Percy Jackson nie spodziewa się niczego dobrego po kursie przygotowawczym, ale kiedy pojawia się jego tajemnicza śmiertelna znajoma prześladowana przez demoniczne cheerleaderki, sytuacja szybko przestaje być zła... Staje się dramatyczna. Percy nie ma dużo czasu. Zbliża się wojna między bogami a tytanami. Nawet Obóz Herosów nie jest bezpiecznym miejscem, ponieważ armia Kronosa szykuje się do ataku na jego niegdyś nienaruszalne granice. Aby ją powstrzymać, Percy i jego przyjaciele muszą wyruszyć na niebezpieczną wyprawę przez Labirynt - ogromną podziemną krainę, gdzie niespodzianki i zagrożenia czają się na każdym kroku. Po drodze Percy zmierzy się z potężnymi wrogami, dowie się prawdy o zaginionym bogu Panie i stanie twarzą w twarz z najstraszliwszym sekretem króla tytanów Kronosa. Ostateczna wojna zaczyna się... od bitwy w Labiryncie.
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2010-09-22
Tytuł oryginału: The Battle of the Labyrinth
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Fulińska
Jeśli nigdy nie pędził ku wam rozentuzjazmowany cyklop w fartuszku w kwiatki i gumowych rękawicach, to mówię wam, jest to nieźle otrzeźwiające.
Napakowana akcją po brzegi, jak zwykle ze zwrotami akcji i z cudownymi interakcjami bohaterów (chociaż tutaj sprawy zaczynają się trochę komplikować). Ten tom naprawdę rozbudził we mnie ciekawość odnośnie tego, co będzie dalej - bo zdecydowanie będzie... interesująco. Niesamowicie polecam!
Percy jie ma łatwego życia. Gdy jego obóz przygotowuje się do oblężenia potworów, on wraz z Annabeth i Groverem zostają zwabieni do niebezpiecznego Labiryntu w celu znalezienia jego twórcy- Dedala. W tej trudnej misji przeszkodzą mu Janus, bóg rozdroży z rozdwojeniem jaźni, tabuny odradzających się potworów, których ambicją życiową jest zabicie go, oraz owładnięty rządzą zemsty Nico Di Angelo prowadzony przez chytrego ducha króla Minosa, planującego zabójstwo Dedala i ponowne przejęcie władzy. Czy mimo tylu przeciwności losu, uda im się wykonać misję? Czy Groverowi uda spełnić swoje powołanie odnajdując boga dzikiej przyrody, Pana? Przekonajcie się sami!
Tak samo jak ostatnie części. Znowu sporo ludzi zginęło, nie będę mówił kto bo to byłby ,,spojler", bohaterowie się kłucili... Szczerze nie wiem co pisać. Opisywanie serii jest trudne. Polecam PS: Jestem dyslektykiem
Zła wiadomość. Kronos powstał. W ciele Luke'a. Percy'emu i przyjaciołom znów się poszczęściło, wrócili do obozu, uratowali go, odnieśli chwałę. Chociaż nie było to wcale takie proste. Błądzenie po labiryncie, przeróżne przeszkody, walki na śmierć i życie, zdrady, bitwa w obozie Herosów, a nawet miłość. Na całe szczęście poważniejsze zdrady, okazały się na samym końcu przydatne, bo osoby, które się ich dopuściły, postanowiły odkupić winy.
Rozochocony wizytą Nico u Percy'ego i prawdopodobnym planem pokonania Kronosa, zabieram się za ostatni tom.
Kocham tę serię!!! Pełna akcji, zaskakujących przygód w podrziemnym labiryncie. Percy wraz z przyjaciółmi znów rusza w niebezpieczną misję której celem jest ocalenie Obozu Herosów. Czekam z niecierpliwością na ostatnią. Zachęcam do przeczytania, ta książka naprawdę jest tego warta.
Magnus Chase, niegdyś bezdomny nastolatek, jest rezydentem hotelu Walhalla i jednym z wojowników Odyna. Jako syn Frejra, boga lata, płodności i zdrowia...
HAZEL STOI NA ROZDROŻU. Ona i cała załoga Argo II mogą powrócić do domu z posągiem Ateny Partenos i zapobiec wojnie między Obozem Herosów...
Trzeba się wznieść ponad kłótnie i chaos i nie tracić wiary. Trzeba zawsze pamiętać o swoich celach.