Twisted

Yasmin Karam, córka jednego z najbogatszych ludzi na świecie, nigdy nie zaznała w życiu trudności. Dlatego gdy jej ukochany tata choruje, postanawia uszczęśliwić go w ostatnich dniach życia. Jakie jest jego ostatnie życzenie? By poślubiła wybranego przez niego mężczyznę. Tyle że serce Yasmin należy już do kogoś innego. Służącego. Biedaka. Mężczyzny, którego jej ojciec nigdy nie uznałby za godnego. Znajdując się między młotem a kowadłem, Yasmin w desperacji postanawia wejść w układ z prawą ręką ojca, Julianem, nieświadoma, że on ma swój własny, pokrętny plan.

Julian Faraci ma w życiu jeden cel: chce stać się najpotężniejszym człowiekiem na świecie. Swoją przyszłość zbudował na połamanych kościach i blednących siniakach, nie dbając o to, kogo po drodze skrzywdzi. Gdy jego mentor zapada na śmiertelną chorobę, jest bliski utraty wszystkiego, na co pracował, a on nie powstrzyma się przed niczym, by odziedziczyć to, co mu się należy. Nawet jeśli oznacza to zmuszenie znienawidzonej kobiety do małżeństwa.

Yasmin to smarkula, która odzywa się nieproszona, a on jest czarnym charakterem jej historii. Ale postanawia, że będzie jego... bez względu na to, co będzie musiał zrobić, by ją do tego przekonać.

Informacje dodatkowe o Twisted:

💎 ”𝓣𝓦𝓘𝓢𝓣𝓔𝓓” 𝓔𝓶𝓲𝓵𝔂 𝓜𝓬𝓲𝓷𝓽𝓲𝓻𝓮

𝓢𝓮𝓻𝓲𝓪 𝓝𝓔𝓥𝓔𝓡 𝓐𝓕𝓣𝓔𝓡💎

Sięgnij po mroczny romans od Emily Mcintire ❤🔥

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Yasmin Karam dzięki pieniądzom, jakie zapewniał jej ojciec, nie musiała się nigdy o nic martwić. Majątek jaki posiada niestety nie zapewni mu zdrowia. Yasmin jako oddana córka chce spełnić ostatnie wolę ojca. Mężczyzna chce, by wyszła za mąż za wybranego przez niego faceta. Problem tylko, że Yasmin już kogoś kocha. Kogoś, kogo ojciec nigdy nie zaakceptuje. Znajdując się między młotem a kowadłem, Yasmin w desperacji postanawia wejść w układ z prawą ręką ojca, Julianem, nieświadoma, że on ma swój własny, pokrętny plan.

Julian Faraci to podstępny i bardzo niebezpieczny człowiek. Współpracuje z Karanem, po cichu wierząc, że gdy staruszek umrze, on przejmie jego majątek. Problemem jest Yasmin, córka, którą uważa za rozkapryszoną dziewczynę. Dlatego gdy tylko nadarza się okazja Julian proponuje jej układ, który ma mu przynieść same korzyści.

Fabuła jest mocno rozbudowana, zawiera mnóstwo scen erotycznych,a także dosyć brutalnych, które mogą wywołać nieprzyjemne odczucia podczas lektury. Zdaje sobie sprawę, że ta książka nie jest dla każdego. To taki typ literatury, że albo wchodzicie w to i dajecie się jej porwać, albo zaczynacie rozkładać ją na czynniki pierwsze i szukać wad, ale po co, jak autorka wyraźnie na początku zaznacza, że ta historia oraz główny bohater nie są bajkowi. Autorka stworzyła mroczny romans połączony ze scenami erotycznymi i drastycznymi. To zdecydowanie baśń dla dorosłych czytelników. Ta historia zalicza się do kategorii dark romance i jest częściowo oparta na "Alladynie". Chociaż wolę stwierdzenie, że jest to erotyk i nie poleciłabym jej wrażliwym czytelnikom ze względu na niektóre brutalne sceny.

Śmiało mogę powiedzieć, że relacja Yasmin i Juliana była najbardziej elektryzująca i nieprzewidywalna, a ich potyczki słowne sprawiły, że nie mogłam oderwać się od tej książki. Polubiłam tę powieść za to, jak bardzo trzymała mnie w napięciu, z jaką łatwością pozwoliła mi na zaangażowanie się w rozgrywające się na jej kartach wydarzenia oraz z jaką przekorą zaskakiwała mnie coraz bardziej, stawiając mnie w obliczu sytuacji, których naprawdę się nie spodziewałam.

