Łatwo dać się zwieść i potraktować Pilipiuka jako wiejskiego gawędziarza. Nic bardziej mylnego. Wspaniały język i wciągająca akcja opowiadań to tylko sztafarz mający przemycić parę głębszych prawd i obserwacji. "Weźmisz czarno kurę" to "Blade Runner" opisany w klimacie "Samych swoich". Andrzej Ziemiański
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2011-11-06
Kolejna książka z Jakubem Wędrowyczem w roli głównej. Opowiadania zawierają wiele zabawnych momentów. Możemy przeczytać między innymi o tym jak naprawdę zatonął Titanic lub co linie na dłoniach potrafią zrobić z człowiekiem.
Nie, no nie mogę Jakub Wędrowycz oficjalnie zostaje moim idolem.
Za mną już trzeci tom opowieści o domorosłym egzorcyście. Opowiadania są mniej lub bardziej zabawne i różnej długości ale żadne nie nudzi. Co może wyjść ze współpracy Jakuba z agentem 007? Przecież jemu nie straszny ani Lenin ani Bin Laden.
Ale w tym wszystkim jest też drugie dno, bo niestety pod tą warstwą śmiechu i różnych dziwactw ukrywa się polska mentalność. Chociaż chyba jednak w trochę wyolbrzymiony sposób przedstawiona.
Ale książka rewelacyjna.
3 część serii o Jakubie Wędrowyczu.
Tym razem dowiemy się, z kilku opowiadań, że lepiej nie denerwować egzorcysty amatora, bo jest bardzo mściwym dziadkiem; odkryjemy prawdziwy powód zatonięcia Titanica- oczywiście będzie miał z tym coś wspólnego Jakub, który w tamtych czasach był Kubusiem.
Ponadto trafimy z głównym bohaterem do zakładu psychiatrycznego, z którego uciekniemy na latającym dywanie.
Będziemy również świadkami spotkania słynnego bimbrownika z samym Osamą Bin Ladenem, czy agentem 007.
A także przenieśmy się do czasów, gdy na tronie zasiadał król, a ze smokami walczyli dzielni rycerze:) A to tylko ,,zalążek" tego, co się wyprawia w tej książce:)
Po raz kolejny dużo się dzieje, jest miło i przyjemnie. Polecam
Trzeci zbiór opowiadań o losach Jakuba Wędrowycza według mnie słabszy od dwóch pozostałych.
Czternaście historii przepełnionych grozą i mrocznym nastrojem, uznawanych za jedną z najlepszych polskich antologii. Odliczmy 2586 kroków... Opowiadanie po opowiadaniu....
Ostatni tom bestsellerowego cyklu, w którym kozacka fantazja autora ożywia magię minionych epok. Gdzie na cios szablą odpowiada się chińskim granatem!...