Gdynia i Angelus). Mieszka w Pilchowicach na Górnym Śląsku.
AUDIOBOOK CZYTA ANDRZEJ MASTALERZ
POSŁOWIE CZYTA AUTOR
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2021-12-22
Czyta:
Kim jest Paszko? Polakiem czy Niemcem, mordercą czy rycerzem? Królewski bękart, który prowadzi wewnętrzną walkę. Mimo że ginie pod Grunwaldem, śmierć okazuje się początkiem podróży we wszechświecie, przez kolejne czasy, inne rzeczywistości, pod różnymi wcieleniami.
Historia wymagająca uwagi, skupienia. Przeskoki w czasie, różne języki. Elementy powieści historycznej i fantastycznej, realizm magiczny, oryginalna forma. Smaczku dodaje posłowie autora.
Gorąco polecam.
Zaskakująca jest manipulacja materią książki, jakiej dopuszcza się autor. Fascynuje kalejdoskop alternatywnych wersji przyszłości i przeszłości, w których przyszło żyć głównemu bohaterowi. To koszmarne zapętlenie w pozbawionym końca konflikcie polsko-niemieckim. Te beznadziejne próby zdefiniowania siebie i swojej przynależności.
Z pewnością to nie wszystko. Książka ta pojemna jest w różne do interpretacji idee i metafory.
Ciężko i mozolnie się czyta, ale warto. Kto przebrnął przez "Drach" poradzi sobie i z tą lekturą.Gdyby tylko autor bardziej obrazowo przedstawił opisywane wojny przyszłości. Nie bardzo rozumiałem o co chodzi z mózgami w słoikach zasilanymi niemiecką krwią i Matką Polską, której łona zapładniane są w otwartych dworach polskich.
Dwaj arystokraci, hrabiowie Sternberg, podejmują walkę z żądnym krwi i opanowanym rewolucyjnym szaleństwem motłochem. Zwyciężają, lecz ich zwycięstwo niesie...
Żydowski gangster. Polskie piekło. Warszawa 1937. Nowa powieść Szczepana Twardocha w interpretacji Macieja Stuhra. Piękne samochody, kobiety...