Recenzja książki: Holokaust. Prawdziwe historie ocalonych

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Reżim nazistowski wymordował ponad sześć milionów ludzi, w większości Żydów. Zbrodnia ta absolutnie nie może być zapomniana. W serii Sekrety historii ukazała się przejmująca publikacja Holokaust, w której Prawdziwe historie ocalonych są świadectwem prawdy, jaką trzeba zachować dla przyszłych pokoleń.

Na kartach publikacji Wydawnictwa RM, Lyn Smith spisała wspomnienia ponad stu kobiet i mężczyzn, bezpośrednio doświadczonych Holokaustem. Ich wypowiedzi dotyczą życia przed wojną, trudnych przeżyć z okresu trwania Hitlera przy władzy oraz czasu powojennego. Wyznania są prawdziwe, subiektywne, poruszające, pokazują nie tylko ból, przerażenie i rozpacz, ale również metody radzenia sobie z trudną rzeczywistością. Są przekazywane przez pryzmat osobistych przeżyć, kiedy to w gruzach legły marzenia i plany, a destrukcyjne doświadczenia nie dały ocalonym możliwości zapomnienia. Relacje przepełnione są obrazami brutalnych zachowań, poniżających doświadczeń oraz okrucieństw, ale i przykładami wzajemnej pomocy, dobroci, współczucia, a także prawości oraz bohaterstwa pomimo niebezpieczeństw. Czytelnik znajdzie w lekturze próby (często udane) zniszczenia człowieczeństwa oraz jego ocalenia, a także pojmie całokształt wojennego konfliktu i miejsca, zwłaszcza Żydów, w historii świata.

Osoby dające świadectwo okrutnej prawdy przedstawione zostały z imienia, nazwiska, narodowości, kraju zamieszkania, w przypadku niektórych podano też zajmowane stanowisko bądź rolę pełnioną w społeczeństwie w chwili wspominanych wydarzeń. Te zaś koncentrują się wokół prześladowań, szukania schronienia, wojny, ekspansji Trzeciej Rzeszy, warunków w gettach i obozach, oporu, marszu śmierci, wyzwolenia oraz życia po nim. Pomocna bez wątpienia okaże się mapa, przedstawiająca położenie głównych nazistowskich obozów śmierci, alfabetyczny indeks nazwisk, miejscowości i obozów, przypisy oraz dobrze opisane zdjęcia, pochodzące w większości z archiwów muzealnych. Na początku każdego rozdziału kursywą zapisano fragmenty wspomnień ocalonych, natomiast czcionką pogrubioną opatrzono uzupełnienia historyczne.

Książka Holokaust. Prawdziwe historie ocalonych powstała w ramach projektu ratującego pamięć o tym, co rzeczywiście się wydarzyło. Przekazane na jej kartach przerażające doświadczenia mają być przestrogą przed złem i nauką dla kolejnych pokoleń.

Tagi: historyczne

Kup książkę Holokaust. Prawdziwe historie ocalonych

Zobacz opinie o książce Holokaust. Prawdziwe historie ocalonych
Autor
Holokaust. Prawdziwe Historie ocalonych
Lyn Smith0
Okładka ksiązki - Holokaust. Prawdziwe Historie ocalonych

Na historię można patrzeć na wiele sposobów. Można skoncentrować się na jej aspekcie militarnym, gospodarczym, obyczajowym lub politycznym. Można przyjąć...