Jeśli szukacie czegoś z nietuzinkową atmosferą, dosyć mrocznym klimatem i przede wszystkim fenomenalnie wykreowanymi, wielowarstwowymi bohaterami to zdecydowanie zachęcam Was do sięgnięcia po „Twisted”

Dwa skrajnie odmienne światy, bogactwo oraz władza, mroczne demony przeszłości, sekrety, niebezpieczeństwo i pożądanie niemożliwe do opanowania, to właśnie idealny przepis na mroczny romans doskonały, którym zdecydowanie jest czwarty tom serii ,,Never After". Mroczna dusza z bolesną przeszłością i żyjąca w wygodzie i bogactwie piękna księżniczka - czy tak wybuchowa mieszanka osobowości ma szansę na wspólną przyszłość? Do czego zaprowadzi ich udawane małżeństwo?

,,Twisted" jest niesłychanie pasjonującą, elektryzującą i emocjonującą historią, od której naprawdę niełatwo się oderwać. To jakże mroczna, przesycona ogromnymi emocjami, nowoczesna wersja baśni o Aladynie, którą pochłania się z wypiekami na twarzy i szybszym biciem serca, gdyż stopniowo odkrywane sekrety, liczne zwroty akcji, a przede wszystkim intensywne, niepohamowane napięcie pomiędzy głównymi bohaterami, nie dają czytelnikowi ani chwili wytchnienia.

Emily McIntire umiejętnie gra na czytelniczych emocjach, w mistrzowski sposób nakreśliła niebezpieczne, nieplanowane uczucie, które może okazać się prawdziwym błogosławieństwem, jak i najgorszym przekleństwem. Pióro pisarki należy do przystępnych i sugestywnych, co w połączeniu z tak niesamowitą fabułą daje naprawdę wciągającą, hipnotyzującą lekturę. Ciekawość, jak potoczą się losy bohaterów uwikłanych w nietuzinkowy trójkąt miłosny, staje się ważniejsza niż wszystko inne, otumania i nie pozwala wymazać ich z pamięci nawet na chwilę, w skutek czego opowieść pochłania się po prostu jednym tchem! Wszystkie uczucia są niemal namacalne, obezwładniają, a gorące sceny rozbudzają wyobraźnię do granic. Na ogromne brawa zasługują też przemawiające dialogi, dopieszczone sarkazmem oraz zadziornością, dodatkowo podsycające już i tak wyjątkowo gęstą atmosferę.

Mistrzowskie kreacje bohaterów, jakim nie sposób nie kibicować, tajemniczy, nasycony niedomówieniami klimat, obezwładniające emocje sięgające zenitu, uczucie, które może okazać się wybawieniem bądź największą zgubą, a wszystko to nakreślone błyskotliwym piórem utalentowanej autorki! Polecam całym sercem!?

Po czwartym tomie serii Never After właściwie nie oczekiwałam za wiele. Trzeci tom trochę mnie zawiódł. Twisted nie było złe, ale moim zdaniem trochę brakowało mu do poziomu drugiej części serii, która była bardzo dobra.

"Czasami najwspanialsza miłość rodzi się w najmniej spodziewanych miejscach."

Jako retelling Aladyna, ta książka była naprawdę dobra. Mamy bohatera, którego moralność jest na wątpliwym poziomie. Mamy bohaterkę, która bardzo kocha swojego ojca. Podobała mi się taka wersja tej bajki. I właściwie nie mam się do czego tutaj przyczepić, bo wszystko się zgadza.

Yasmin była spokojną bohaterką, może nawet szarą myszką. Bała się mówić czego chce od życia. Katowała się i stale poświęcała. Nawet przed ojcem ukrywała prawdę, bo uważała, że wtedy nie spełni jego oczekiwań. Niestety w tym wszystkim była dla mnie taka trochę nijaka. Mdła.

Jednak kolejny raz nie mogę powiedzieć złego słowa o męskim bohaterze wykreowanym przez autorkę. Julian zrobi wszystko by zdobyć to, czego pragnie. Posunie się do każdej czynności, która ułatwi mu osiągnięcie celu. I chyba właśnie taka powinna być męska postać w tej historii.

Problem pojawiał się w momencie relacji głównych bohaterów. O ile pocztowe wrogie nastawienie mi się spodobało, to późniejsza miłość była trochę sztuczna. Zwłaszcza jeśli chodzi o Yasmin. Kolejny raz to pociąg fizyczny zapoczątkował silniejszą więź między bohaterami, tak więc mamy powtórkę z poprzednich tomów.

