Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2013-09-11
Jest to historia czterech kobiet i cztery pory roku. Liliana zNadziei, Bogusia z Pogodnej, Ewa z Poziomki i Danusia z Wiśniowego Dworku powracają w nastrojowych opowiadaniach na kartach niezwykłej książki. Jest w niej sporo tradycyjnych przepisów na aromatyczne potrawy. "Ta książka jest po to, żeby w trudach życia " dojrzeć migające światełko szczęścia. Bo ono nieustannie się w nas tli, musimy je tylko odnaleźć.
„Przepis na szczęście” to ciepła i smakowita pozycja wśród książek pani Katarzyny Michalak. Obfituje przede wszystkim w wiele ciekawych przepisów kulinarnych, które autorka wykorzystuje w swojej kuchni, ale czytelniczki (bo jest to typowo kobieca literatura) mają okazję poznać także dalsze dzieje bohaterek niektórych powieści Pani Kasi.
Całość została podzielona na cztery części odpowiadające porom roku i każda została zadedykowana konkretnej bohaterce. Możemy więc ponownie odwiedzić Lilianę i Alusia w Nadziei, Bogusię i mieszkańców Pogodnej, Danusię i jej Wiśniowy Dworek oraz Ewę przygotowującą Wigilię w Poziomce.
Moim zdaniem jest to bardzo trafny zabieg ze strony autorki. Cztery krótkie opowiadania pozwoliły na wyjaśnienie pewnych niedopowiedzianych wątków i zakończenie historii. Z prawdziwą przyjemnością wróciłam do poznanych wcześniej bohaterek i miejsc drogich ich sercom.
Jeśli i Wy chcecie ponownie zagościć u Liliany, Bogusi, Danusi i Ewy oraz dowiedzieć się jaki jest przepis na szczęście albo wypróbować fantastyczne sprawdzone przepisy kulinarne to koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Polecam.
Książka traktuje o fenomenie dźwięku w procesie powstawania radiowego reportażu artystycznego. Autorka proponuje nowe spojrzenie na etapy powstawania reportażu...
CZY NAPRAWDĘ KAŻDY, BEZ WYJĄTKU, ZASŁUGUJE NA DRUGĄ SZANSĘ? W śnieżną grudniową noc do dworu Marcinki trafia zbłąkany wędrowiec, przynosząc niezwykły...