Kolejna część przygód Ariola i jego zwariowanych kumpli.
Wydawnictwo: Adamada
Data wydania: 2023-04-05
Kategoria: Komiksy
Ilustracje:Marc Boutavant
"Ariol. Osiołek z klasą." to już dziesiąty tom o jego przygodach. Podoba mi się, że książka jest napisana w formie komiksu. Znajdziemy tutaj dwanaście opowiadań. Najbardziej podobały mi się "Śmierdzący ser", "Wystawka" i "Wieczór bez mamy". Jest to książka dla dzieci, ale dorośli też mogą ją czytać. Zabawne przygody Ariola rozśmieszą każdego czytelnika.
To nasze pierwsze spotkanie z Ariolem, jego serii do tej pory nie poznaliśmy. Faza na komiksy już dobrze się u nas rozgościła, więc przyjemne perypetie paczki rozrabiaków nas oczarowały.
Pierwszy rozdział z 12 dotyczący śmierdzącego sera przekonał nas, że będzie to fenomenalna lektura. Codzienne życie może przynieść wiele niespodzianek i dylematów, nawet dla osiołka i jego przyjaciela, Ramona, młodych fanów Superkonia. Zabawa w fotobudce, miłosne rozważania, dyskusje na temat wyborów, upałach i oszczędzaniu wody - to jedynie kilka z przygód.
Sposób myślenia, zwroty i metody rozwiązywania problemów za każdym razem nas rozbawiły, a całość przypomina mi rozterki i styl życia młodszego pokolenia. Imiona bohaterów to dopiero wspaniały pomysł. Znajdziecie tu: Ziółko, Harmider i Naftalinę.
Ta książka bardzo przypadła nam do gustu. Oprawa graficzna jest barwna i zabawna, nieco wprowadza w klimat kreskówek, co na pewno zachęci czytelników. Najważniejsze, że Ariol ze zwariowaną paczką zachęca do czytania i poznawania jego kolejnych przygód, a pomysłów im nie brakuje.
Na pewno uzupełnimy biblioteczkę o pozostałe tytuły, a to już 10. tom.
ARIOL I CAŁA RESZTA
Rok czekania i jest kolejny ,,Ariol". I jak zawsze czekać warto było. Od lat niezmiennie to jedna z najlepszych familijnych serii dostępnych na naszym rynku, coś absolutnie wyśmienitego. Coś co śmieszy i bawi. Co ma w sobie dojrzałą nutę - może i dla dzieci to, ale jednak starszych, bo nie za grzeczna to seria - i co oferuje dużo prawdziwości, chociaż przecież pozornie to tylko sympatyczna komedia o gadających zwierzątkach.
Co na naszych bohaterów czeka w nowym tomie? Ramono zjada pistolet, Petula tańczy w ramionach Ariola, a Dyzio prawie robi dziurę w dmuchanym basenie. Tak w skrócie informuje nas o tym wydawca, ale wydarzeń jest o wiele więcej. Razem z naszymi bohaterami wybierzemy się... potańczyć, spróbujemy przetrwać upał i odwiedzimy miejsce robót drogowych. A do tego przekonamy się, jak wypadnie konfrontacja ze śmierdzącym serem, odkryjemy jak to jest z wielkimi tajemnicami, a nawet przekonamy się, jak wyglądać będzie wieczór bez... mamy!
Cierpią katusze, kiedy rano mają wstać do szkoły, nienawidzą gramatyki (a zwłaszcza tych trudnych z a i m k ó w), robią sobie głupie kawały i marzą, żeby...
Ariol już wie, gdzie zaczyna się locha, a kończy maciora, Ramono ukrywa się za szybem naftowym dziadka Anatola, a Stępak potrafi zasnąć, nawet kiedy idzie...