Coś czai się we mgle...
Sandomierz spowity październikowymi mgłami łapie oddech po intensywnym sezonie turystycznym. Spokój mieszkańców burzy jednak brutalne morderstwo kobiety. Podobnie jak w zapomnianym rytuale ktoś rozwarł szczęki ofiary i wcisnął je w ziemię, aby ta po śmierci nie mogła pożywić się krwią. Sprawą budzącego grozę ,,Wampira" zajmuje się podkomisarz Bruno Kowalski, którego kariera toczy się równie spokojnie, jak życie w Sandomierzu. Towarzyszy mu lokalny historyk, Krzysztof Szorca, dawniej konsultant policyjny, dziś człowiek pragnący po prostu świętego spokoju. Wspólnie ruszają tropem mordercy, który zdaje się znać miasto i jego historię lepiej od nich. Rozpoczyna się wyścig z czasem, bo każdej nocy w gęstej mgle czai się śmiertelne niebezpieczeństwo. Śledczy będą musieli szybko znaleźć odpowiedź na pytania o to, czy Sandomierz znów stał się polską stolicą łowców wampirów, kto wyruszył na polowanie, aby ochronić mieszkańców przed bestiami z piekła rodem i czy przez tysiąc lat zmieniły się motywy, jakimi kieruje się człowiek odbierając drugiemu życie. Nade wszystko jednak będą musieli powstrzymać zło skrywające się we mgle.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-10-23
Tym razem autor, blisko polskiemu serialowi, tka zagadkę kryminalną - i czyni to bardzo dobrze. Akcja toczy się - miarowo, dozując nam odpowiednią dawkę wrażeń, emocji i napięcia. Jest zaskakująco, dynamicznie, ale też ciekawie, a to przez pewne zwolnienia w fabule, odnoszące się do bogatej historii tego miasta. Książka nie męczyła nadmierem szczegółów, czy nużących opisów. Wszystko było tu właściwie wyważone. Autor przyzwyczaił mnie do świetnej kreacji bohaterów, takich z krwi i kości. I tak też było w tym przypadku. Co jeszcze zasługuje na uwagę, to klimat. I może to przez aktualną porę roku, a może przez pogodę, ale wyczuwa się ten nastrój niepokoju, pewnego niebezpieczeństwa, niemalże przez skórę, przez co łatwiej jest się nam wczuć w fabułę. Zresztą pan Śmielak tak już ma - wciąga czytelników w wir wydarzeń, czyniąc ich niemal naocznymi ich świadkami. Nie oszczędza przy tym wrażeń, emocji, napięcia. Po książki tego autora można sięgać - w ciemno!
Polecam
w mgle gęstej miasto tonie
pod jej płaszczem mrok się skrywa
w tej mgle ktoś ducha wyzionie
wampirzą legendą miasto się pokrywa
ta sandomierska kraina
swoją historią wybrzmiewa
strzygę głos księdza zaklina
w ludziach strach zasiewa
miasto na szczątkach powstało
ostatnia dla nich wybiła godzina
i tylko na ziemiach zło się ostało
w nim ukryła się ludzka przewina
Historia spowita mgłą.
Tak gęstą, tak rozłożystą.
W niej lepkość mroczna.
W niej duszność widoczna.
Niesie się nią echo sandomierskiej historii.
Tam strzyga. Wampir. Diabli pomiot.
Tam wiara, że zło można wyplenić.
Kołkiem serce przebić.
Głowę od ciała oddzielić.
By zło nie wstało.
By się z ziemi nie wygrzebało.
By chrześcijańskiej krwi nie skosztowało.
„Co kryje się we mgle”?
I znów ktoś życie komuś odbiera.
Wciśnięta w ziemię. Szczęki jej rozwarte.
To w tej październikowej mgle zło swe macki rozpościera.
W niej się chowa. Nią się okrywa. W niej się rodzi.
I nie zobaczy go nikt. I nikt wzrokiem go nie sięgnie.
Tylko czuć ciemność.
I zimno jakieś głębokie.
Przeszywające skórę.
Dreszcz strachu.
Tylko dusza na ramieniu.
Po kogo przyjdzie.
Komu życie odbierze.
Komu szczęki rozewrze i w ziemię wbiję.
