Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2015-05-06
Książkę zakwalifikowałabym do kategorii typowe romansidło. Główni bohaterowie zakochują się w sobie praktycznie od pierwszego wejrzenia. Jednak sytuacje rodzinne Michała sprawiają, że chłopak nie może wybaczyć Zuzie zdarzeń z przeszłości. Po przeanalizowaniu wszystkich swoich spraw jednak chce z nią być i o nią walczyć jednak jest już za późno. O względy bohaterki walczy Grzegorz i wydaje się, że to on jest zwycięzcą w tym pojedynku. Ale Michał nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...
Magiczna opowieść o sile miłości, odkrywaniu jej piękna i dorastaniu do niej. Opowieść o przemianach: beztroski w odpowiedzialność, egoizmu w chęć działania dla innych, opekuńczość, braku szacunku, pyszałkowatości w pokorę. Niejednoznaczność głównych bohaterów dodaje uroku historii zawartej w tej książce.
Kobieta potrzebuje mężczyzny, nie chłopca… Światem Michała rządzą pieniądze i piękne kobiety. Rozchwytywany fotograf, przebojowy student informatyki i model. Jeden telefon sprawia, że Michał musi natychmiast dojrzeć: porzucić swoje dotychczasowe, studenckie życie, wyprowadzić się z dużego miasta i przenieść w rodzinne strony, by zaopiekować się młodszym bratem. Zuzanna, nauczycielka języka rosyjskiego i rozwódka, jest sąsiadką Michała i opiekunką jego młodszego brata. Kompletnie nie pasuje do jego wyobrażenia atrakcyjnej kobiety. Z czasem jednak chłopak zaczyna dostrzegać jej niezwykłe włosy oraz porcelanową cerę. Zuzanna zaczyna go fascynować. Okazuje się jednak, że samo uczucie nie wystarczy, aby zbudować trwałą relację.
Agnieszka Olejnik to jedna z poczytniejszych, rodzimych autorek. Ma już na swoim literackim koncie kilkanaście powieści. Dzisiaj chcę przybliżyć Wam jeden z odrobinę starszych tytułów autorki, a jest nim wydana w roku 2015 nakładem Wydawnictwa Czwarta Strona powieść „Dziewczyna z porcelany”.
Pisarka ukazała w niej losy Michała, młodego, jak dotąd żyjącego beztrosko studenta, który po tragicznej śmierci rodziców musi o 180o zmienić swoje dotychczasowe życie i zająć się 4-letnim bratem.
Początki tego przymusowego zmierzenia się z opieką, 24/7, nad kilkulatkiem, którego do tej pory widywał właściwie okazjonalnie są dla obu stron niezwykle trudne. Z pomocą młodemu mężczyźnie przychodzi Zuzanna, kobieta jest sąsiadką Michała i wielokrotnie zdarzało się jej wcześniej opiekować małym Tomkiem, co jednoznacznie pokazuje wyraźnie widoczna między nimi zażyłość.
Autorka w snutej przez siebie opowieści ukazuje ważność i siłę relacji międzyludzkich, a na przykładzie Michała śledzimy stopniowy proces transformacji lekkoducha w dojrzałego, odpowiedzialnego i świadomego siebie mężczyznę.
Nieco zawiłe miejscami perypetie bohaterów mają moim zdaniem na celu unaocznienie czytelnikom, iż wiele życiowych sytuacji i wynikających z ich różnorakich okoliczności wyborów, jakich na co dzień dokonujemy nie sposób oceniać poprzez pryzmat czarno - białego schematu, gdyż zazwyczaj nasza egzystencja pełna jest wieloznaczności.
Postać Zuzanny jest dla mnie natomiast uosobieniem tęsknoty za rodziną i macierzyństwem. Jest ona również odzwierciedleniem tego, że każdy z nas szuka bliskości i akceptacji, a jednocześnie posiadając swoją „ciemną stronę” obawia się niezrozumienia, krytyki, odrzucenia etc.
„Dziewczyna z porcelany” to ciepła i barwna opowieść o ludziach szukających własnego miejsca i życiowego azylu. O istocie i sile relacji międzyludzkich, które pozwalają przetrwać nawet największe życiowe burze oraz o tym, że dla miłości nic nigdy nie jest, nie było i nie będzie przeszkodą ku temu, by złączyć ze sobą ludzi pomimo różnicy wieku, czy wszelakich doświadczeń z przeszłości.
Polecam Wam gorąco tę ciepłą, wzruszającą i moim zdaniem budującą książkę.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
Charlotta Rilley – panna niebrzydka i niegłupia, lecz pozbawiona posagu – skazana jest na mieszkanie kątem u krewnych albo… zamążpójście...
Poznajcie Melę, rezolutną sikorkę, która ma główkę pełną pomysłów. Zajrzyjcie do świata pełnego dobra, troski i łagodności. Mela przygląda się ludziom...
Przeczytane:2023-02-26,
Mam dla Was propozycję książki, która skradnie Wasze serca. To idealna książka dla fanów literatury obyczajowej.
Student Michał lubi dobrze zabawić się i unika zobowiązań. Pewnego dnia odbiera telefon, który zmienia wszystko w jego życiu. Rodzinna tragedia sprawia, że beztroski chłopak musi stać się odpowiedzialnym mężczyzną. Wraca w rodzinne strony, aby zaopiekować się młodszym bratem. Poznaje sąsiadkę Zuzannę, która chce mu pomóc.
Co wyniknie z ich relacji?
"Dziewczyna z porcelany" to niezwykle wciągająca i wzruszająca historia miłosna o beztroskim chłopaku, który musi natychmiast dorosnąć. Poznajemy Michała, który musi porzucić dotychczasowe życie jakie prowadził w dużym mieście i przenosi się w rodzinne strony. Na początku bardzo mnie irytował. Obserwujemy jak jego życie wywraca się do góry nogami poprzez tragedię rodzinną. Michał dostanie bolesną lekcję życia i to go zmieni. Z zapartym tchem obserwowałam jego przemianę.
To historia, która pokazuje, że do prawdziwej miłości trzeba dojrzeć, bo czasami ktoś nas nie zainteresuje na początku znajomości, a potem może stać się naszą miłością.
Autorka dostarczyła mi mnóstwo emocji i doprowadziła do łez. Uwielbiam czytać takie mądre i wartościowe powieści. Ta zmusza do refleksji i zastanowienia się nad tym , co w życiu jest najważniejsze.
Lekki styl autorki nie pozwala oderwać się od tej książki ani przez chwilę. Przeczytałam w błyskawicznym tempie.
Czekam na kolejne powieści autorki.
Polecam z całego serca!