Siódma klasa była dla Percy'ego Jacksona wyjątkowo spokojna. Żaden potwór nie przedostał się na teren jego nowojorskiej szkoły. Ale kiedy niewinna gra w zbijanego z kolegami z klasy zmienia sięw śmiertelną rozgrywkę z brutalną bandą olbrzymów-ludożerców... sprawy przyjmują paskudny obrót. Niespodziewana wizyta Annabeth, przyjaciółki Percy'ego, oznacza kolejne złe wieści: magiczna granica broniąca Obozu Herosów została zniszczona przez truciznę podrzuconą przez tajemniczego wroga. Jeśli lekarstwo nie znajdzie się na czas, jedyna bezpieczna przystań dla herosów przestanie istnieć. W porywającym, dowcipnym i cieszącym się ogromną popularnością dalszym ciągu opowieści rozpoczętej w "Złodzieju pioruna" Percy wraz z przyjaciółmi musi udać się w rejs po Morzu Potworów, aby ocalić obóz. Najpierw jednak odkryje szokującą rodzinną tajemnicę, która każe mu się zastanowić, czy to, że Posejdon uznał go za syna, jest zaszczytem czy okrutnym żartem.
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2013-08-07
Tytuł oryginału: The Sea of Monsters
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Fulińska
Nie wolno przekreślać nikogo z rodziny, niezależnie od tego, jak ten ktoś się o to stara. Nie ważne,jak bardzo cię nienawidzą, jak cię zawstydzają albo po prostu nie doceniają twojego geniuszu, mimo że wynalazłeś Internet...
- Morał? - spytał Hermes. - Na bogów, traktujesz to jak bajkę. A to najprawdziwsza prawda. Czy z prawdziwej historii ma płynąć morał?
„Percy Jackson i bogowie olimpijscy” – pierwsza zapowiedź serialu. Jak prezentuje się obóz półbogów?
Nie czytałam wcześniej nic od Ricka Riordana, o Percym Jacksonie tylko słyszałam. Komiks zawiera wszystko, czego można było się spodziewać po tym tytule.
Przede wszystkim jest ciekawa fabuła, skrojona pod nastoletniego odbiorcę, oraz mnóstwo fajnych odniesień do mitologii greckiej. Czuję się zachęcona do poznania reszty uniwersum.
Bardzo podobały mi się kolory i projekty potworów, ale mimika postaci mnie trochę drażniła. Często wyraz twarzy kompletnie nie pasował do aktualnej sytuacji.
Polecam fanom fantastyki młodzieżowej, szczególnie takiej sięgającej do dawnych wierzeń.
Kiedy Percy wraca z wyprawy mającej na celu odzyskanie Zeusowego Pioruna, myśli, że czeka go conajmniej chwilowy odpoczynek. Po części ma rację- czeka go "fascynujący" rok w siódmej już szkole z internatem dla "dzieci z problemami". No właśnie. Typowymi problemami, a nie ojcem w postaci greckiego boga- Posejdona. Percy kumpluje się z, jak mu się wydaje, najbrzydszymi chłopakiem na świecie, który okazuje się być wyjątkowo przyjaźnie nastawionym cyklopem. Po zaatakowaniu przez empuzy, dziewczęce wampiry z czarującym uśmiechami i morderczymi skłonnościami, Percy trafia z powrotem do jego ulubionego miejsca- Obozu Herosów. Jednak (kto by się tego spodziewał) tam również wszystko się komplikuje- Sosna Thalii, magiczna bariera chroniąca obóz przed potworami, zaczyna obumierać. Percy wraz z przyjaciółmi musi odnaleźć Złote Runo, jedyną rzecz mogącą uratować obóz, w czym pomaga im tajemnicza, nowo poznana śmiertelniczka- Rachel Elizabeth Dare. Czy uda im się odnaleźć mityczne Runo? Czy uwolnią Grovera i Clarisse La Rue, którzy zostali porwani przez niedowidzącego cyklopa gustującego w owczym i ludzkim mięsie? Koniecznie przeczytajcie!
Świetna kontynuacja! Uwielbiam świat stworzony przez Ricka Riordana, a przede wszystkim jego poczucie humoru. Książkę czyta się bardzo szybko, lekko i przyjemnie. Autor bardzo dobrze buduje akcję i trzyma czytelników w napięciu. Serię o Percym Jacksonie polecam każdemu, kto uwielbia niedługie książki przygodowe, lubi się pośmiać i interesuje się mitologią.
W porównaniu do pierwszej części ta była trochę nudniejsza. Mniej się działo, cały czas tylko morze, morze, potwór i znowu morze. Niezbyt ciekawa, chociaż cała seria byłaby zbyt dobra bez jednej nudnej części ;)> PS: Jestem dyslektykiem.
Nie zawiodłem się. Wartka akcja, dobry humor, dużo przejrzystych wątków. Tylko nie rozumiem jakim cudem Tantal znalazł się na stanowisku w Obozie Herosów. Niedorzeczne. W tym tomie Percy przegrywa wszystko, co jest możliwe do przegrania z Clarisse. Dlatego też ona zostaje wybrana do misji, w której musi odzyskać Złote Runo. Jednakże, jak na buntowniczego herosa przystało, Percy wyrusza również na poszukiwania Runa i przyjaciela, satyra. Wszystko się udaje po wielu ciężkich bojach. Na koniec Percy oddaje zaszczyt dostarczenia Runa wrednej koleżance. Autor przyszykował w ostatnich słowach książki niespodziankę, więc zachęcam, sami przekonajcie się, jak i co się stało.
Wspaniała wyprawa do świata pełnego przygód, nie tylko dla dzieci. Dorównuje świetnością pierwszej części cyklu.
Wiecie co, wcale nie chciałem być herosem półkrwi. Nie prosiłem się o to, żeby być synem greckiego boga. Byłem zwyczajnym dzieckiem: chodzącym do...
Ana Dakkar jest uczennicą pierwszej klasy Akademii Hardinga i Pencrofta. Do absolwentów tej pięcioletniej szkoły średniej należą najlepsi na świecie oceanografowie...