Pięknie i mrocznie utkana opowieść. Rozeszła się po mojej wyobraźni tak mocno. Szerokim strumieniem emocji zmysły moje pokryła. Klimatem, aurą i poczuciem humoru. Jedynym i niepowtarzalnym, bo „śmielakowym”. Ileż poszanowania dla historii tutaj wybrzmiewa. Ileż słów o niej, które roznoszą się tak rozlegle i wersy tej książki ubarwiają. Ileż prawd i zdań, z których przesłań wiele można wydobyć. I przeżyć je w sobie. I oczy ze zdumienia otworzyć szeroko. Że tak kiedyś było. Że inność odbijała się w oczach ludzi strachem przed złym. Że inność była ich przekleństwem. Głosem z piekła. A przecież najgorsze potwory to ludzie. Polecam.
Dużo dobrego słyszałam o książkach Pana Śmielaka, dlatego postanowiłam sprawdzić na czym polega ich fenomen.
Zwyczajowo Sandomierz po sezonie turystycznym zapada w letarg, nie tego roku jednak. Brutalne morderstwo kobiety wstrząsa mieszkańcami miasta. Sprawa szybko zostaje powiązana z wierzeniami o strzygach, a morderca nazwany „Wampirem”. Sprawę prowadzi podkomisarz Bruno Kowalski wspierany przez miejscowego historyka Krzysztofa Szorca. Śledczy muszą się śpieszyć ponieważ każda noc oznacza kolejne morderstwo.
Książka oczarowuje czytelnika od pierwszych stron. Współczesne śledztwo przeplata się z barwnymi i krwawymi opowieściami z dawnych czasów Sandomierza. Czy wampiry, strzygi i inne niebezpieczne stwory występowały naprawdę czy to tylko nadinterpretacja nieświadomych, współczesnych im ludzi? W jaki sposób historie te wiążą się ze śledztwem?
Autor bardzo sugestywnie i obrazowo oddaje senny i niepokojący klimat jesiennego Sandomierza. Mgły biorą w posiadanie jego ulice, a morderca wyłania się z nich niepostrzeżony, atakując szybko i skutecznie. Śledczy dwoją się i troją, ale potencjalne ślady do niczego ich nie doprowadzają. Akcja toczy się w okolicach cmentarzy, opuszczonych wąwozów, osuwisk odkrywających ludzkie szczątki.
Bardzo podoba mi się sposób kreowania postaci. Bruno i Krzysztof wydają się znajomymi z dzielnicy. Mają swoje życie, dawne sprawy, potencjalne miłości na horyzoncie. Odbiera się ich jako realne postaci, wypełnione charakterem, ciałem, krwią i duszą.
Słyszałam o sławetnym poczuci humoru Autora i dopiero czytając tą książkę zrozumiałam jego unikatowość. Nienachalne, subtelne, czarcie czasami żarciki współgrają z brutalnością i krwawymi zbrodniami.
Powoli toczące się na początku śledztwo z czasem nabiera tempa i owocuje szalonymi i dynamicznymi scenami w drugiej połowie książki. Z wielką przyjemnością i zaciekawieniem czytelnik analizuje, kto może kryć się za postacią nieuchwytnego mordercy. Przygląda się wnikliwie każdemu bohaterowi i szuka poszlak, które naprowadzą go na rozwiązanie.
Jestem całkowicie oczarowana tą książką. Wciągnęłam się bezgranicznie w jej niesamowity klimat, a wątek kryminalny przysporzył mi wielu emocji. Inaczej też spojrzałam na wierzenia dotyczące wampiryzmu. Teraz czas na inne książki Autora, liczę na to, że porwą mnie tak samo jak „Miasto mgieł”
Współpraca @skarpawrszawska
Odkąd przeczytałam pierwszą książkę Michała Śmielaka zakochałam się w jego twórczości. Każda kolejna jego książka jest dla mnie dużym zaskoczeniem! I tak było również tym razem. ,,Miasto mgieł" to książka, która mnie zachwyciła i sprawiła, że nie byłam w stanie się od niej oderwać od pierwszej aż do ostatniej strony.
