Los bywa okrutny. Czasem dokonujemy złych wyborów, a konsekwencje ciągną się latami. Iris i Scott muszą zmierzyć się z przeszłością, a cena za próbę bycia szczęśliwym będzie wysoka! Lato drugich szans Dagmary Zielant-Woś (Wydawnictwo Novae Res) to poruszająca i odważna książka, która porusza dwa niezwykle aktualne tematy.
Iris jest żoną wpływowego i rozpoznawalnego Antonia. Wydają się piękną parą, ale w czterech ścianach Iris przeżywa prawdziwe piekło. Jej mąż jest socjopatą, który nie stroni od przemocy fizycznej i psychicznej. Jego zaciekłość i chęć posiadania władzy są obezwładniające. Iris pragnie odejść, ale nic nie jest proste. Antonio nie ma zamiaru odpuszczać.
Scott jest po rozwodzie i wychowuje bliźniaczki. Jednak była żona wciąż daje się mu we znaki. Jej okrutne i bezwzględne zachowanie ciągle stwarza zagrożenie dla dziewczynek.
Dagmara Zielant-Woś wplątała swoich bohaterów w sytuacje szalenie skomplikowane. Odejść od przemocowca zawsze jest trudno. Jednak rozwieść się z kimś, kto jest sławny, wpływowy i bogaty – to coś więcej niż wyzwanie! W równie rozpaczliwej sytuacji znajduje się Scott. Matka jego dzieci, Berenika, jest manipulatorką. Zrobi wszystko, by mu dopiec, a córki traktuje jako narzędzie. Czy jednak matkę można odseparować od dzieci?
Iris i Scott doświadczają różnego rodzaju przemocy. Jej skutki są potworne. Jednak w tym wszystkim jest również miejsce na to, by dokonywać zmian. I pójść do przodu. Tych dwoje już się kiedyś spotkało. Po latach znów na siebie wpadają. Pojawia się uczucie. Jednak dbanie o nową relację, która rozwija się w cieniu traum, jest wymagające i skomplikowane. Zwłaszcza, że Iris musi także zmagać się ze swoją matką, której manipulacja również nie jest obca.
Autorka tworzy postaci wyraziste i prawdziwe. To ludzie, którzy pragną być szczęśliwi. Ludzie, którzy kiedyś nie potrafili zaznaczać swoich granic. Ludzie bezsilni wobec przemocy. To ludzie, którzy nie chcą już dłużej stać w miejscu i decydują się wziąć sprawy w swoje ręce. Jaki będzie tego efekt? Podpowiem, że końcówka tej opowieści was zmrozi! I na pewno wyciśnie łzy z oczu.
Myślę, że postawienie Scotta w roli dobrego ojca, który zmaga się z problematyczną byłą partnerką, to ważny i ciekawy motyw. Kobiety, matki również dopuszczają się przemocy. Z kolei mężczyźni potrafią sobie świetnie radzić w samodzielnym ojcostwie. Warto to dostrzegać.
Lato drugich szans – druga część cyklu Zanim zgaśnie iskra – to powieść pełna mocnych emocji. Wzrusza, czasem – drażni, nie daje spokoju. Polecam!
Nawet pod najtrwalszym pancerzem można znaleźć ukryte piękno, jeśli tylko będzie się wystarczająco cierpliwym... Gdy życie wyprowadza kolejne ciosy, instynkt...