Właściwie jedyną rzeczą, jaka mi się nie podobała w tej książce, to zbyt spokojna akcja. Przez dużą część książki akcja była wolna i trochę leniwie się rozwijała. Pod koniec przyspieszyła, ale nie w taki dobry sposób. Wszystko było pospieszne. Zabrakło mi tez momentu, który sprawiłby, że moje serce stanie albo powiem wow, co tu się dzieje. Był bardzo ciekawy, ale jakoś słabo pociągnięty wątek wymuszonego małżeństwa. Było przyjemne #enemiestolovers tylko to lovers mogłoby być lepsze. Tragicznie nie było, ale mogło być dużo lepiej?

,,Twisted"

[współpraca reklamowa @wydawnictwohype ]

Czuję zawód.

Tom, w którym pokładałam wielkie nadzieje, okazał się gwoździem do szlachetnej trumny, a ja oficjalnie żegnam się z tą serią.

Wcześniej uważałam, że książki Emily były czymś, czego potrzebowałam w swoim dorosłym życiu. Odkąd pamiętam, zawsze pragnęłam obejrzeć ekranizacje w wersji dla dorosłych, a gdy tylko poznałam tę serię, byłam jako tako zadowolona. Jednak...

Co z tego, skoro trzeci tom mnie zawiódł, a ten okazał się jeszcze gorszy? I tak jak przy trzecim tomie miałam wrażenie, że "Hooked" było lepsze od "Wretched", tak przy "Twisted" uważam, że ten tytuł to po prostu fuszerka. Dlaczego ten tom w jakiś sposób przypominał ,,Wretched" i ,,Hooked"?

Nienawidzę powtarzających się schematów w książkach, które mogły naprawdę wiele zaoferować, a tutaj? Wszystko poszło nie tak. Wszystko wydarzyło się za szybko...

Tak szybko jak przy potarciu magicznej lampy (If You Know What I Mean).

Twisted to retelling ,,Alladyna". Czy zostały do niego wplecione elementy z bajki? Zostały. Ale czy zostały przedstawione w satysfakcjonujący sposób? Niekoniecznie. Motywy w tej książce były naprawdę bardzo ciekawe, ale czy zostały dobrze rozegrane? Hmm...

Pomyślmy. NIE.

Podwójna perspektywa, wewnętrzne pragnienia i bardzo, bardzo szybkie tempo. Co z tego, że historia liczy prawie 500 stron, skoro na ok. 400 zaczyna się dziać coś "głębszego"? Skoro wszystko działo się tak błyskawicznie? Nie wiem, ile to trwało, ale mam wrażenie, że wszystko potoczyło się jak za pstryknięciem palców.

Kreacja bohaterów w tej książce po prostu leżała. Każda postać z tej historii wydawała się być kopią swoich poprzedniczek. Nie mieli w sobie absolutnie nic interesującego, a ich miłość była równie niewarta uwagi jak chałwa, której od zawsze nienawidziłam.

O zwrotach akcji się nie wypowiem, bo mało co się tutaj działo, a jak coś się zadziało to były kopią "Hooked".

Tak czy inaczej, za więcej podziękuję, a po książki Emily sięgnę tylko w drastycznej desperacji (czyt. nigdy). A na koniec tylko dodam, że...

Jedyne Twisted, które akceptuję po przeczytaniu tego dzieła, to te od Any Huang.

Czytacie retellingi? A co powiecie na mroczny retelling ,,Aladyna"?
Ja do tej pory nieczęsto sięgałam po tego typu powieści. Już wiem, że teraz się to zmieni, ponieważ mam do nadrobienia serię Emily Mcintire ,,Never After". Przygodę z nią zaczęłam od czwartego tomu, co mi w niczym nie przeszkadzało. Z tego co się zdążyłam zorientować, każdy z tytułów kryje w sobie zupełnie inną, oddzielną historię, a pomysł na każdą z nich zaczerpnięty został z innej baśni.

,,- Chcę twojej krwi, złości, gwałtowności i pożądania. - Przesuwam kciukiem po jej dolnej wardze. - Chcę twoich uśmiechów, łez i twojej cholernej niewyparzonej gęby.
Przyciąga mnie tak, że nie ma między nami nawet skrawka przestrzeni, jej piersi ocierają się o mnie z każdym drżącym oddechem.
- Chcę sięgnąć w głąb twojej piersi i chwycić w rękę twoje serce, upewnić się, że bije tylko dla mnie - chrypię. - Ale nie chcę twoich pierwszych razów, Yasmin. Chcę twojej wieczności.
(...)
- Jesteś aniołem, gattina. A ja połamię ci skrzydła, byle tylko zachować cię przy sobie. Dlatego wyświadcz nam obojgu przysługę i odejdź. Po prostu. Kurwa. Odejdź."