W Sandomierzu dochodzi do tajemniczych morderstw. Wszystkie one są okraszoną duszną atmosferą i mgłą. Szybko okazuje się, że zbrodnie są wzorowane na średniowiecznych pochówkach antywampirycznych. Podkomisarz Bruno Kowalski otrzymuje tę sprawę i okazuje się, że jest ona niezwykle zawiła i ciężka. Ponadto presję na Brunie wywierają dziennikarze oraz komenda. W mieście robi się niebezpiecznie, a mieszkańcy boją się wyjść z domu. Natomiast sprawcą tych zabójstw szybko otrzymuje pseudonim ,,Wampir z Sandomierza".
,,Miasto mgieł" to niezwykle wciągający thriller, momentami wręcz mrożący krew w żyłach! Atmosfera powieści jest gęsta i mroczna. Tego mroku dodaje też mgła, która jest jesienną zmorą miasta. Pełno tutaj grozy i napięcia, ale to właśnie cenię sobie w twórczości autora! Żadna książka nie jest taka sama, wręcz przeciwnie każda kolejna jest mocno zaskakująca.
Bruno Kowalski to postać spokojna, zupełna odwrotność policjantów głównie znanych mi z kryminałów. Mężczyzna w tragicznym wypadku traci żonę i od tamtej pory jest częstym gościem na cmentarzu. Bruno nie ma wygórowanych ambicji, jednak ta sprawa okazuje się w jego życiu przełomową!
W złapaniu przestępcy Kowalskiemu pomaga Krzysztof Szorca, który jest lokalnym historykiem. Szorca na początek niechętnie podejmuje się pomocy Kowalskiemu. Jednak ta sprawa jest pełna symboliki i mężczyzna postanawia zagłębić się w ten temat. Czy bohaterom uda się złapać przestępcę zanim dojdzie do kolejnych zbrodni?
Atmosfera ,,Miasta mgieł" jest dla mnie jednym z największych atutów tej powieści! Ta ciągła, nieopadająca mgła dodaje książce grozy, niepokoju i tajemniczości. Mgła może zostać uznana również za symbol zła, które jest obecne i przenika w najdalsze zakątki miasta. Dodatkowym atutem jest też przytoczenie średniowiecznych opowieści, które sprawiają, że czytelnik choć po części pozna historię miasta, ale i symbolikę morderstw.
,,Miasto mgieł" to idealna pozycja dla fanów mrocznych i mocnych thrillerów z zaskakującym zakończeniem! Ponadto książka została osadzona w przepięknym Sandomierzu. Ta historia wciąga czytelnika do swojego świata już od pierwszych stron i zostaje z nami nawet po zakończeniu. Jako fanka twórczości Michała Śmielaka z całego serca wam tę książkę polecam! Genialna historia, mroczna atmosfera, wspomnienia przeszłości, świetnie wykreowani bohaterowie, ciągłe napięcie, no czego chcieć więcej od dobrego thrillera !
IG: libresunn
"Miasto mgieł" to pierwsza moja książka Michała Śmielaka i na pewno nie ostatnia!
Już od pierwszych stron intryguje i wciąga. Nie mogłam się oderwać od lektury!
Od początku panuje tutaj tajemnicza, mglista atmosfera, która zwiastuje, że coś się wydarzy. I tak się dzieje. Z każdą kolejną stroną pojawia się tutaj więcej zagadek i trupów.
Akcja rozgrywa się w Sandomierzu w czasach teraźniejszych jak i przeszłości - w XIII wieku. Te dwie historie się przeplatają i uzupełniają. W pewien sposób się łączą.
To naprawdę ciekawa książka, którą doskonale się czyta. Dowiemy się z niej trochę o historii Sandomierza i o wierzeniach.
Komisarz Bruno Kowalski zjawia się na wykładzie znanego historyka dotyczącym wampirów. A może raczej wąpierzy, jeśli mowa o polskich realiach. I tak zaczyna się ich współpraca w sprawie "Wampira".
Tytuł ten na pewno zaskakuje i trzyma w napięciu. Bardzo podobały mi się tutaj te wątki historyczne. Bohaterowie byli ciekawi, a humor świetny.
Doskonale się bawiłam podczas czytania "Miasta mgieł". Jeśli lubicie dobre kryminały i thrillery to polecam Wam sięgnąć po ten! Myślę, że również przypadnie Wam do gustu jak mnie.
Śmielak swoją powieścią wdarł się do mojej głowy bestialskim morderstwem, które wstrząsnęło lokalną społecznością, grozy temu i tak brutalnemu zdarzeniu dodaje fakt zastosowania pewnych starych rytuałów.
Autor w moich oczach znakomicie wykreował postaci, mogę wręcz napisać, że ,,dopieścił" pod względem złożoności psychologicznej. Bohaterowie często muszą podejmować trudne, nie zawsze zgodne z sobą decyzja co nadaje im realizmu. Śmielak nie bał się zanurzyć się, a co za tym idzie mnie zagłębić w naprawdę mroczne rewiry człowieczeństwa, a może bardziej bestialstwa przyznaję ,,podobało się to dla mnie".
Pisarz umiejętnie buduje atmosferę niepokoju, powoli odsłaniał przede mną kolejne elementy układanki, które w pewnym momencie zmieniają się w przerażający obraz. Pisarzowi udało się uniknąć utartych schematów i przewidywalności. Niestety momentami zabrakło mi tempa i na tym polu zdecydowanie widzę pole do poprawy.
Na atmosferę wpływ ma też język narracji, który jest surowy i brutalny i stworzyło to świetną symbiozę z atmosferą. W powieści nie brakuje brutalnych wizji, jednak to wszystko było uzasadnione i nie miałam poczucia, że jest to dodawana na siłę, żeby wywołać szok.
Język autora jest surowy i przepełniony charakterystycznym dla Śmielaka humorem, co świetnie komponuje się z mrocznym klimatem książki. Autor nie bał się mocnych opisów brutalnych scen, co podkreślało brutalność świata, w którym toczyła się akcja, ale jednocześnie nie jest to przesadzone, te elementy służą przede wszystkim budowaniu atmosfery.
,,Miasto mgieł" okazało się całkiem przyjemną mieszanką zagadki, grozy i emocji, która na mnie wywarła bardzo dobre wrażenie i z pewnością nie będę jedyną z takimi pozytywnymi odczuciami.
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Skarpa Warszawska
Miasto mgieł" to jesienna, nachmurzona historia o ludziach skrywających sekrety ciężkiego kalibru, tajemnice zamglone pamięcią i niepamięcią. Gęstym osadem ograniczającym zmysły dane człowiekowi do obrony. Chmurą oszukującą oczy, uszy, przytępiającą węch, dezorientującą..
,,Sandomierski październik" wita tu nas typowo jesienną aurą. Z pozoru spokojny czas w turystycznym miasteczku niespodziewanie burzy brutalne morderstwo kobiety budzące niemały niepokój. I nie, nie.. Ojciec Mateusz nie zostaje zawezwany do tej sprawy, a podkomisarz Bruno Kowalski. Śmiem twierdzić - bardziej spostrzegawczy, szachrajski gracz nie bawiący się w półśrodki, gardzący kalkulacją, a stawiający raczej na swój instynkt samozachowawczy - rasowy policjant, facet z przeszłością, głodem prawdy i apetytem na sukces. Niestety na jednej zbrodni się tu nie kończy, a ich cwany sprawca szybko zostaje okrzyknięty ,,Wampirem z Mgły" i budzi powszechny strach lokalnych mieszkańców..
Czy ktoś w Sandomierzu urządził sobie ,,manifestację sił piekielnych"? A może polowanie na wampiry? Czy też przesadził z inwencją szykując się do Halloween..?
Podkomisarz Kowalski, choć w dużej mierze musi działać po omacku jak we mgle, ma nieocenione wsparcie lokalnego historyka, Krzysztofa Szorcy (być może ktoś z Was go kojarzy),dawniej konsultanta policyjnego, a dziś spokojnego nauczyciela historii z żyłką kamikadze?. Czy panowie wygrają wyścig z czasem o największą z możliwych intratę, ludzkie życie..
,,Miasto mgieł" to kolejna odsłona Michała Śmielaka. Tym razem, choć Autor nie tryska humorem, oczarowuje mrocznym klimatem, pokerowym stylem i frapującymi historycznymi wstawkami. Polecam.
Nie pozwolisz żyć czarownicy. Księga Wyjścia 22,17 Ksiądz sprzedający fałszywe medaliki o cudownych właściwościach zostaje spalony żywcem przed swoim...
Łowca. Sędzia. Kat. Czy można oddać sprawiedliwość w ręce jednej osoby? Czy krzywdę można naprawić zbrodnią? Na terenie całego kraju w tajemniczych...
Ocena: 5, Chcę przeczytać,
(czytaj dalej)