Po ,,Twisted" sięgnęłam we współpracy barterowej z @wydawnictwohype zaciekawiona nie tylko interpretacją baśni ,,Aladyn" we współczesnym i mrocznym świecie,  ale także ze względu na zawarte tu motywy. Enemies to lover, fikcyjny związek/małżeństwo oraz podwójna narracja to zdecydowanie rzeczy, które w romansach lubię najbardziej. Nie jestem co prawda za bardzo fanką slow burn, ale tu autorka rozegrała go po mistrzowsku. Takie romanse slow burn mogłabym czytać codziennie. Głównymi bohaterami tej historii jest Yasmin Karam oraz kilkanaście lat od niej starszy Julian Faraci. Ona - żyjąca w złotej klatce, chroniona przez ojca przed wszelkim złem, a w dodatku jedyna spadkobierczyni rodzinnej fortuny. On - naznaczony przez traumatyczne dzieciństwo i przemocową matkę. Dąży dosłownie po trupach do celu. Nie cofnie się przed niczym, by odebrać córce swojego mentora to, co od zawsze powinno należeć do niego. Musi zrobić tylko dwie rzeczy: poślubić dziewczynę, a później ją zabić.
Nie spodziewał się, że plany może mu pokrzyżować tak bardzo odległe mu uczucie... Miłość. Tylko czy w historii Yasmin i Juliana to właśnie ona odegra główną rolę? Zacznę od tego, że ta książka jest po prostu genialna. Od razu zaznaczę, że należy do tych dość opasłych pozycji, gdyż liczy sobie około 528 stron. Niech to was jednak do niej nie zrazi. Ja mknęła błyskawicznie przez kolejne kartki, a gdy zbliżałam się już do końca, wzbierało się we mnie uczucie zawodu, że już za chwilę będę musiała pożegnać się z tym światem i jego bohaterami. Emily Mcintire wykreowała ich w cudowny sposób. W tej powieści nic nie dzieje się bez powodu. Każde kolejne wydarzenie oddziałuje na następne. Autorka nie tylko stworzyła postacie od podstaw, prowadziła je konsekwentnie od pierwszych aż do ostatnich stron, wgłębiając się nieustannie w ich profile psychologiczne. Pomiędzy Yasmin, a Julianem czuć rosnącą nienawiść, niemalże namacalne napięcie, które z elektryzującą siłą pcha ich ku sobie coraz bardziej, wyzwalając w nich silne emocje. Kryją się za nimi różne doświadczenia z przeszłości, dylematy, obawy, ale także różnego rodzaju pragnienia. Książka zawiera drastyczne opisy, sceny przemocy. W moim odczuciu nie było ich dużo, ale nie można zapominać o tym, że historia sama w sobie ze względu na czarny charakter w postaci głównego bohatera utrzymywana jest w mroczniejszym klimacie. Nie brakuje tu również wulgaryzmów oraz scen erotycznych. Dla mnie jednak idealnie one spełniły swoją rolę, by podkreślić charakter poszczególnych bohaterów i epizodów. Nie zostały przerysowane, a te mocniejsze fragmenty nie wzbudziły we mnie większego dyskomfortu. Autorka wszystko opisała w punkt. Idealnie zbudowała również obraz człowieka, który z ofiary stał się katem. W pełni wykorzystała każdą zapisaną stronę, gdzie nawet najkrótsze zdanie miało tu dla mnie olbrzymie znaczenie. Co jeszcze można znaleźć w tej książce? Walkę między pierwszą subtelną miłością, a gwałtownym porywem namiętności, wędrówkę po najciemniejszych zakamarkach duszy, śmierć bliskiej osoby, dystrybucję diamentów, nielegalne interesy oraz akcję poszukiwawczą drogocennej lampy. Mnie ta powieść całkowicie porwała do swojego pojechanego, mrocznego, pełnego trudności i bólu, ale wspaniałego świata, który pokochałam całym sercem.

Wretched. Seria Never After
Emily McIntire0
Okładka ksiązki - Wretched. Seria Never After

BOOKTOKOWA SENSACJA AUTORKI MIĘDZYNARODOWYCH BESTSELLERÓW, EMILY MCINTIRE! NIESAMOWITY MROCZNY ROMANS ZAINSPIROWANY ,,CZARNOKSIĘŻNIKIEM Z KRAINY OZ". ...

Hooked
Emily McIntire0
Okładka ksiązki - Hooked

CHCE ZEMSTY, ALE JEJ PRAGNIE BARDZIEJ... James zawsze miał jeden cel: zniszczyć swojego wroga, Petera Michaelsa. Gdy dwudziestoletnia córka Petera, Wendy...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba